logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować rozdzielenie skrętki dla CCTV i internetu? [Ubiquiti loco m5]

kac2210 23 Maj 2019 16:42 1818 21
  • #1 17976743
    kac2210
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Cześć,
    mam pytanie związane z ewentualnym rozdzieleniem skrętki (schemat obrazujący wszystko poniżej)
    W skrócie - w jednym budynku mam podłączony rejestrator CCTV - połączenie między budynkami za pomocą ubiquiti loco m5 - transmisja jest ok, nie ma z tym żadnego problemu.
    Na obecnym okablowaniu mam 2 możliwości "przekazywania" danych między budynkami - podłączenie do routera - i w ten sposób mam również internet w budynku 2, bądź bezpośrednie podłączenie loco AP do rejestratora i wtedy mam również bezproblemowe połączenie z budynkiem 2 jednak nie mam internetu (nie jest on teraz konieczny) - w tym przypadku chce podłączyć loco AP z rejestratorem (brak internetu w budynku 2) ale jednocześnie mieć dostęp przez router z rejestratorem.
    Muszę korzystać z obecnej infrastruktury, nie ma możliwości kucia ścian i montowania dodatkowego kabla.

W skrócie - chcę aby rejestrator był połączony z routerem ADSL (co umożliwi mi podgląd na dowolnym urządzeniu), jednak tak aby w budynku 2 nie było internetu z routera ADSL - między budynkami tylko transmisja danych - most <->rejestrator.

Czy rozdzielenie skrętni na dwie pary rozwiąże sytuację? (8 żyłowa część skrętki do rejestratora, 4 żyły do routera, 4 żyły do loco - https://tech-sas.pl/rozdzielenie-internetu-z-jednego-kabla-na-dwa-urzadzenia/) W jaki sposób poprawnie je rozdzielić?

Dzięki za wszelkie pomysły/porady :)
  • #2 17977104
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    w miejscu rozgałęzienia switch podłączony do prądu lub zasilany z PoE z kabla od strony routera
  • #3 17977154
    kac2210
    Poziom 8  
    LucekB napisał:
    w miejscu rozgałęzienia switch podłączony do prądu lub zasilany z PoE z kabla od strony routera

Chodzi mi tylko o kwestię odpowiedniego połączenia rejestratora z routerem ADSL oraz loco.
    W tym układzie nie ma żadnego aktywnego switcha, w pewnym rodzaju jest to "pasywny" switch (splitter) w postaci dwóch adapterów https://sklep.emarket.pl/product-pol-84166-La...adapter-rozdzielacz-Lan-RJ45-2x-RJ45-FTP.html

Kwestia zasilania to osobna sprawa i działa poprawnie, nie ma potrzeby tutaj czegokolwiek zmieniać.

8p8c do rejestratora rozdzielony na dwie 4 żyłowe kombinacje - jedno do routera ADSL, drugie do adaptera (np. niebieskie wyjście) z adaptera leci po jednym kablu na kolejne piętro - tam rozwidlenie - para z niebieskiego wyjścia adaptera do loco + zasilanie PoE, a druga para do PC

Pytanie tylko czy jest to możliwe? Jaka kombinacja par żył w skrętkach?
  • #4 17977890
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1144
    Nie bardzo kumam o co ci chodzi, ale powiem ci, że by działał LAN potrzebne są cztery przewody, dokładnie dwie pary przewodów, nie mogą być to pary rozbite. Czyli po przesłaniu 4 przewodami LAN [które znajdziesz w sieci, wiki lub coś takiego], zostają ci cztery przewody do wykorzystania [dwie pary].
    Które pary są wykorzystywane w rozdzielaczach, zobaczysz w instrukcji lub też w sieci. A jak problem to można użyć najprostszego testera lub miernika.

U ciebie może być inaczej niż na poniższym rysunku.

Pamiętaj że para to są przewody oznaczone tym samym kolorem. np: niebieski, zielony, pomarańczowy, lub brązowy.

Teraz w zależności jak posiadasz zrobiony [zarobiony] przewód prosto czy na wskroś .

