Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz estradowy made in poland

26 Maj 2019 12:16 1032 35
  • Poziom 8  
    Witam!
    Model: warszawski PST A402 lub A400

    Problem polega na dość wyczuwalnym przydzwieku sieciowym oraz okolicą 2V na wyjściu.
    Kombinowalem trochę z masą, uziemieniem, oddalaniem tranzystorów od transformatora lecz to nie pomogło. Być może to ja szukam na siłę i ten przydzwiek to urok tych sprzętów.

    Dla ścisłości odpalam tylko jeden kanał, wejście sygnału dźwięku jest symetryczne,
    Zasilanie +/-40V

    Jako ciekawostkę dodam że w wersji z toroidem przydzwiek nie występował.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 42  
    2V na wyjściu to zbyt dużo aby ten wzmacniacz można było nazwać sprawnym. Być może ten przydźwięk jest z tym powiązany.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 8  
    Co ciekawe prąd spoczynkowy to nic innego jak zwora którą usunąłem i wstawiłem potencjometr podkówkę.

    Możliwe że problem leży po stronie wejścia, jest ono symetryczne i gdy podam sygnał na - in jest on cichy a na +in gra normalnie.
    Tranzystory BD140 i 139 wstawiłem dla pewności nowe i też nie pomogło, kondensatory też wymieniłem. KDxxx mierzylem i także są sprawne

    Wzmacniacz estradowy made in poland Wzmacniacz estradowy made in poland Wzmacniacz estradowy made in poland

    Tutaj aktualne zdjecia:

    Wzmacniacz estradowy made in poland Wzmacniacz estradowy made in poland

    Dodano po 15 [minuty]:

    Tutaj schemat

    Wzmacniacz estradowy made in poland
  • Poziom 42  
    Jakie są napięcia na nóżkach 2, 3, 4, 6, 7 układu scalonego ze środkowego zdjęcia?
  • Poziom 42  
    Napięcia należy mierzyć bez sygnału. Ponieważ są to napięcia stałe więc pomiar powinien być robiony na odpowiednim zakresie VDC.
    SlawekKedra napisał:
    na nóżkach 2, 3, 4, 6, 7
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Jak to możliwe że o godz 15:17 na nóżce 4 jest 12V a o 15:21 na nóżce 4 jest 2mV?
    Teraz jest 15:34, jakie jest więc napięcie na nóżce 4?

    Dodano po 8 [minuty]:

    Jak już dojdziesz co z tą nóżką 4 to sprawdź również nóżkę 7 i spójrz w schemat. Dostrzeżesz tam że są to nóżki za pomocą których napięcia zasilające, pochodzące ze stabilizatorów opartych o diody Zenera, są doprowadzone do układu scalonego. Według tych Twoich pomiarów na nóżce 7 napięcie zasilania nie występuje tak więc trzeba sprawdzić przede wszystkim czy zamieszczony schemat odpowiada temu, co znajduje się wewnątrz urządzenia i jeśli tak, to trzeba sprawdzić diodę Zenera i opornik które są podłączone do nóżki 7.
    Zanim jednak to zrobisz upewnij się czy poprawnie liczysz nóżki układu scalonego gdyż możliwych sposobów jest kilka ale tylko jeden poprawny.
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Tym razem zasilanie jest

    Dodano po 1 [minuty]:

    Masz jakiś inny egzemplarz tego układu aby go wstawić i sprawdzić napięcia na wyjściu po tej wymianie?
  • Poziom 8  
    Ciągle robiąc pomiary zauważyłem że jednak jak odsune płytkę wzmacniacza od zasilacza brumienie staje się mniejsze czyli bardziej przytlumione (bez wysokich tonów).
    Dajcie spokój, już oszalec można.
    Mam inny egzemplarz i również zrobię pomiary kilka razy dla pewności.
  • Poziom 42  
    Venox napisał:
    Problem polega na dość wyczuwalnym przydzwieku sieciowym oraz okolicą 2V na wyjściu.

    Te 2V na wyjściu to AC czy DC?
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Venox napisał:
    5=12V

    Na nóżce 5 jest dodatnie napięcie???
  • Poziom 42  
    Venox napisał:
    Ale przekaźnik nie przeskoczył

    Czy tam jest jeden przekaźnik na kanał czy jeden wspólny?

    Dodano po 33 [sekundy]:

    SlawekKedra napisał:
    Venox napisał:
    5=12V

    Na nóżce 5 jest dodatnie napięcie???
  • Poziom 42  
    Venox napisał:
    Ale przekaźnik nie przeskoczył

    Według poniższego schematu przekaźnik jest sterowany przez układ zabezpieczenia przed DC na wyjściu. Ponieważ DC na wyjściu nie występuje (według Twoich pomiarów), a przekaźnik mimo tego się nie załącza, to wskazuje na uszkodzenie w samym układzie zabezpieczeń. Zmierz napięcia na wszystkich nóżkach UL1111, może ty znajdzie się podpowiedź

    Dodano po 1 [minuty]:

    Wzmacniacz estradowy made in poland
  • Poziom 42  
    Do W1 powinno dochodzić zasilanie układu zabezpieczeń.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Venox napisał:
    Układ ul1111 raczej jest sprawny bo go kiedyś wymieniłem.

