Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ricoh MPC4500 - nie podaje tonera ?

musk1979 31 May 2019 10:13 486 5
    musk1979
    Level 13  
    Mam kłopot z maszyną MPC 4500

Pojawił się komunikat - dozowanie tonera ale niestety nie znikał
    Problem podobno popularny - toner pump ale...

- wymieniłem pompę na nową i problem dalej jest,
    - otwarłem kopiarkę z tyłu odpiąłem wężyk przy tonerze , tam wygląda że się delikatnie coś przesypuje,

1. czy da się jakoś na żywej kopiarce zweryfikować działanie pompy bo wygląda że dalej coś nie tak z dozowaniem tonera ?
    2. czy jest jakaś opcja w service mode typu: manual add toner która odpala pompę i napełnia bęben/wywoływaczkę (nie znalazłem nic)
    3. co może być jeszcze problemem ?

w międzyczasie wsypałem ręcznie do wywoływaczki toner , wsadziłem do kopiarki maszyna odczytała że ma, zresetowała ilośc tonera (na wyświetlaczu ikonka czarnego tonera na full) i zaczęła drukować, obawiam się , że tylko do czasu jak się znów wyczerpie

jakaś podpowiedź ?
    panw1
    Level 15  
    Aby dodać ręcznie toner na leży wybrać w trybie serwisowym kod SP3-015 Forced Toner Supply i konkretny kolor. W tym przypadku, jeśli wszystko działa poprawnie a zaraz po wymianie pompki nadal pojawiał się komunikat faktycznie mogła za mało dobić tonera. Dosypanie tonera do wywoływaczki może sprawić, że w czasie pracy, urządzenie zdoła "zaciągnąć" odpowiednią ilość tonera i komunikat więcej się nie pojawi. Jeśli natomiast sytuacja się powtórzy należy wykonać procedurę dodawania tonera.
    musk1979
    Level 13  
    dzięki za odpowiedź, nie mogłem tego namierzyć a nie wydawało mi się możliwe aby tego nie było,

panw1 wrote:
    Aby dodać ręcznie toner na leży wybrać w trybie serwisowym kod SP3-015 Forced Toner Supply i konkretny kolor. W tym przypadku, jeśli wszystko działa poprawnie a zaraz po wymianie pompki nadal pojawiał się komunikat faktycznie mogła za mało dobić tonera. Dosypanie tonera do wywoływaczki może sprawić, że w czasie pracy, urządzenie zdoła "zaciągnąć" odpowiednią ilość tonera i komunikat więcej się nie pojawi. Jeśli natomiast sytuacja się powtórzy należy wykonać procedurę dodawania tonera.
    morron1
    Level 20  
    Ilość tonera w wywolywaczkach możesz sprawdzić w serwisie w 3 nazywa się to td sensor vt display o ile dobrze pamiętam. 0v oznacza że jest pełna toneru 4v że pusta dla czarnego normalna wartość to około 2.5v dla kolorów 1.5-1.7v
    abcpawel
    Level 19  
    Możesz jeszcze sprawdzić czy toner w butli się nie skawalił bo czasem tak potrafi.
    musk1979
    Level 13  
    wygląda na to, że ręczne przesypanie proszku do bębna załatwiło sprawę, kopiarka zadziałała, przy okazji odczytała że toner jest nowy i pokazuje 100%,

przy okazji pojawił się problem z kolorami nie związany z tematem, mianowicie klient podmienił nakrętki z starych tonerów do nowych i drukarka doszła do końca licznika chipa (tak myślę) i wywala brak tonera, objaw jest trochę podobny jak w przypadku tonera czarnego bo po zamknięciu klapy pokazuje komunikat : "dozowanie tonera" następnie wywala "brak tonera Magenta", tymczasowo sprawę załątwiłem wyłączając sprawdzanie poziomu tonera.

Temat chyba do zamknięcia