Powodzenia.
  • #5 17977934
    kac2210
    Poziom 8  
    krzysiozak napisał:
    Nie bardzo kumam o co ci chodzi

W skrócie chodzi o puszczenie dwóch sieci na jednym kablu do rejestratora.

Połączenie rejestrator <-> router (internet) - dostęp do rejestratora przez komputer - możliwy podgląd obrazu z rejestratora na wszystkich urządzeniach w sieci, po wpisaniu jego IP
    Połączenie rejestrator <-> loco (brak internetu po moście, połączenie między loco a rejestratorem tylko dla transmisji obrazu do rejestratora) - loco widzi tylko rejestrator, nie ma dostępu do "internetu"

Dodatkowo domyślam się że trzeba będzie tutaj odpowiednio skonfigurować maski.
    Niestety, nie mam pojęcia czy to jest wykonalne.
  • #6 17977959
    krzysiozak
    Poziom 40  
    kac2210 napisał:
    krzysiozak napisał:
    Nie bardzo kumam o co ci chodzi

W skrócie chodzi o puszczenie dwóch sieci na jednym kablu do rejestratora.

Połączenie rejestrator <-> router (internet) - dostęp do rejestratora przez komputer - możliwy podgląd obrazu z rejestratora na wszystkich urządzeniach w sieci, po wpisaniu jego IP
    Połączenie rejestrator <-> loco (brak internetu po moście, połączenie między loco a rejestratorem tylko dla transmisji obrazu do rejestratora) - loco widzi tylko rejestrator, nie ma dostępu do "internetu"

Dodatkowo domyślam się że trzeba będzie tutaj odpowiednio skonfigurować maski.
    Niestety, nie mam pojęcia czy to jest wykonalne.

Jest możliwe puszczenie dwóch sieci po jednej skrętce LAN, do tego służą te rozdzielacze, tylko trzeba zakupić odpowiednie rozdzielacze. Na resztę należy poczekać na bardziej fachowych kolegów, niż moja osoba.
  • #7 17977974
    kac2210
    Poziom 8  
    krzysiozak napisał:
    do tego służą te rozdzielacze, tylko trzeba zakupić odpowiednie rozdzielacze.

W praktyce już mam dwa "rozdzielacze" - schemat w pierwszym poście.
    Pytanie tylko, czy do rozdzielacza przy rejestratorze można dołożyć kolejny rozdzielacz, bądź podzielić jakoś tę skrętkę aby otrzymać efekt na którym mi zależy.

krzysiozak napisał:
    Na resztę należy poczekać na bardziej fachowych kolegów, niż moja osoba.

Tak, nie ma problemu, mam tylko nadzieję że ktoś zrozumie o co mi chodzi :)
  • #9 17978007
    krzysiozak
    Poziom 40  
    kac2210 napisał:
    krzysiozak napisał:
    do tego służą te rozdzielacze, tylko trzeba zakupić odpowiednie rozdzielacze.

W praktyce już mam dwa "rozdzielacze" - schemat w pierwszym poście.
    Pytanie tylko, czy do rozdzielacza przy rejestratorze można dołożyć kolejny rozdzielacz, bądź podzielić jakoś tę skrętkę aby otrzymać efekt na którym mi zależy.

krzysiozak napisał:
    Na resztę należy poczekać na bardziej fachowych kolegów, niż moja osoba.

Tak, nie ma problemu, mam tylko nadzieję że ktoś zrozumie o co mi chodzi :)

Przypuszczam że dwa rozdzielacze na końcu i na początku kabla to wszystko co można zrobić. Rozdzielacze ci dadzą dostęp do dwóch kabli po cztery przewody. Tobie pewnie chodzi, o rozdzielenie jednego z czterech przewodów na dwa, nie wiem czy coś takiego istnieje ale możesz to uzyskać przez odpowiednie zarobienie przewodu na wtyczce RJ 45 które rozdzieli ci 4 przewody [dwie pary] na dwa przewody po jednej parze. Będzie ci potrzebny przyrząd do zarabiania końcówek, i wiedza gdzie która para się znajduje [to można zbadać miernikiem lub prostym testerem, np przez zwarcie tej (pary) na drugim końcu przewodu, i pomiar na drugim].
    I niema pewności czy tak podłączone urządzenia nie będą się wzajemnie zakłócały.
    I działały poprawnie. Jaki długi jet to przewód? Który to chcesz tak do bólu wykorzystać.
  • #10 17978066
    kac2210
    Poziom 8  
    xury napisał:
    Czy rejestrator ma dwie karty sieciowe tzn. Dwa wejścia LAN?

