Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI

hetm4n 06 Jun 2019 21:31 4062 11
SterControl
  • Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI

Witam! 9 miesięcy temu natchnął mnie pomysł przerobienia manualnych rolet Dzień/Noc na automatyczne, ze względu na denerwujące wchodzenie na rogówkę w celu ich odsunięcia lub zasunięcia. W gratach odnalazłem 2 silniki 12V z przekładnią , nie pamiętam teraz jakie mają obroty ale dość wolne. Więc zmontowałem mocowania z kątownika oraz elementu z tworzywa który jest przyklejony do ramy okna w kształcie litry L ( tak aby zaczepił się o spód ramy okna). Zdecydowałem się aby silniki umieścić na dole okna napędzając łańcuszek koralikowy. W razie awarii zawsze można ściągnąć łańcuszek z silnika i ręcznie opuszczać rolety. Po bokach listew prowadzących roletę dyskretnie białym przewodem przyklejone zostały kontaktrony jako krańcówki góra/dół , natomiast na dolnej obciążniku rolety jest zamontowany magnes W 1 wersji miałem użyty programowalny czasowy sterownik LED 5 kanałowy [url=]http://www.ledmasters.pl/kontrolery-led/sterownik-led-programowalny-czasowo-tc420[/url]. W połączeniu z przekaźnikami oraz przyciskami, można było rozsuwać rolety ręcznie oraz automatycznie wg ustawionego programu włączania odpowiednich kanałów.
    W piwnicy w gratach walał się kiedyś zakupiony za grosze sterownik PLC firmy delta DVP12SA211 (8wejść/4wyjścia) z uszkodzonymi wejściami i wyjściami, oraz niewłączający się dotykowy panel 3.5" HMI DOP B03E211 bez obudowy. Sterownik i panel udało się ożywić więc wpadł mi pomysł zmiany sterowania roletami na owym komplecie delty.
    Program dla sterownika PLC napisany w darmowym sofcie ISPsoft w języku drabinkowym. Jako iż średnio radze sobie w pisaniu programów, zrobiłem puki co prosty program w którym:
    - ustawiamy w trybie automatycznym godzinę rozsunięcia i zasunięcia dla każdej z rolet,
    -tryb sterowania półautomatycznego dla każdej z rolet (wystarczy raz kliknąć w niebieskie przyciski z strzałką aby wykonała pojedynczy cykl zasuwania/odsuwania aż do krańcówki).
    - tryb ręczny ( trzeba trzymać przycisk czerwony z strzałką by roleta się przesuwała) dzięki któremu ręcznie ustawimy sobie dowolne położenie.
    - ustawienie czasu działania opuszczania/rozsuwania rolety ( dla dodatkowego zabezpieczenia w razie niezadziałania krańcówki).
    - nastawa zegara RTC
    Tryby pracy zmieniamy za pomocą przełącznika na panelu miedzy automatycznym-półautomatycznym a ręcznym. Dodatkowo na panelu mamy jeszcze przycisk do przerwania wykonywanego cyklu opuszczania /rozsuwania.
    Pulpit w panelu HMI zostawał stworzony w programie DOPsoft , w miarę prosto i szybko można stworzyć ładnie wyglądający pulpit z dotykowymi przyciskami itp.
    Cały system można rozbudować o dodatkowe moduły wejść/wyjść sterować większą ilością rolet, zastosować czujniki zmierzchu itp. Panel HMI ma wbudowany port ethernet, można bez problemu połączyć się przez sieć, a odpowiednio w ruterze ustawiając porty, możemy zdalnie sterować z telefonu za pomocą aplikacji eRemote sterownikiem. Aplikacja eRemote tworzy nam tzw zdalny pulpit panelu HMI.
    Obecnie zdecydowałem się na zastosowanie osobnej obudowy do sterownika PLC i części wykonawczej na przekaźnikach oraz osobnej do panelu HMI. Obie obudowy łączone są kablem sieciowym z wtykami RJ45 po którym leci komunikacja po RS232 miedzy HMI a PLC oraz zasilanie 24V do HMI. Za 2-3 lata planuje zrobić podczas remontu tego pokoju instalacje podtynkową dla PLC i HMI.
    Silniki nie prezentują się w miarę estetycznie, ale planuje zrobić obudowy ładne drukowane na drukarce 3d. Kable idące z silników i krańcówek będą schowane pod nakładką na parapet i za kaloryferem.

