Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konsola PS4 wyłączą i włącza

Kowal6403 01 Jun 2019 12:03 1377 21
  • #1
    Kowal6403
    Level 6  
    Witam. Mam problem z PS4 CUH-1116A, wyłączą się czasem w trakcie użytkowania. Potem jest problem ją włączyć. Zazwyczaj włączą się przy trzecim bądź czwartym podejściu i działa normalnie, dopóki znów nie zacznie wariować. Może ktoś wie, jaka jest tego przyczyna? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • #3
    Kowal6403
    Level 6  
    Możliwe, aczkolwiek nie sądzę żeby to było tym razem . Co prawda konsola w przeszłości miała regenerowany zasilacz w serwisie.Konsola działa czasem całą godzine bądź nawet cztery godziny i się wyłączy ,czasem po 15 minutach się wyłączy. Grając w Horizon Zero Dawn często też głośno chodzi (niczym odkurzacz) i odnoszę wrażenie że się mocno grzeje mimo wszystko. Zastanawiam się czy po prostu nie zmienić pasty i termopadów.Ale czerwona dioda nigdy się nie pokazuje tylko zawsze niebieska.
  • #4
    Atr3ju
    Level 16  
    Daj wymienić pasty i konsola nie będzie się wyłączać.
  • #6
    Kowal6403
    Level 6  
    Wymieniłem w końcu tą pastę. Gdy zobaczyłem ile pasty było dotychczas to był istny dramat. Konsola miało w pełni prawo bawić się w odkurzacz xD teraz konsola ma bardzo przyjemny dźwięk podczas grania,nie grzeje się mocno i i podczas grania się nie wyłącza.Jednak ! Wciąż Pozostaje problem jej uruchomienia,dopiero po którymś razie się uruchamia,jednak gdy się już uruchomi ,działą jak należy. Jakieś sugestie,czego to może być przyczyną ?

    Dodano po 2 [minuty]:

    A tyle było starej pasty xD : Konsola PS4 wyłączą i włącza Konsola PS4 wyłączą i włącza Konsola PS4 wyłączą i włącza Konsola PS4 wyłączą i włącza
  • #7
    lysy1980
    Level 32  
    Pasty było OK. Ma wypełniać niedoskonałości w materiale, a nie oblepiać wszystko dookoła. Co to za złoty nalot na jednej z kostek RAM? Niekiedy złe złożenie konsoli ma wpływ na chłodzenie - np. nieprawidłowo kręcona metalowa obudowa, fabrycznie zdarza się że termopady są źle założone na RAM i praktycznie nie spełniają swojej funkcji - wtedy konsola również bedzie chodzić jak suszarka.
  • #8
    Kowal6403
    Level 6  
    jak już odkręciłem to taki był ten nalot,sugerujesz żę to może być przyczyną.Termopady zmienić na nowe i wyczyścić te ramy ?
  • #9
    lysy1980
    Level 32  
    Konsola jest u Ciebie od nowości? Kupiłeś używkę? Plomby miała fabryczne?
  • #10
    Kowal6403
    Level 6  
    nie od nowości. kupiłem jako uszkodzoną bo chciałem pobawić się z takimi rzeczami "nabrać ręki" że tak ujmę. Ona pochodzi chyba z pierwszego kwartału 2015 roku,miała fabryczne plomby. Poprzedni właściciel wspominał że zasilacz konsoli był oddany do regeneracji.
  • #11
    lysy1980
    Level 32  
    Ciekawe czy oddawana była na gwarancji do Sony czy ktoś coś robił z zasilaczem po gwarancji. Ja bym podmienił zasilacz i sprawdził czy będzie się losowo wyłączać, jeśli tak to być może zimne luty pod APU.
    Ten nalot wygląda jak pozostałość po jakiejś paście termoprzewodzacej, i być może ktoś coś kombinował.
  • #12
    Kowal6403
    Level 6  
    Dobrze,będę myślał zatem i dam znać jak uda mi się rozwiązać problem. Dzięki za sugestie ;)

    Dodano po 1 [minuty]:

    A ten nalot to alkoholem izopropylowym chyba moge spróbować wyczyścić ?
  • #13
    lordzik112
    Level 9  
    Tak wyczyść cały nalot izopropanolem, ja za każdym razem też zakładam nowe termopady.
    Wyczyść też sam wentylator zobacz czy pomiędzy wirnikiem a wylotem powietrza nic nie zalega.
  • #14
    Kowal6403
    Level 6  
    Już dawno zrobione z pastą i termopadami ,ale dzięki za odpowiedź ;) Mimo to dalej ma problem z włączeniem,ale jak się już włączy to naprawdę przyjemnie pracuje jak się grało w God Of War z 2018 ,stawiam aktualnie na te "zimne luty",ale dzięki za odpowiedź mimo wszystko ;)
  • #15
    lordzik112
    Level 9  
    Weź miernik w rękę i zobacz gdzie błąd ;-)
    Wyślij mi model płyty jak możesz.
  • #16
    Kowal6403
    Level 6  
    Okej,zatem pomyśle o podjęciu tego kroku.Jaki miernik polecasz ,bo będę musiał nabyć xD ?
    Model Płyty-SAB-001 ps4 1116A ;)
  • #17
    lordzik112
    Level 9  
    Ja mam multimert za 40zł spokojnie styknie. Nie badam plmiarow napięcia jedynie sprawdzam czy jest przejscie. ;) ok wroce do pracy zobaczę. :)
  • #19
    lordzik112
    Level 9  
    Teraz mam klienta z problemem i jestem pewny że to bezpiecznik, zobacz sobie na mój post ;-)
    Konsola działa ale napęd nie łapie płyt.
  • #20
    Kowal6403
    Level 6  
    ooo super to już coś :o okej postaram się pod wieczór bądź wcześniej poczytać ten post i dam znać ;)

    Dodano po 6 [godziny] 46 [minuty]:

    Przeczytałem post,mniej więcej ogarnąłem.To teraz reasumując...Mam kupić ten miernik i sprawdzić czy ten bezpiecznik funkcjonuje jak należy i wtedy dopiero będzie się myślało o ewentualnym zakupie tego bezpiecznika i jego wymianie ?
  • #21
    lordzik112
    Level 9  
    Ja na Twoim miejscu tak bym zrobił, będziesz miał problemy pisz ;-)
  • #22
    Kowal6403
    Level 6  
    Sprawdzam tym miernikiem tak ogólnie po płycie głównej i wszystko wydaje się spoko,przejścia są, tylko nie mogę się zorientować które to dokładnie bezpiecznik ,ale szukam dalej w necie. Problem w każdym bądź razie dalej nie odnaleziony :(