Nie tylko jedno, dlatego tak kombinuję.

krzysiozak napisał:
    Będzie ci potrzebny przyrząd do zarabiania końcówek, i wiedza gdzie która para się znajduje [to można zbadać miernikiem lub prostym testerem, np przez zwarcie tej (pary) na drugim końcu przewodu, i pomiar na drugim].

Mam wszystkie potrzebne urządzenia więc tutaj nie ma problemu.

krzysiozak napisał:
    Jaki długi jet to przewód? Który to chcesz tak do bólu wykorzystać.

Przewód jest jeden na pierwsze piętro budynku - nie mam możliwości dodania kolejnego, bo wszystko jest zamurowane w ścianach + budynek jest po remoncie.

Wszystko ilustruje kolejny schemat, myślę że bardziej zrozumiały (najważniejsze jest odpowiednie rozdzielenie które ilustruje zielony kwadrat - jak to tam rozdzielić?)

W ostateczności można dodać bezprzewodową kartę sieciową na USB do rejestratora, bo sam rejestrator ponoć "obsługuje"
    Cytat:
    2 porty USB oraz współpraca z wybranymi modemami 3G/WiFi (USB)

a po kablu połączyć go z loco.
    Więcej możliwych rozwiązań jakoś nie widzę.
  • #11 17978103
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Będą dodatkowo ci potrzebne dwie sztuki takich elementów, może to dla ciebie oczywiste ale nie zaznaczyłeś na schemacie poglądowym.

• #12 17978118
    kac2210
    Poziom 8  
    krzysiozak napisał:
    Będą dodatkowo ci potrzebne dwie sztuki takich elementów, może to dla ciebie oczywiste ale nie zaznaczyłeś na schemacie poglądowym.

Tak, tak mam to, zapomniałem to zaznaczyć, ale mam 2 takie sztuki, które łączą splitter z tym głównym kablem w ścianie.
  • #13 17978128
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Nic to nie da. żadne łączenia i rozdzielania skrętki. Rejestrator ma jedną kartę i nie da się zrobić tak by jednocześnie był w sieci z internetem i w sieci odseparowanej. Bynajmniej nie w ten sposób.
    Da radę zrobić na switchu zarządzanym i być może się da poprzez drugi NAT.
  • #14 17978144
    kac2210
    Poziom 8  
    xury napisał:
    Nic to nie da. żadne łączenia i rozdzielania skrętki. Rejestrator ma jedną kartę i nie da się zrobić tak by jednocześnie był w sieci z internetem i w sieci odseparowanej. Bynajmniej nie w ten sposób.
    Da radę zrobić na switchu zarządzanym i być może się da poprzez drugi NAT.

Ok, w takim razie czy rozwiązanie tego poprzez dodatkową bezprzewodową kartę sieciową na USB podłączonej do rejestratora ma sens?
    Karta sieciowa USB rejestratora <-> Router
    Karta sieciowa Ethernet rejestratora <-> Loco

Rejestrator ponoć obsługuje możliwość WiFi po USB:
    Cytat:
    2 porty USB oraz współpraca z wybranymi modemami 3G/WiFi (USB)

Będzie to działać, czy wymaga to sprawdzenia?
    Ewentualnie czy połączenie bezpośrednio USB rejestratora z USB routera też może działać, tak aby na komputerze był możliwy podgląd obrazu z rejestratora? (coś na zasadzie drukarki sieciowej)
  • #15 17978604
    KOCUREK1970
    Ocena: 5354
    kac2210 napisał:
    Rejestrator ponoć obsługuje możliwość WiFi po USB:

Ale tam gdzie ta karta ma być też musi być siec wifi
    kac2210 napisał:
    Będzie to działać, czy wymaga to sprawdzenia?