Chętnym udostępnię program do PLC i HMI.

FILM:

ZDJĘCIA:
    Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI
    Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI
    Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI Sterownik rolet z wykorzystaniem PLC i HMI

Cool? Ranking DIY
    About Author
    hetm4n
    Level 20  
    hetm4n wrote 720 posts with rating 454, helped 5 times. Live in city Ruda Śląska. Been with us since 2007 year.
  • SterControl
    gradek83
    Level 42  
    Jak to człowiek potrafi z jednej strony z lenistwa skomplikować sobie tak banalną czynność jak opuszczanie i podnoszenie zwykłych rolet a zarazem zmobilizować się na tyle aby pozbierać graty z domowego szrotu i stworzyć system pod inteligentny dom. Temat ciekawy i rozwojowy . Osobiście po głowie chodzi mi podobny projekt ale już mniej rozwojowy. Przeszukując ciekawe i poręczne rozwiązania jakie obecnie pojawiły i pojawiają na rynku sterowania roletami zainteresował mnie prosty i energooszczędny lecz komercyjnie jako nowość już nie taki tani system sterowania roletami pilotem. Same rolety zasilane z akumulatorka który wytrzymuje od 5 do 6 miesięcy pracy. Wiem że ponoć IKEA miała wprowadziç takie rolety ale jak na razie tylko na chęci się skończyło. Dla tego sam planuję spróbować stworzyć taki projekt gdzie silnik baterie i cała elektronika sterująca będą schowane w rurce rolety. Cały projekt ma być jak naj mniej skomplikowany.
  • SterControl
    h3c4
    Level 14  
    Może i to działa ale z estetyką to ma daleko sobie.
    Mnie żona by powiesiła jak bym takie pudło rzucił koło kaloryfera.
    + za pracę włożoną, ale myślę że trzeba do tego jeszcze się przyłożyć i zrobić to tak jak należy.
    hetm4n
    Level 20  
    h3c4 wrote:
    Może i to działa ale z estetyką to ma daleko sobie.
    Mnie żona by powiesiła jak bym takie pudło rzucił koło kaloryfera.
    + za pracę włożoną, ale myślę że trzeba do tego jeszcze się przyłożyć i zrobić to tak jak należy.

Pudła schowanego pod kaloryferem nie widać, a przed kaloryferem stoi rogówka w odległości 15cm gdzie mamy przeważnie schowane krzesła składane. Jedynie co widać to wychodzący kabelek do panelu i panel na parapecie. Do silnikow dojdą obudowy, a przy remoncie bedzie to podtynkowo zrobione. Mojej nie przeszkadza a też ma bzika na punkcie czystosci i estetyki :D niewidzi, kable niewalają sie , to niema problemu:D
    maly_13
    Level 19  
    na forum supli był projekt rolety wew. sterowanej z supli, do tego wzory wydruków z 3d na www.thingiverse.com do silników jeden z przekładnią drugi bez. wydruk był trochę większy od orginalnego uchwytu.
    Komar91
    Level 18  
    Ogólnie pomysł wykorzystania sterownika PLC i HMI który ma się pod ręką uważam za fajny pomysł. Sam mam kontakt ze sprzętem Delty i uważam że to całkiem fajne sterowniczki w przystępnych pieniądzach. Bardzo dobre rozbudowane API więc można w dokumentacji znaleźć wiele przydatnych bloczków funkcyjnych. Zauważyłem że masz panel z Ethernetem więc zachęcam do przejżenia pdf z linku https://induprogress.pl/download/Android-eRemote-App/ i przeniesienie wizualizacji na telefony z androidem. na tej stronce jest sporo informacji i przykładów dotyczących automatyki przemysłowej więc można zgłębić swoją wiedze. Duży plus za chęci i projekt.
    hetm4n
    Level 20  
    Komar91 wrote:
    Ogólnie pomysł wykorzystania sterownika PLC i HMI który ma się pod ręką uważam za fajny pomysł. Sam mam kontakt ze sprzętem Delty i uważam że to całkiem fajne sterowniczki w przystępnych pieniądzach. Bardzo dobre rozbudowane API więc można w dokumentacji znaleźć wiele przydatnych bloczków funkcyjnych. Zauważyłem że masz panel z Ethernetem więc zachęcam do przejżenia pdf z linku https://induprogress.pl/download/Android-eRemote-App/ i przeniesienie wizualizacji na telefony z androidem. na tej stronce jest sporo informacji i przykładów dotyczących automatyki przemysłowej więc można zgłębić swoją wiedze. Duży plus za chęci i projekt.

