Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Pioneer VSX-529 - Overheat, spalona końcówka mocy.

31 Maj 2019 17:36 183 1
  • Poziom 9  
    Cześć wszystkim!

    Wpadł w moje ręce amplituner Pioneer VSX-529, który się nie włączał. Sprawa była prosta - wymiana kwarcu przy procesorze, bo ktoś tak go naciskał, że wyrwał się z laminatu razem ze ścieżką. Ale to nie koniec boju...

    Urządzenie włącza się, ale po chwili wyskakuje "overheat" i się wyłącza. W pamięci błędy "overload" i "TEMP1". W oparciu o serwisówkę od VSX-824 zacząłem mierzyć i badać różne możliwości. Gdy tymczasowo podciągnąłem 3.3V pod odpowiednie wejścia procka by sprawdzić co się zadzieje, zaczęło się pojawiać "TEMP3" i "DC". Wróciłem do oryginalnych połączeń i badałem dalej aż do czasu, gdy w celach diagnostycznych kilkukrotnie w serii włączyłem wzmacniacz na te kilka sekund. Spłonął rezystor bazowy tranzystora Q7 w kanale FL, tranzystory mocy były gorące na kanałach FL i SL... Na kanale FL tranzystory mocy dostały przebicia pomiędzy kolektorem i emiterem. Wcześniej badałem wszystkie i były dobre choć mogłem coś przeoczyć... Przebadałem płytkę dokładnie i wyszło, że wszystkie rezystory poza spalonym są ok, wszystkie diody są ok, wszystkie pozostałe tranzystory są ok. Szukałem zwarć w torze audio od końcówek do zacisków głośników, ale nie znalazłem...

    Niestety schemat troszkę rozjeżdża się z tym co na płytce - w sekcji wzmacniacza na schemacie nie ma wszystkich rezystorów, diod zenera, kondensatorów.

    Poradźcie proszę jakie kroki podjąć dalej...

    Pioneer VSX-529 - Overheat, spalona końcówka mocy. Pioneer VSX-529 - Overheat, spalona końcówka mocy. Pioneer VSX-529 - Overheat, spalona końcówka mocy. Pioneer VSX-529 - Overheat, spalona końcówka mocy.


    EDIT:

    Czemu zaskakuje overheat już wiem - na "TR_THERMAL" i "RADI_THERMAL" jest -6V względem masy głównej i -14V względem masy CPU. Choć jestem słaby z analogowej elektroniki to widzi mi się że powinno być 0 albo 0.6V... Wszystkie rezystory i tranzystory ok, przerw brak, zwarć raczej też. Czyżby problem z masą?
  • Poziom 9  
    Problem rozwiązany.