Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lenovo y50-70 - Ekran gaśnie po wpięciu ładowarki

06 Cze 2019 14:36 96 3
  • Poziom 2  
    Nie znalazłem na forum takiego problemu dlatego postaram się go jak najlepiej opisać.
    Gdy włączam laptop z wpiętą ładowarką gaśnie ekran - jest takie mignięcie. Uniemożliwia to normalną pracę na laptopie. To samo dzieje się na załadowanym systemie Wpinam ładowarkę i gaśnie. Wtedy działa samo podświetlenie matrycy. To nie ma związku z rosjaśnieniem ani planem baterii.
    Na monitorze zewnętrznym wszystko jest ok więc wykluczam uszkodzenie karty graficznej.
    Gdy wchodzę do biosu (na wyłączonym ekranie gdy laptop jest pod ładowarką) Mój ekran w cudowny sposób zaczyna działać i wyświetlać 😂 Nie mam sił na niego.
    Wymieniłem kiedyś obudowę bo Połamały się zawiasy. Na starym kablu od matrycy było przebicie do obudowy. Kabel wymieniłem ten wiązka 40pin...
    Zauważyłem jeszcze, że na matrycy zaczęły pojawiać się martwe piksele. 😂 Na szczęście jest to ta UHD 4k... Czy to możliwe, że to coś od matrycy np. elektronika? Może sekcja zasilania?

    Dziękuję za pomoc.
  • Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź! Dzisiaj sprawa wygląda jeszcze gorzej. Ekran gaśnie nawet bez podłączania ładowarki. To może być właśnie padnięta matryca. Sprawdzę jeszcze wiązkę dla pewności :) Tam znać jak coś się zmieni.
  • Poziom 12  
    Problem podobny przerabiałem jakiś czas temu. u mnie matryca wygaszała się kiedy odłączałem zasilanie sieciowe. po podpięciu pojawiał się z powrotem. U mnie winowajcą była uszkodzona cewka na elektronice matrycy. Jeżeli masz możliwość to najprościej podmień matrycę i sprawdź czy problem ustąpi. Pozdrawiam ;)