Musisz szukać jakie to dokładnie karty.
    kac2210 napisał:
    Ewentualnie czy połączenie bezpośrednio USB rejestratora z USB routera też może działać, tak aby na komputerze był możliwy podgląd obrazu z rejestratora?

Nie - port USB w routerze nie przekazuje ani obrazu, ani dźwięku.
  • #16 17978612
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    kac2210 napisał:
    Rejestrator ponoć obsługuje możliwość WiFi po USB

Co to za rejestrator? Podejrzewam, że nawet jeśli obsłuży on kartę WiFi to po prostu będzie ona zastępować fizyczną kartę sieciową.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 17979063
    IC_Current
    Ocena: 2499
    Sieć jest banalnie prosta, a jeden przewód można współdzielić na kilka sposobów, ale .... Twój opis jest bardziej zakręcony niż świński ogon. Nic z Tego opisu konkretnie nie wiem - "budynek pierwszy, router ADSL, router, dostęp do Internetu, drugi router, rejestrator a zaznaczony piktogram PC, co gdzie, przez most itd". Leciał pies przez owies, ogonem wywijał. Narysuj, oznacz (symbolami) a potem napisz porządnie, językiem techniczym o co Ci chodzi, bo mam wrażenie że jesteś polonistą a Lord Jim to była Twoja ulubiona lektura.
    Np tak:
    Prostokąt, opis budynek 1, wewnątrz budynku symbol rejestratora i opis DVR1, symbol routera i opis R1-ADSL, symbol innego routera i opis R2 itd.
    Potem piszesz:
    DVR1 ma mieć połączenie z Internetem przez R1-ADSL
    PC3 ma mieć połączenie z DVR1
    PC3 ma mieć połączenie z Internetem przez R2
    itd.

Zrób po ludzku opis, to na pewno coś się wymyśli konkretnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 17979243
    kac2210
    Poziom 8  
    Ok, w takim razie po raz kolejny postaram się wytłumaczyć.
    Aktualnie wygląda to tak:

Budynek 1 - Na parterze Rejestrator, router ADSL, jeden kabel ethernetowy rozdzielony Adapterem/Rozdzielaczem LAN 01, kabel poprowadzony na 1 piętro.
    1 Piętro - Adapter/Rozdzielacz LAN 02 podpięty do kabla wyprowadzonego z parteru - rozdzielenie na PC_01 i Loco M5 (AP Repeater)
    Budynek 2 Loco M5 (Station) podłączony do Routera/Switcha PoE a ten z kolei do kamer.

Schemat obecnego połączenia:

Czarne kreski - Transmisja obrazu z kamer do rejestratora (LAN)
    Pomarańczowe kreski - Internet

Przy takim połączeniu mam dostęp do internetu w Budynku 2 - co jest kompletnie zbędne.

Przy takim połączeniu:

Nie mam internetu w budynku 2 (ok) transmisja (podgląd z kamer) jest możliwy z poziomu rejestratora, jednak nie mam dostępu do rejestratora poprzez PC_01

Pytanie jest takie:
    Czy jest możliwe podłączenie rejestratora w taki sposób, aby był on jednocześnie podpięty do internetu (możliwy wtedy dostęp z poziomu PC_01) i siecią lokalną mostu (brak internetu w budynku 2)?

Schemat:

Czy da się w jakiś sposób podzielić kable w obrębie zaznaczonego brązowego kwadratu na schemacie, tak oby osiągnąć ten efekt?
  • #20 17979297
    IC_Current
    Ocena: 2499
    Rozwiązanie 1 (Profesjonalne)
    Kupujesz router z obsługą VLAN 802.1q i zamieniasz za obecny Router_1_ADSL.
    Kupujesz switch zarządzalny i montujesz w miejsce Rozdzielacz_LAN_02.
    Oba rozdzielacze odsyłasz tam, gdzie jest miejsce takich wynalazków, czyli na śmietnik.
    Korzystając z dobrodziejstw 802.1q tworzysz nie dwie, a nawet 4096 różnych sieci na tym biednym przewodzie.
    Loco M5 VLANY obsługuje, więc wiele sieci tworzysz gdzie tylko masz ochotę.
    Trzeba jednak 2k na sprzęt wydać i pewnie kilka stówek komuś, kto Ci go skonfiguruje.

