Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Mastercook PFD-104 - nie odwirowuje, błąd C 03

Malyszpak 29 May 2019 20:08 1089 3
    Malyszpak
    Level 5  
    Witam
    Pod koniec cyklu prania pralka zamiast rozpocząć wirowanie kręci bębnem z wolną prędkością. Po kilku minutach kręcenia zatrzymuje się i wyświetla błąd C 03.

Włączyłem samo wirowanie z pustym bębnem i najnormalniej w świecie bęben nabrał prędkości i wirował z pełną mocą. Prośba o radę co by tu mi się popsuło i jak spróbować to naprawić.
    Dziękuję
    feno
    Level 19  
    Zacznij od filtra pompy i pompy.
  • Helpful post
    arson18
    Level 17  
    Błąd C03 oznacz, że pralka ma problem równomiernie rozłożyć pranie do wirowania, trwa to kilka kilkanaście minut na najniższych obrotach. Potem załącza ten błąd. Spróbuj pranie lżejsze bez typu buty co może zakłócać równowagę, jeżeli błąd sie pojawi to komutator silnika do przeczyszczenia.
    Malyszpak
    Level 5  
    feno wrote:
    Zacznij od filtra pompy i pompy.
    Pompa i filtr ok. skoro wypompuje po wstępnym praniu, po zasadniczym i w trakcie płukania, a więc to nie to, ale dziekuje za podpowiedź.
    arson18 wrote:
    jeżeli błąd sie pojawi to komutator silnika do przeczyszczenia
    Właśnie przez przypadek odkryłem to wczoraj. Obserwując pralkę zauważyłem, że chce ale nie może się rozpędzić jakby brakowało jej trochę siły na silniku (na pewno nie slizgający się pasek). Z ciuchami była w bębnie poduszka (najcięższa rzecz po namoczeniu). Wyjąłem ją i cykl prania dokończyl się z wirowaniem.

Wiele razy tak pralem i było ok więc widać, że już coś kończy się w pralce, a w wolnym czasie wyciągnę silnik i wyczyszczę ten komutator.
    Dzieki za pomoc