Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana kolejności rozruchu systemu

CreIser 24 May 2019 10:20 1788 6
    CreIser
    Level 9  
    Dzień dobry.

Posiadam laptopa HP Omen ze standardowym dyskiem HDD, na którym jest partycja systemowa + partycja Recovery.
    Dołożyłem do laptopa dysk SSD na złączu M.2.
    Żeby postawić system musiałem przejść do trybu "Legacy", wybrać bootowanie (przy pomocy "Esc", a następnie F9) z dysku SSD.
    Po zainstalowaniu systemu sformatowałem starą partycję systemową (na HDD). Recovery pozostawiłem.
    I teraz sprawa wygląda następująco:
    1. W trybie "Legacy" koniecznie jest wybieranie "Esc" i wskazanie dysku SSD, jako rozruchowego. Nie ma możliwości przestawienia dysku SSD nad dysk HDD.
    2. W trybie "UEFI" z automatu uruchamia się "system" z dysku HDD. To znaczy jego szczątki autonaprawy. Nie ma możliwości przestawienia dysku SSD nad dysk HDD.

Podpowie ktoś rozwiązanie, które po włączeniu laptopa z przycisku sprawi, że uruchomi się on z dysku SSD, a nie starego?

Tak wygląda to "od środka":

Spoiler:

Druga sprawa. Czy warto tworzyć instalator Windowsa w trybie UEFI, a nie Legacy? Czytałem w sieci, że rozruch systemu jest dużo bardziej płynny i szybszy.
    bumble
    User under supervision
    Powinieneś mieć dysk w uefi a legacy ustawiasz np jak chcesz uruchomić z pen drive instalkę. Dla systemu win 10 . Moj laptop to lenovo z i5 8250 nie pamietam modelu. Dysk z systemem 500 i odłożony nvme 250. Instalacja win 10 czystej instalki z pendrive. Przy pomocy minitool partition magic usunąłem na dysku hdd wszystkie partycje i utworzyłem jedna. W biosie ustawienie na legacy i uruchomienie instalki z pen drive. Tam wybierasz dysk m.2. Instalujesz win 10 i to wszystko. Czy zależy ci na recowery? Win 10 instaluje wszystkie sterowniki automatycznie. Nie wspomniałeś co to za system.
    Yrecki
    Level 14  
    Miałem kiedyś podobną sytuację...
    1. wyjąłem stary dysk;
    2. w BIOSie dałem ustawienia domyślne, zapisz;
    3. zainstalowałem windows na ssd;
    4. włożyłem stary dysk.
    I poszło jak chciałem :)
    CreIser
    Level 9  
    Chyba się udało.
    Pod opłaceniu pendrive i pozostawienia sprzętu w trybie UEFI wyświetla się ekran z wyborem woluminu. Gdy wybieram wolumin 6 uruchamia się system z dysku SSD.
    Czy tak powinnk być?

Edit: Windows 10 Home
    bumble
    User under supervision
    Nie. System powinien się ładować automatycznie bez wybierania czegokolwiek.
    Ja robiłem jak kolega Yrecki pisze przy win7. Nie wiem czy działa na win 10. Zapewne tez.
    CreIser
    Level 9  
    Wygląda na to, że jest wszystko dobrze.
    Po wybraniu komendy "msconfig" usunąłem z rejestru uruchamiania pozostałości po systemie na dysku HDD. Za chwilę pierwszy restart. Zobaczymy, jak pójdzie.
    W każdym razie nowy system stoi na NVMe.

Edit:

Opiszę jeszcze, jaki miałem problem podczas instalacji. Pendrive z systemem W10 przygotowany w programie Rufus. Schemat partycjonowania GPT. Restart komputera, pozostawienie sprzętu w systemie UEFI. Esc -> Boot from... -> USB (UEFI). Instalator wystartował, sformatowałem dysk SSD, zainstalowałem system. Restart komputera. System próbował wstać z pozostałości po HDD, czyli Recovery. Po przestawieniu w tryb Legacy i wybraniu opcji Boot from SSD - brak sektora rozruchowego. Musiałem powrócić do UEFI, wybrać Esc, Boot from Efi file i w strukturze wskazać plik bootx64.efi. Po zatwierdzeniu instalacja systemu została dokończona i jedyne, co musiałem wybrać to wolumin, a następnie usunąć z rejestru uruchamiania ścieżkę do Windowsa na dysku D.

Trochę skomplikowane to było (jak dla mnie), ponieważ pierwszy raz instalowałem system z USB w trybie UEFI, ale jednak poszło :)
    bumble
    User under supervision
    Ja mam bootowalnego pendrive z cdrinfo. Tam wrzucasz obojętnie jaki obraz i z tego bootowalnego pendrive mozesz odpalić nie tylko win ale np acronisa czy narzędzia do testowania dysków.