Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mercedes W205 - Nie odpala po wypadku

derki2 29 May 2019 21:33 9597 7
    derki2
    Level 12  
    Mercedes W205 240 2014r nie można odpalić silnika, auto po wypadku poduszki wystrzelone . Brak komunikacji ze sterownikiem silnika w pozostałych modułach błędy komunikacji z silnikiem. Moduł poduszek sprawny ,klema minusowa sprawna. Jak przywrócić komunikację?
    feno
    Level 19  
    Poszukaj czujnika uderzeniowego.
    damdam

Level 34  
    feno wrote:
    Poszukaj czujnika uderzeniowego.

jest tam niejeden , ale co by ta porada miała dać na brak komunikacji to nie wiem...
    tam często problem w wielowtyku sterownika silnika przy wypadku.
    derki2
    Level 12  
    Zamiast czujnika uderzeniowego są klemy elektroniczne jedna na akumulatorze minus, druga pod nogami pasażera obie sprawne .
    Jest jeszcze moduł na klemie dodatniej przez który idzie kabel na rozrusznik .Tam nie mam przejścia ale wydaje mi się że to sterownik nie steruje.
    Słychać że sterownik silnika żyje ,po naduszeniu na pedał gazu przepustnica działa. Do tej pory nie znalazłem przerwy w instalacji.
    Zastanawiam się czy któryś ze sterowników nie blokuje komunikacji. Dla przykładu odłączenie modułu parktronika powoduje brak komunikacji z czterema modułami. Może ktoś wie skąd idzie can na sterownik silnika?
    derki2
    Level 12  
    Analizując połączenia sieci CAN podzielę się moimi spostrzeżeniami .
    Sieć podzielona jest na kilka jakby podsieci , znalazłem 5 ( dwie prawa podłoga ,trzy lewa podłoga)
    Mnie interesuje sterownik silnika który łączy się z modułem pompy oraz modułem napędu przez który następuje komunikacja z innym członem sieci.Ponieważ brak komunikacji z członem silnika (silnik,pompa napęd) wnioskuję że uszkodzony lub zablokowany jest moduł napędu .
    Wiem że podczas wypadku blokowany jest sterownik silnika ale czy jest możliwość zablokowania całego członu CAN ?
    Dodam że wypadek nie był duży prawy bok, przód nie ruszony nie rozbierany.
    derki2
    Level 12  
    Moje teoria okazała się słuszna ,uszkodzony sterownik napędu. Po wymianie na inny komunikacja odżyła
    Udało się odblokować sterownik silnika i auto odpala. Niestety sterownik napędu posiada inna konfigurację i wywala błędy.
    Xsentry 2018 jest opcja zmiany konfiguracji ale nie mogę nic zmienić . Może ktoś podpowie jak zmienić konfigurację ?
    damdam

Level 34  
    SCN coding online postawi to w kilka minut. Miej tylko pewność że Twój "nowy" sterownik jest z pewnej ręki ;)
    derki2
    Level 12  
    Problem nadal nierozwiązany , czy ktoś pomoże w programowaniu najlepiej zdalnie oczywiście odpłatnie