Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Siemens EQ.6 series 300 TE6135 - nie robi kawy

Beny.T 06 Jun 2019 08:58 3198 1
    Beny.T
    Level 11  
    Witam.
    Zakupiłem niedawno wspomniany ekspres, przebieg mały bo ok 130 kaw.
    Popracował 5 dni, zrobił ok. 20 kaw i dzisiaj po zrobieniu 3 kaw odmówił posłuszeństwa.
    Cykl przygotowania przebiega poprawnie do czasu zaparzania. W momencie kiedy powinna zacząć lecieć kawa ekspres wydaje dziwny dźwięk jakby jakiś serwomechanizm, woda jednak nie leci, po czym próbuje znowu.
    Po kilku próbach zgłasza komunikat WYCZYŚĆ ZAPARZACZ I URUCHOM PONOWNIE. Nie pomaga.
    Przeprowadziłem czyszczenie Cal'n'Clean. Przebiegło poprawnie do czasu kiedy miał przepłukać pojemnik na kawę. Próbuje i kończy się wyświetleniem ERROR. SKONTAKTUJ SIĘ Z HOT LINE.
    Załączam filmik na którym słychać ten dźwięk. Jest to właśnie końcówka procesu czyszczenia.

(Przerobiłem film na mpeg, poprzedni mov chyba nie u wszystkich działał)
    Pozdrawiam
    Beny

Dodano po 19 [godziny] 36 [minuty]:

Witam ponownie
    Dodatkowe info, które być może naprowadzi na trop.
    Ekspres postał wczoraj kilka godzin, odpaliłem i zakończył przerwany proces czyszczenia, łącznie z procedurą której wcześniej nie przechodził. Po odpaleniu znowu prosił o czyszczenie, bo pewnie nie zarejestrował faktu, że je przerobił. Odpaliłem, znowu nie przeszedł końcowego płukania jak wcześniej.
    Dzisiaj rano włączyłem, dokończył czyszczenie. Odpaliłem kawę, zrobił. Przy wyłączeniu chciał się przepłukać, nie przeszło - komunikat WYCZYŚĆ ZAPARZACZ I URUCHOM PONOWNIE.
    Zaparzacz można wykluczyć, sprawdziłem go na identycznym ekspresie, pracuje normalnie. Dzisiaj zresztą pracuje właśnie z zaparzaczem z tego drugiego.

Pozdrawiam
    Beniamin
    Ginulfi
    Level 17  
    Wygląda na uszkodzony wyłącznik krańcowy na sterowaniu napędem zaparzacza. Nie przekazuje sygnału pozycji.