Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Laguna 2 1.6 2006r. - Nie działają wycieraczki - pali bezpiecznik

04 Cze 2019 15:15 141 10
  • Poziom 5  
    Cześć.

    Po wymianie sprzęgła odbiorze samochodu od "mechanika" nie działają wycieraczki z przodu i z tyłu. Spryskiwacze działają normalnie.

    Sprawdziłem bezpiecznik 30A i był spalony. Bezpiecznik przepala się od razu po włożeniu, przy wyłączonej dźwigni wycieraczek.

    I tu właśnie się zdziwiłem bo myślałem że to zwarcie silnika ale chyba nie do końca.

    Spotkał się ktoś z Was z takim problemem?, gdze należy szukać usterki, od czego zacząć?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 38  
    Od tego co jest podpięte pod ten bezpiecznik.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 5  
    Odłączyłem silniki przednich i tylnych wycieraczek. Bezpiecznik przepala się nadal

    Dodano po 10 [minuty]:

    Jest możliwość ściągnięcia z skądś schematu elektrycznego do Laguny 2?
  • Poziom 17  
    "Mechaniory" zle poskładały auto po wymianie sprzęgła, pewno jakaś wiązka została uszkodzona i jest zwarcie.
  • Poziom 5  
    Też miałem takie przypuszczenia bo samochód dostałem dosłownie "rozkręcony" Wszędzie brakuje jakich śrubek, osłon, mocować itd...

    Patrzałem pod kątem uszkodzeń przewodów ale nie znalazłem żadnych widocznych. Przewód od silnika wycieraczek idzie do gróbszej wiązki i od razu do skrzynki z bezpiecznikami pod kierownicą.

    Jest tam jakiś przekaźnik od silnika wycieraczek??

    Silnik wykluczyłem, nie wiem na czym teraz się skupić.
  • Poziom 17  
    Na tym obwodzie masz ewidentnie zwarcie, gdyby był uszkodzony silnik wycieraczek, to bezpiecznik spali dopiero po włączeniu wycieraczek a nie gdy wkładasz nowy bezpiecznik do gniazda.
  • Poziom 5  
    Ale zwarcie nie konieczeni musi być na przewodach. Wzrokowo nic nie znalazłem, obawiam się, że to może być w tym module coś nie tak.

    Tam do silnika idą 4 przewody, dwa z nich to pewnie zasilanie. Gdybym wiedział skąd odłączyć tą wtyczkę mógłbym zmierzyć opór pomiędzy tymi przewodami i wykluczyć bądź potwierdzić zwarcie pomiędzy przewodami

    Chyba że macie jakieś inne propozycje?? :D
  • Poziom 5  
    Wsteczny nie działa już od co najmniej 2 lat. A jaki to moze miec zwiazek?
  • Poziom 36  
    Nie wiem, ale nie działa ?? - przez chwilę szukałem i m.in. taki wynik https://www.google.com/search?q=laguna+2+1.6+...#imgdii=TyBkivrtfxWvUM:&imgrc=YgB8ndBUnihR4M: nr 27 i 31.
    To nie to, nie ten model, ale zdejmowano skrzynię, także zwarć i usterek szukałbym w jej okolicy. Obejrzałeś miejsce łączenia skrzyni i silnika, czy ktoś nie przyciął jakiegoś przewodu ?
    Swoją drogą, w następnym wyniku reklamują dział "download" https://megane.com.pl/topic/43007-opis-bezpiecznikow/ lecz jak to zależy od wyposażenia ?
    jez2000 napisał:
    Przewód od silnika wycieraczek idzie do gróbszej wiązki i od razu do skrzynki z bezpiecznikami pod kierownicą.
    Grubszej.
    Co jest w tej wiązce ?
    Na zasilaniu bezpiecznika jest plus ?
    Zwarcie jest za bezpiecznikiem, więc musisz szukać przewodu wychodzącego z bezpiecznika, albo ta skrzynka, która może ma swoją nazwę, zwiera już w sobie.
    Rozumiem że schemat jest potrzebny, ale jak go nie zdobędziesz ?
  • Poziom 5  
    Sprawdziłem w skrzynce bezpieczników i na jednym pinie mam zasilanie a na drugim mam masę więc gdzieś jest zwarcie

    Laguna 2 1.6 2006r. - Nie działają wycieraczki - pali bezpiecznik

    Wypinałem wtyczki z modułu i sprawdzałem co się dzieje. Po wypięciu niebieskiej wtyczki nie ma zwarcia na bezpieczniku.
    Laguna 2 1.6 2006r. - Nie działają wycieraczki - pali bezpiecznik

    Wiecie może od czego jest ta wtyczka??

    Znalazłem co to za wtyczka

    Laguna 2 1.6 2006r. - Nie działają wycieraczki - pali bezpiecznik


    Laguna 2 1.6 2006r. - Nie działają wycieraczki - pali bezpiecznik

    Na pinie A6 - zaznaczonym na żółto mam potencjał masy. Wg opisu jest to sterowanie tylnej szyby i ogrzewania. Ale nie idzie do tyłu samochodu bo nie znalazłem tam takiego przewodu.