Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telefon z rootem a aplikacje bankowe. IKO nie mogę korzystać z płatności zbliżen

Htomas 04 Jun 2019 08:20 6834 19
    Htomas
    Level 18  
    Mam telefon Samsung Galaxy, w którym skończyła się gwarancja, zrobiłem więc roota. Jednak w aplikacji bankowej IKO nie mogę korzystać z płatności zbliżeniowych. Dzwoniłem na infolinie PKO i potwierdzono mi, że na zrootowanych telefonach tak będzie. W necie czytałem, że banki blokują płatności zbliżeniowe na zrootowanych telefonach ze względu na bezpieczeństwo. Ale są aplikacje np. Magisk, które oszukują te aplikacje bankowe. Tak więc czy ktoś mógłby łopatologicznie wytłumaczyć czy rzeczywiście zrootowany telefon jest podatny na włamanie na konto ze strony hackera? Przecież apke bankową uruchamia się tylko w razie potrzeby i wpisuje za każdym razem hasło. Poza tym są programy antywirusowe na Androida.
    actin
    Level 34  
    Każda ingerencja w soft urządzenia stwarza furtki dla potencjalnego złodzieja. Pomyśl że taka osoba może spokojnie przejąć kontrolę nad urządzeniem i z poziomu swojego komputera uruchomić sieć później program i czytać np kod Blik po czym wyczyścić Twoje konto.
    Jeśli są programy które oszukują aplikację to nie ma dużej przeszkody aby zrobić taką, która przejmie wszystkie informacje odnośnie Twojego urządzenia,
    Htomas
    Level 18  
    actin wrote:
    Każda ingerencja w soft urządzenia stwarza furtki dla potencjalnego złodzieja. Pomyśl że taka osoba może spokojnie przejąć kontrolę nad urządzeniem i z poziomu swojego komputera uruchomić sieć później program i czytać np kod Blik po czym wyczyścić Twoje konto.
    Jeśli są programy które oszukują aplikację to nie ma dużej przeszkody aby zrobić taką, która przejmie wszystkie informacje odnośnie Twojego urządzenia,

a jak można się przed tym zabezpieczyć?
    Anonymous
    Level 1  
    nutergsm
    Moderator of GSM
    Nawet na nie zrootowanym systemie istnieje ryzyko przejęcia telefonu. Jeżeli chcesz korzystać z aplikacji bankowej wgraj firmware wieloplikowe.
    mobista
    Level 35  
    Nic mu to nie da, bo ma nabitą flagę.
    Htomas
    Level 18  
    mobista wrote:
    Nic mu to nie da, bo ma nabitą flagę.

Niestety. Cofnąłem roota, przeinstalowałem IKO i dalej jest to samo
    Czytałem w necie o aplikacji Magisk https://android.com.pl/aplikacje/96647-magisk-14-aktualizacja/. Ale czy to jest bezpieczne?
    nutergsm
    Moderator of GSM
    Teraz instalowanie Magisk nic nie zmieni bo już jest nabita flaga knox. Jak byś użył Magiska na samym początku to by flagi nie nabiło, teraz to już po ptokach.
    blahfff
    Level 40  
    nutergsm wrote:
    Teraz instalowanie Magisk nic nie zmieni bo już jest nabita flaga knox. Jak byś użył Magiska na samym początku to by flagi nie nabiło, teraz to już po ptokach.

Co by mu to zmienilo skoro do instlacji Magiska wymagane jest TWRP a to z kolei nabije flage? Magisk pozwala ukryc roota przed wybrana aplikacja i IKO samo w sobie w ten sposob na zrootowanym telefonie dziala i zadnych komunikatow nie wyswietla. Platnosci zblizeniowych co prawda nie sprawdzalem bo z tego nie korzystam.

MagiskHide w pewnym momencie byl w stanie "oszukac" system i podawac ze flaga Knoxa to wciaz 0x0 wiec moze warto to zweryfikowac. Flagi knoxa przywrocic do pierwotnego stanu sie nie da.
    mobista
    Level 35  
    Oczywiście, że się da usunąć flagę - o ile telefon posiada jeszcze gwarancje.

Istnieją inne narzędzia do „oszukania” knoxa, ale nie zawsze działają.
    gathor10
    Level 27  
    mobista wrote:
    Z nabitą flagą gwarancji już nie ma...
    blahfff
    Level 40  
    mobista wrote:

No tak, da, wymieniajac plyte na taka ktora nabitej flagi nie ma ;P Jesli znasz jakis inny sposob, zwlaszcza dla aktualnych modeli to chetnie poznam.
    mobista
    Level 35  
    gathor10 wrote:
    mobista wrote:
    Z nabitą flagą gwarancji już nie ma...

A kto tak powiedział?
    gathor10
    Level 27  
    mobista wrote:
    A kto tak powiedział?
    Ja, zajrzyj w mój profil.

Dodano po 33 [minuty]:

A tak już pomijając to...
    Htomas wrote:
    Mam telefon Samsung Galaxy, w którym skończyła się gwarancja...
    mobista
    Level 35  
    gathor10 wrote:
    mobista wrote:
    A kto tak powiedział?
    Ja, zajrzyj w mój profil.

Dodano po 33 [minuty]:

A tak już pomijając to...
    Htomas wrote:
    Mam telefon Samsung Galaxy, w którym skończyła się gwarancja...

Skoro po gwarancji, to tylko patch zostaje. Ale z tym brakiem gwarancji przy nabitej fladze się nie zgodzę :)
    gathor10
    Level 27  
    mobista wrote:
    Ale z tym brakiem gwarancji przy nabitej fladze się nie zgodzę
    Kolego... pracuję w serwisie Samsunga od wielu lat i znam warunki gwarancji na pamięć... Każda ingerencja w OS unieważnia gwarancje z małym wyjątkiem, ale to już poufna informacja.
    Telefon z rootem a aplikacje bankowe. IKO nie mogę korzystać z płatności zbliżen
    mobista
    Level 35  
    Cieszę się kolego, że pracujesz od wielu lat w Samsungu - wyślij do mnie telefon z nabitą flagą bez historii serwisowej to Ci ją usunę.
    gathor10
    Level 27  
    mobista wrote:
    wyślij do mnie telefon z nabitą flagą bez historii serwisowej to Ci ją usunę.
    Chyba przez wymianę płyty głównej i uwczesnym jej ubiciu, żeby dedukcji nie mieć po zwrocie części...
    mobista
    Level 35  
    Ważne, że osiągnięty zostaje pożądany efekt.