Rozebrałem Samsunga LE40a656. Objawy podwójny obraz (duchy) i miejscami ciemniejszy. Na tyle na ile się pobawiłem wygląda mi to na moduł T-con. Raczej to nie jest płyta główna bo również OSD jest wyświetlany nieprawidłowo. Taśmy matryca - t-con zamieniłem miejscami (zostawiając tylko lewą i tylko prawą cześć) i nic się nie zmieniło. Jedynie to co mnie zastanawia to to, że jak wyłączę jedną stronę to po lewej mam mleko, a po prawej prawidłowy obraz. Jak zrobię na odwrót, to po lewej mam nieprawidłowy obraz (duchy itd), a po prawej owo mleko nie jest całkiem jednolite (4 pionowe pasy, niby białe, ale jednak widać pewną różnicę w jasności). Czy poza uszkodzonym T-con może coś jeszcze nie działać?
Chcę spróbować kupić używany moduł T-con i spróbować założyć. Teraz pytanie fabryczny moduł ma oznaczenie FRCM_TCON_V0.1. Jest sporo takich modułów w sprzedaży, ale nie zawsze pochodzą dokładnie z tego modelu tv. Czy użycie z innego modelu może być problemem (czasem moduł był stosowany w nowszych tv samsunga, czasem jest to ta sama seria A656 ale inna wielkość matrycy np. 46)?
Na co jeszcze zwrócilibyście uwagę?
Chcę spróbować kupić używany moduł T-con i spróbować założyć. Teraz pytanie fabryczny moduł ma oznaczenie FRCM_TCON_V0.1. Jest sporo takich modułów w sprzedaży, ale nie zawsze pochodzą dokładnie z tego modelu tv. Czy użycie z innego modelu może być problemem (czasem moduł był stosowany w nowszych tv samsunga, czasem jest to ta sama seria A656 ale inna wielkość matrycy np. 46)?
Na co jeszcze zwrócilibyście uwagę?