    Przecież nie twierdzę że jest niesprawny. Chodziło mi o napięcia na nim ale skoro nie jest zasilany to tych napięć tam nie ma.
  • Poziom 42  
    Sprawdź na jakie napięcie jest przekaźnik, jaką ma oporność cewki i jakią ma oporność opornik R54. Z tych trzech wielkości można wywnioskować jakim napięciem powinien być układ zasilany
  • Poziom 43  
    Jak już jesteś przy układzie zabezpieczeń to wymień obydwa kondensatory na wejściu (te po R20 do masy). Często dostawały upływności (zmniejszała się jednocześnie wartość ich pojemności) i układ zabezpieczeń robił się zbyt czuły (nie można było osiągnąć nominalnej mocy, bo zabezpieczenie odłączało przekaźnikiem wyjście na gniazda kolumn).
  • Poziom 32  
    SlawekKedra napisał:
    Sprawdź na jakie napięcie jest przekaźnik, jaką ma oporność cewki i jakią ma oporność opornik R54.

    Tego R54, z tego co widzę, to i tak nie ma teraz fizycznie na płytce. Trzeba go więc odpowiednio wyliczyć i dobrać. Prawdopodobnie ten wzmacniacz ma tylko zasilanie +/-40V, więc R54 trzeba dobrać pod kątem zasilania z +40V. Potrzebna informacja o rezystancji cewki przekaźnika.
    Przekaźnik, z tego co też widzę, jakiś "motoryzacyjny". Nie wiadomo czy oryginalnie taki tam siedział. Obawiam się, że ma dość niską rezystancję cewki.

    Pytanie do autora, dlaczego nie ma kompletu tranzystorów KD w jednym kanale? Czy ten kanał jest też teraz zasilany?
  • Poziom 43  
    kris8888 napisał:
    Prawdopodobnie ten wzmacniacz ma tylko zasilanie +/-40V

    Venox napisał:
    Zasilanie +/-40V

    Pytanie do Autora - z jakimi opornościami głośników może ten wzmacniacz pracować?
    Pytanie wynika z nazwy ( A400 ) która sugeruje całkowitą moc wyjściową na poziomie 400W podczas gdy z zasilania +/-40V uzyskuje się 100W/4 omy na kanał. Praca z dwoma omami na kanał tłumaczyłaby cztery pary KD - więc wolałbym się upewnić.
    Pytam, bo daawno temu (w czasach gdy ten wzmacniacz był na rynku nowością) pracowałem na takich i jakoś dziwnie mi się kojarzy, ze jednak było tam dopuszczalne 4 omowe obciążenie kanału - na pewno jest tam więc +/- 40V?
  • Poziom 42  
    Ten wzmacniacz może też pracować w mostku a nazwa niekoniecznie odzwierciedla moc ponieważ oprócz modelu A400 jest też A402.
  • Poziom 43  
    SlawekKedra napisał:
    Ten wzmacniacz może też pracować w mostku
    Chyba, ze tak. Nie mniej njednak powinno to być opisane na tylnym panelu.
    Być może te które miałem w użytkowaniu (nie pamiętam - szmat czasu) były wersją 2x200 i z większym zasilaniem,. Wtedy ok. Mogła to być inna wersja (a nie przypominam sobie by te "moje" mogły w mostku pracować)
    SlawekKedra napisał:
    nazwa niekoniecznie odzwierciedla moc ponieważ oprócz modelu A400 jest też A402.
    Nie sądzę by ta "2" na końcu oznaczała inną moc. Jesli już to właśnie wersję.
    Zresztą większość wzmacniaczy (a krajowych z tego okresu w szczególności) miała zakodowaną moc w oznaczeniu. Inna sprawa, ze czasem była to moc jaką konstruktor tylko chciałby uzyskać, ale i bywały takie, które mimo np. oznaczenia 200 oddawała 250W.
    W każdym razie byłoby miło, gdyby Autor odpowiedział na moje wcześniejsze pytanie.
  • Poziom 32  
    398216 Usunięty napisał:
    podczas gdy z zasilania +/-40V uzyskuje się 100W/4 omy na kanał

    Jak Ty to wyliczyłeś, bo mi wychodzi, że przy takim zasilaniu moc wyjściowa to około 150W/4Ω na kanał. To przy uwzględnieniu spadku około 5V z każdej gałęzi zasilania. W połączeniu obydwu kanałów w mostku da to ponad 400W/4Ω