Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stanley FMC600 - naprawa regulatora we wkrętarce akumulatorowej

BANANvanDYK 30 May 2019 20:40 3309 1
    BANANvanDYK
    Level 41  
    Witam.
    Tym razem temat z odpowiedzią a nie pytaniami.
    Koledze z pracy poszedł dym z wkrętarki Stanley Fatmax FMC600 w trakcie wymiany narzędzia, okazało się że spalił się tranzystor w regulatorze. Oczywiście gwarancja się skończyła. Producent dobrze przemyślał możliwość naprawy - regulator występuje jako całość wraz z silnikiem (bo przewody są przylutowane), do tej wersji koszt ponad 300 zł netto, w dodatku na stronie 2helpU zaznaczone jako niedostępne.
    W zakładzie mam jeszcze drugą taką wkrętarkę, więc zajrzałem jakie oznaczenie ma tranzystor. Jest to IRLB3813 który jest dostępny na TME.
    Wraz z tranzystorem zwarciu uległa dioda 10A04, także dostępna w TME.
    Diodę najlepiej odciąć wąskimi szczypcami. Odlutowywanie nie ma sensu, ponieważ wyprowadzenia są wciśnięte w zaczepy wykonane w szynoprzewodach. Oczywiście trzeba odkręcić radiator i wylutować tranzystor. Nie jest konieczne otwieranie obudowy, ale do tego celu trzeba odlutować przewód czerwony i usunąć cynę.
    Bonusowo dodaję dokładniejsze zdjęcia płytki i regulatora. Sprawdzałem go dokładnie przed dalszą naprawą. W obwodzie bramki jest rezystor 100R który zabezpieczył tranzystory kluczujące przed spaleniem. Ścieżki regulatora są wykonane z miedzi na PCB, więc rozwiązanie stosunkowo trwałe. Nie to co ścieżki węglowe w DeWaltach które po dwóch latach są wytarte do zera. Wyłącznik wykonany standardowo jak w każdej innej wkrętarce.
    Muszę przyznać że ta wiertarko-wkrętarka jest bardzo mocna! Silnik 4-polowy, jednakże dość znacznie się nagrzewa i pod tym kątem należy uważać. Regulator naprawiony działa już ponad miesiąc.
    zenza
    Level 1  
    Cześć,
    Mam do Ciebie dwa pytania odnośnie tego regulatora, mianowicie w zakrętarce udarowej FMC 641 w pewnym momencie uchwyt gdzie mieści sie regulator zaczął sie bardzo grzać, i w pewnym momencie tylko dioda oświetleniowa świeci.
    1. czy to może być też powód tego tranzystora i diody?
    2. pytanie może wiesz czy za zmianę obrotów odpowiedzialny jest tylko fizyczny przełącznik, czy też jakiś element elektroniczny, jeżeli tak, to jaki? Przestały w innej działać lewe obroty.
    Pozdrawiam
    Mariusz