W opisie napisałem o wykorzystaniu eRemote :) Ogólnie od kilku lat wykorzystuje sterowniki, falowniki, serwo wzmacniacze itp z delty w pracy tak więc ogarniam temat :) Bardzo fajne sterowniki. W urządzeniach produkowanych przez firmę w której pracuje chodzą bezawaryjnie już dobre kilka lat. Bardzo tanio można wyrwać na ebay z uszkodzonymi wejściami wyjściami, dość często ludzie z UR na fabrykach podpina pod wyjścia cewki przekaźników lub elektrozaworów przekraczający maksymalny pobór prądu z wyjścia, panele hmi idzie trafić z uszkodzonym dotykiem ( zamiennik z aliexpress 20zł) lub sekcją zasilania ( uszkodzone diody zabezpieczające przed odwrotnym podłączeniem lub wysokim napięciem).
    hetm4n
    Level 20  
    W razie awarii są dwa zabezpieczenia, 1 zabezpiecza czas przejazdu , silniki mają na tyle duża przekładnie, że dokładnie za każdym cyklem góra/dół zajmuje tyle samo czasu, ja ustawiłem 0.5s wiecej. Za krańcówkami jest jeszcze ok 5cm marginesu. 2 gdy nastapi awaria krańcówki roleta niewykona kolejnego cyklu ponieważ sprawdzam stan krańcówek w fazie poczatkowej. To sie tyczy tylko trybu automatycznego. Natomiast w półautomatycznym jest gorzej gdy ustawimy np rolete rozwinięta częściowo. Dla takiej sytuacji obecnie myślę jak to programowo zrealizować by program wiedział w jakiej mniej więcej pozycji się znajduje roleta. Gdyby był enkoder, problemu by niebyło, ale tutaj muszę raczej zrobić tak by zliczć czas i odejmować wykonany od zadanego. Takie coś mi po głowie chodzi.
    vx800
    Level 11  
    Czołem,

Jeśli szukasz aktualnego położenia możesz się pokusić na liczenie czasu jazdy (przy Twoich dużych przełożeniach powinno się sprawdzić w punkt).
    Ja tak to przeliczam u siebie, na normalnych roletach. Przy każdym dojechaniu rolety góra dół (nie mam krańcówek więc stosuję timeout) ustawiam wartość położenia na sztywno 0%, lub 100%.
    Oczywiście przy tradycyjnych roletach pozostaje jeszcze problem, że w połowie czasu jazdy roleta dojedzie w powiedzmy 75% (lub 25% - zależy jak patrzeć), ale to już temat na inną dywagacje.

--
    mel
    vx800
    Level 11  
    Poniżej pseudo kod do określenia pozycji. Gotowca nie wrzucę no bo nawet nie wiem na jakim sterowniku chcesz to zrobić.

IF qRoletaGora THEN
    act_pos:=act_pos+tCzasCykluSterownika/tCzasJazdyWGore
    END_IF
    IF qRoletaDol THEN
    act_pos:=act_pos-tCzasCykluSterownika/tCzasJazdyWDol;
    END_IF

IF act_pos<0 THEN
    act_pos:=0;
    ELSIF act_pos>100 THEN
    act_pos:=100;
    END_IF

//gdzie:
    // qRoletaGora: Wyjscie załączające roletę w górę
    // qRoletaDół: Wyjście załączające roletę w dół
    // act_pos: aktualna pozycja rolety w %
    // tCzasCykluSterownika: czas cyklu sterownika
    // tCzasJazdyWDol/tCzasJazdyWGore: parametr specyficzny dla Twojej rolety.

Oczywiście z takiej zależności nie wyjdzie Ci dokładnie położenie rolety (jeśli act_pos=50 to roleta nie będzie po środku) dlatego, że podczas rozwijania/zwijania rolety zmienia się średnica "bębna", a co za tym idzie prędkość liniowa samej rolety. Żeby zrobić to dokładniej musiałbyś także to uwzględnić.

Aha: wszystkie dane sprowadź do typu REAL - z oczywistych względów nie zadziała to na typach całkowitych.