Rozwiązanie 2 (Proste)
    Kupujesz najprostszy switch i montujesz w miejsce Rozdzielacz_LAN_02.
    Oba rozdzielacze odsyłasz tam, gdzie jest miejsce takich wynalazków, czyli na śmietnik.
    Rejestrator i ten biedny przewód podłączasz do routera adsl.
    Logujesz się do kamer, wyłączasz automatyczne pobieranie adresu IP. Ustawiasz ręcznie adres IP oraz maskę. Pola DNS i Brama domyślna zostawiasz puste. Kamera nie ma bramy domyślnej, więc nie zna adresu routera, więc nie wie jak połączyć się z Internetem, więc się z nim nie połączy.
    Pozostałe urządzenia znają adres routera, więc z Internetem się połączą.

Ps.
    Jakiż ja byłem głupi i nierozumny pierwotnie. Przecież kolega w początkowym opisie używał cyfr arabskich, więc jasne jest że rysuje, numeruje i opisuje po arabsku - od prawej do lewej :-). Biję się w piersi i żądam zasłużonej kary.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 17979341
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Ciekawy jestem czy autor sobie poradzi z ustawieniem VLANów, tagowaniem portów itp. :)
    Jest jeszcze Rozwiązanie 3 czyli druciarskie :)
    Jeśli router ADSL to przypadkiem TD-W8970 v1 To zmieniamy mu soft na OpenWrt. Ustawiamy VLANY jak w rozwiązaniu pierwszym. Wyjmujemy ze śmietnika uprzednio wyrzucone rozdzielacze.
    I robimy podobnie jak w rozwiązaniu nr 1 kolegi IC_Current z tym że nie dokupujemy nic.
    Jeden wydzielony z routera port LAN jako VLAN leci do Loco i na kamery drugi komputera, a że mamy jedną skrętkę i nie chcemy kupować switcha zarządzalnego, to korzystamy ze splitterów. :D
    Nie każdy musi mieć sieć profesjonalną
    Z racji tego, że rozwiązanie nr 3 jest najtrudniejsze, i wymaga trochę więcej wiedzyi pracy, to autor zapewne i tak z niego nie skorzysta. :P
  • #22 17980460
    penknife
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Jest jeszcze jedno rozwiązanie druciarskie.
    Zakładam za router ma klasę adresową 192.168.0.0/24 ,
    a kamery oraz rejestrator mają statycznie przypisane adresy.
    Na rejestratorze w ustawieniach interfejsu IPv4 dodajemy do 192.168.0.x /24
    np. 192.168.240.1 /24
    A kamerom (oraz loco) ustawiamy tylko adresy z zakresu:
    192.168.240.2 - 192.168.240.254 /24
    /24 -maska adresowa 255.255.255.0

Loco i rejestrator podpiete pod switch w routerze

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość rozdzielenia skrętki Ethernet w celu jednoczesnego podłączenia rejestratora CCTV do routera ADSL oraz do punktu dostępowego Ubiquiti Loco M5. W dyskusji poruszane są różne metody, w tym użycie rozdzielaczy LAN oraz switchy. Uczestnicy sugerują, że do prawidłowego działania LAN potrzebne są dwie pary przewodów, a także omawiają kwestie konfiguracji IP i VLAN. Proponowane są różne rozwiązania, w tym zakup switcha zarządzalnego lub routera z obsługą VLAN, a także wykorzystanie karty sieciowej USB do rejestratora. Wskazano również na ograniczenia związane z jednoczesnym dostępem do internetu i lokalnej sieci CCTV.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA