Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch Gas 35afc vs Metabo ASR35 ACP

Majkub 06 Jun 2019 11:07 972 4
    Majkub
    Level 7  
    Czołem.
    Szukam odkurzacza do porządkowania budowy, firmy, warsztatu od czasu do czasu wypompowanie wody. Pracowałem na pozyczonym Boschu jednak znajomy podpowiedział METABO bo robi to Starmix. Cena podobna. Parametry użytkowe (w testach) Bosch ma wyższe. Nie wiem jak z trwałością. Filtry w metabo wyglądają solidniej ale kosztują tez 10x wiecej aniżeli pojedynczy filtr bosch. Nie mogę znaleźć informacji jak dokładnie działa system AFC w BOSCHU. Budżet 2k.
    Mobali
    Level 40  
    Sądzę, że w tym wypadku jednak Metabo będzie lepszym wyborem. Parametry w testach różnią się, ale w rzeczywistości są trudne do zauważenia. Istotne są natomiast znacząco niższe koszty eksploatacyjne oraz serwisowe w przypadku Metabo. Po roku czy dwóch zauważysz naprawdę sporą różnicę w portfelu.
    User removed account
    Level 1  
    sarman

Level 12  
    na warsztacie korzystam z Boscha GAS20L, często podpinam pod maszyny typy zgłębiarka, frezarka i się sprawdza. Pierw kupiłem odkurzacz festool-a ale jak się okazało, ze oni za te pieniądze nawet rury do odkurzacza w komplecie nie dają to oddałem szybko i kupiłem Boscha. Porównując siłę ciągu organoleptycznie Bosch wg mnie ma większą siłę niż festool
    marcinolesno

Level 17  
    Na temat Metabo niestety nic nie powiem ale jeśli to Starmix to jest to dobra firma. A jeśli chodzi o Boscha to mam takiego i jestem bardzo zadowolony. Używam z bruzdownica, i szlifierka na tarcze 230mm do cięcia bruzd w ścianach i powiem Ci że daje radę i jest to cięcie naprawdę kulturka. Konstrukcja sprawdzona bo stosowana w wielu bliźniaczych modelach zamkniętych w innych obudowach, m.in. Flex, Karcher, Hilti i kilka innych. Jadę bez żadnych worków, prosto do zbiornika. Co jakiś czas wymiana filtra. Co ciekawe wśród oryginałów Bosch ma chyba najtańsze. Oryginał poliestrowy można kupić od ok. 160zl. Przerabialem tańsze zamienniki - masakra. Oryginał papierowy z Karchera (pasują zamiennie) tez kiepsko bo szybko się zużył, choć gipsiarze mówili że z żyrafa daje radę. Ja się przekonałem ze najlepszy stosunek ceny do trwałości to poliestrowy oryginał z Boscha. A system oczyszczania włącza się cyklicznie sam, zmienia kierunek powietrza 3 strzałami jakby od tylu filtra co go otrzepuje i jedziesz dalej bez przerw. Do urządzeń które robią dużą zadymę to absolutna konieczność, żadne ręczne włączanie otrzepywania ani inne wynalazki.