Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereSzyszkownik Kilkujadek wrote:Chodzi mi oto że tam gdzie chcę założyć gniazdko jest schowek na akumulator. Kiedy będę podłączony do sieci 230v będzie możliwość ładowania aku prostownikiem. Nie będę ciągnął przedłużacza przez pół przyczepy z innego gniazdka. Wszystko byłoby poprostu ładnie schowane.Lepiej nie. Gniazdo powinno być za zabezpieczeniem, a nie przed.
tzok wrote:Dzięki za podpowiedź ale chciałbym się jeszcze zapytać czy zastosowane na poniższym rysunku gniazdko z bezpiecznikiem będzie dostatecznie chronić instalację gdy je zamontuje jednak w tym miejscu co pierwotnie chciałem.Nie będzie to zgodne z zasadami wykonywania instalacji elektrycznych w takich przyczepach. Działać oczywiście będzie, ale zdecydowanie lepiej podłączyć to gniazdo za głównym bezpiecznikiem. Ten bezpiecznik (duży prostokąt na Twoim schemacie opisany jako "schaltautomat 220V"). Może wygodniej będzie przenieść akumulator w inne miejsce? Linię 12V masz podciągniętą do zasilacza 12V, masz tam zarówno 12V i 230V za głównym bezpiecznikiem.