Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyciszenie agregatu prądotwórczego

dyniondg 05 Jun 2019 13:31 3897 5
    dyniondg
    Level 5  
    Witam :)
    Poszukuję agregatu prądotwórczego do przyczepy /budki gastronomicznej.
    Na początku wykluczałem taki pomysł ze względu na hałas ,ale poczytałem trochę że są "akcesoria" np.specjalne tłumiki czy boxy wygłuszające pracę agregatu.
    Przy zakupie w miare cichego agregatu (widziałem na necie takie wytwarzające 68 db , przynajmniej tak piszą w opisie) i wygłuszeniu czymś dodatkowym mogłoby to się udać. Agregat będzie chodził cały dzień, koło 12 h i planowałbym go postawić przy swojej przyczepie/budce.
    Ktoś może używa/używał agregatu w swoim mobilnym biznesie i mógłby się wypowiedzieć na ten temat ?
    bestboy21
    Level 40  
    Może zacznij od określenia zapotrzebowania na moc, bo do ok 2kW masz gotowe inwertery walizkowe które bez przeróbek są dość ciche a po wsadzeniu do jakiegoś pudła ze styropianu (z wentylatorkiem) będzie prawie niesłyszalny.
    Mowa o czymś pokroju HONDA EU22i.

Niezaprzeczalna zaleta jest taka że obroty zmniejszają się przy braku obciążenia, zresztą zobacz YT.

No ale jak postawisz tam kilka frytkownic i grilla to potrzeba 6-8kW i zaczynają się schody.
    dyniondg
    Level 5  
    Moc jaka mi będzie potrzebna to około 4-5 kw .
    To by była dobra alernatywa z tym wyciszeniem go , tylko czy taki inwerter walizkowy pociągnie 12 h w ciężkich warunkach obok budy gdzie może być upał na dworze i jeszcze załadowany do środka?
    bestboy21
    Level 40  
    4-5kW zmienia postać rzeczy.
    Na pewno nie będzie malutki.
    Ciężko znaleźć coś w tej mocy co jest wyciszone i tanie, jeden ze znalezionych to kawał klocka KIPOR ID 6000 w dodatku diesel i za 11.000zł ;)

Praca przez 24h to żaden problem dla dobrego agregatu, no i tu mamy kolejną kwestię bo zawsze można kupić chińskie gówno za 2000 zł i się modlić żeby wytrzymał chociaż miesiąc.
    dyniondg
    Level 5  
    Nie musi byc mały. Jezeli bylby duzy ,ale cichy to wszystko by bylo ok,to i tak bedzie przed budą,troche wtedy gorzej z dodatkowym wygluszeniem mogloby byc jedynie. No ,a co do ceny to jednak troche duzo 11 tysiecy...
    bestboy21
    Level 40  
    Zawsze można kupić jakąś "hondę" budowlaną i próbować ją wyciszyć we własnym zakresie, tyle że agregaty nie inwertorowe cały czas chodzą na pełnych obrotach co zwiększa głośność, zużycie paliwa i zużycie silnika.
    Jest tyle zmiennych nad którymi można by myśleć tygodniami "co lepiej".
    Kolejny problem, trudno o inwertery powyżej 3,5kW, ten kipor to jakiś wyjątek.
    Kupując nie inwerter skazujesz się na większy problem z głośnością ale za to sporo taniej.
    Zawsze jest opcja na partyzanta, kupić 2 badziewne chińczyki i jeden mieć jako zapas.

Kolorowy zawrót głowy.

I tak można sobie gdybać do grudnia.