Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ford Mondeo mk 3 - Wyciek wody z połączenia katalizatora z tłumikiem

Nebilet 03 Jun 2019 09:30 1779 8
    Nebilet
    Level 3  
    Od dwóch dni zauważyłem w garażu niewielką plamę wody spod silnika. Zastanowiło mnie to skąd się tam bierze bo to czysta woda bez smaku i zapachu ( smakowałem ). Okazało się że od czasu do czasu kapie z połączenia katalizatora z tłumikiem środkowym. Czy to poważna sprawa że trzeba jechać do mechanika czy to tylko skraplająca się woda w układzie wydechowym i wystarczy uszczelnić wydech ? Najczęsciej dzieje się to po przyjeździe z trasy , na drugi dzień obserwuję wodę na podłodze.
  • Helpful post
    grzeskk
    Level 35  
    Obstawiam bardziej wodę z parownika klimatyzacji.
    Nebilet
    Level 3  
    Jeśli to woda z parownika klimatyzacji to co radzicie mi zrobić ? Ostatnio w taką ciepłą pogodę używałem tylko zimnego nawiewu. Bo jak było zimno to po używaniu klimatyzacji ustawionej na 22 stopnie wody pod samochodem nie było. To co, jechać do mechanika ? Czy to coś poważnego ?
  • Helpful post
    grzeskk
    Level 35  
    Zlokalizuj dokładnie skąd cieknie, jeżeli z wężyka który odprowadza skropliny to normalne i tak powinno być.
    Nebilet
    Level 3  
    Dzwoniłem do mechanika ( dobry znajomy ) i powiedział że to jest jak najbardziej prawidłowe, bo inaczej ciekło by przez wężyk do środka kabiny. Mam się nie przejmować to jest jak najbardziej prawidłowe. No bo przed tym miałem Lanosa 1,5 16 V bez klimy i przyznam że objawów nie znałem. Ale uspokoił mnie że to jak najbardziej prawidłowe, bo spostrzegłem ( mam samochód na parkingu podziemnym ) że na niektórych miejscach gdzie stają auta są też plamy wody. Ale teraz mam pytanie bo zrobiło się bardzo ciepło na dworze, czy jak będę jeździł na samym nawiewie zimnego powietrza to też będzie kapać czy tylko jeśli będę włączał klimę np na 20 stopni ?
  • Helpful post
    andrzej20001
    Level 43  
    Woda z klimy to normalka.Fizyki nie oszukasz. Ie raz mi machają bo kałuża na parkingu pod autem :) Po to jest odpływ abyś w gumiakach nie siedział w aucie.
  • Helpful post
    grzeskk
    Level 35  
    Kolego woda skrapla się na zimniejszych przedmiotach od otoczenia. W samochodzie takowym jest parownik klimy podczas jej pracy. Jak jest wyłączona to się nic nie skropli.
    Nebilet
    Level 3  
    Problem rozwiązany za pomocą fachmanów z Elektroda i mojego dobrego mechanika. Wielkie podziękowania za pomoc. Wiecie, nigdy klimy nie miałem aż tu nagle woda więc się wystraszyłem skąd czy się coś nie zepsuło. Ale widzę ze to normalne. :-)