vodiczka wrote: Gdyby podawali uczciwie nie proponowałbym przewymiarowania bo przenośny klimatyzator dedykowany do pomieszczenia o powierzchni A spełniłby swoje zadanie.
Gdy klimatyzator dedykowany do pomieszczenia 25m² wstawiłem do pomieszczenia 12m² to schłodził je tak jak oczekiwałem. Bezsensowne są twoje aluzje i próby wkładania w moje usta niewypowiedzianych słów. Żegnam ozięble czyli stosownie do obecnych upałów.
Bezsensowne jest Twoje branie osobiście do siebie każdego logicznego argumentu. Niestety nie rozumiesz problemu a bronisz jak nie podległości Twojej mylnej oceny tego urządzenia. Przykre ale prawdziwe. Nawet to, iż posługujesz się tymi samymi kryteriami co marketingowcy o tym świadczy. I nie ważne jest czy oni kłamią czy nie.
Do oceny przydatności urządzenia grzewczego/chłodniczego używa się pojęcia mocy a nie m2!!!
Robi się bilans zysków i strat a m2 służą tylko do np. obliczenia zysków ciepła związanych z nadłonecznieniem lub przewodnością cieplną przegród.
Tak jak dla mocy dobieranego silnika elektrycznego nie jest istona powierzchnia napędzanej maszyny, choć jakiś tam niejednoznaczny związek istnieje, tak dla doboru mocy klimatyzatora mało istotna jest powierzchnia podłogi.
Tak dobierano ilość żeberek grzejników kilkadziesiąt lat temu gdy energia była tania a domy "dziurawe" cieplnie.
To jednak mniej istotna kwestia. Istotne jest to, że nie rozumiesz problemu małej realnej wydajności chłdniczej klimatyzatora "jednorurowego" nawet zamontowanego zgodnie z instrukcją. Możesz się pocieszyć, że nie jedteś jedyny. Mało tego jesteś w zdecydowanej większości...
Nawet ten "dwururowy" ze zdjęcia może nie rozwinąć skrzydeł przy takim montażu rur w oknie. Jak wiesz o co chodzi to napisz.
Do autora tematu.
Które okno otwiera się do góry??? Na zdjęciu takiego nie widać...
Dostałeś porządne propozycje, ale ci chyba nie pasują.
Lepszych nie ma. Sorry.