Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Router Huawei b593-s22 po burzy swieci tylko power

08 Cze 2019 12:04 522 40
  • Poziom 3  
    Wczoraj przeszla burza i router Huawei b593-s22 przestał działać. Obecnie swieci tylko dioda power. Po za tym nic nie swieici.
    Da sie to jakos uratować?
  • Poziom 27  
    rafalkce1 napisał:
    Da sie to jakos uratować?
    Wszystko da się uratować, tylko nie zawsze jest to opłacalne. W tym wypadku, jeśli naprawa zmieści się w kilkudziesięciu złotych to można próbować. Znajdź serwis i poproś o wstępną wycenę opłacalności tej naprawy. Na odległość trudno wyrokować, tym bardziej że po burzy mogą być cuda.
  • Poziom 3  
    tyle to akurat wiem.
    Szukam rady czy ktos to cos takiego naprawiał sam ?
    Rozebrałem go i nie widze zeby bylo cos przepalone.
  • Poziom 6  
    Po pierwsze sprawdziłbym zasilacz czy ciągle dostarcza nominalne napięcie. Może przerzucił zasilacz do/od innego urządzenia.
    Potem Reset przez 30 sekund albo jakakolwiek jest kombinacja żeby przywrócić router do ustawień fabrycznych.

    Jeżeli to nie pomoże to pozostaje naprawa. Może się tylko przepalił 0 Ω rezystor który pełni funkcje bezpiecznika. Bez schematu raczej ciężko zwłaszcza jak trzeba wymienić kość która wymaga programowania. Najlepiej poszukać kogoś kto zna ten sprzęt od podszewki.
  • Poziom 3  
    zasilacz i reset juz sprawdzalem/robilem.

    Własnie takiej osoby tutaj szukam, ktora zna to urzadzenie...i cos podpowie

    Dodano po 2 [godziny] 54 [minuty]:

    Tak wyglada moj router w srodku:
    Router Huawei b593-s22 po burzy swieci tylko power Router Huawei b593-s22 po burzy swieci tylko power
  • Moderator - Komputery Serwis
    Możesz spróbować poszukać pinów portu RS232 (są opisy w sieci), podłączyć do nich interfejs USB-RS232-TTL-3.3V i zobaczyć, czy router produkuje jakiekolwiek logi startowe. Jeśli nie produkuje zupełnie nic to może oznaczać problem z CPU (nawet w przypadku poważnego uszkodzenia firmware czy samej kości flash powinien cokolwiek napisać).
  • Poziom 3  
    Tutaj chyba jest RS232 Router Huawei b593-s22 po burzy swieci tylko power
    Link
  • Moderator - Komputery Serwis
    Też mi się tak wydaje (czytałem ten sam opis).
  • Poziom 42  
    dt1 napisał:
    podłączyć do nich interfejs USB-RS232

    Wg mnie nie jest to RS232, ale port z transmisją szeregową o poziomach o 0 - 3.3V i potrzebny jest konwerer zwany USB/TTL. Najmniejsze problemy sprawia konwerter oparty na CP2102 i taki polecam.
    Podłączamy tylko GND, TX, RX. Nic więcej!!!
    Do odczytu logów startowych można użyć dowolny terminal. Polecam Putty.
    Parametry transmisji trzeba znaleźć w necie.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Ma Kolega rację, był to pewien skrót myślowy w moim wykonaniu. Jak dla mnie to najbardziej właściwym określeniem będzie interfejs USB/RS232-TTL-3.3V, jako że samo TTL niewiele mówi (a do tego może sugerować poziomy logiczne 5V).

    Ja z kolei polecę układy konwerterów na FTDI FT232 - spośród wszystkich, z którymi miałem do czynienia uznałem je za najbardziej niezawodne i mające największe możliwości. Grunt, żeby miał taki adapter możliwość wybrania napięcia 3.3V. Zarówno FT232 jak i CP2012 mogą taką możliwość mieć, ale trzeba sprawdzać przed ewentualnym zakupem interfejsu.
  • Poziom 42  
    Ja polecam drugi. Sam mam podobny, a kupiłem właśnie ten rodzaj konwertera, bo był i jest polecany przez ludzi zajmujących się routetami na codzień. Czyli ludzi z forum openrouter i eko.
    Oba fora prowadzi wspaniały człowiek Cezary Jackiewicz. Proponuję założyć temat właśnie tam.
  • Moderator - Komputery Serwis
    rafalkce1 napisał:
    To ktory polecacie ?

    Ja z kolei polecam konsekwentnie FTDI, natomiast oba powinny działać równie dobrze. Za kilkanaście złotych można z PL kupić, żeby nie czekać miesiąc na paczkę.
  • Poziom 3  
    W domu znalzlem taki kabelek.
    Router Huawei b593-s22 po burzy swieci tylko power
    Czy tym nie warto sprobowac ?
  • Moderator - Komputery Serwis
    Warto, powinien zadziałać. Uwaga na kolory kabli, mogą być inne niż na przykładowym zdjęciu.
  • Poziom 42  
    Możesz spróbować. Nie powinno się stać nic złego.
    Podłączasz tylko gnd, tx, rx !!!
    Trzeba znaleźć info o parametrach transmisji szeregowe. Tj prędkość, bity startu, stopu parzystość, sterowanie przepływem.
    Oczywiście sterowniki systemowe do samego konwertera obowiązkowe. A po ich zainstalowaniu trzeba sprawdzić jaki port szeregowy został przypisany "kabelkowi".
    Najmniej kłopotów pewnie będzie na Linuksie, bo sterowniki mogą być już gotowe.
    Wpisz lsusb i szukaj w liście urządzeń swój "kabelek".
    Niby terminal jest z automatu, ale wygodniej użyć Putty.
  • Poziom 3  
    z tego co wiem putty jest tez na linux-a. Link

    Code:
    sudo aptitude install putty
    
    sudo aptitude install putty-tools
  • Poziom 42  
    rafalkce1 napisał:
    tego co wiem putty jest tez na linux-a. Link

    Ależ oczywiście. Niektóre, bardziej obszerne dystrybucje mają go na liście instalowanych pakietów.
    Jak go nie ma to można zainstalować z konsoli tak jak napisałeś, tylko trzeba znać nazwę managera pakietów.
    Z reguły nie będzie to "aptitude" prędzej apt. Zależy od dystrybucji.
    Jednak dla wmniej wprawnych są okienkowe nakładki do instalacji pakietów (programów) często nazywane prawie tak jak u MS.
  • Moderator - Komputery Serwis
    Myślę, że efekt będzie podobny niezależnie od tego, czy Autor skorzysta z hyperterma, putty, minicoma, czy jakiegokolwiek innego programu. Cokolwiek będzie w stanie wyświetlić transmisję przychodzącą na interfejs się nada. Jeśli do mostka zastosowanego w kablu CA42 da się znaleźć sterowniki to pod Windowsem również nie będzie problemu z jego użyciem.
  • Poziom 42  
    Ależ oczywiście. Sam często przekakuję z Linuksa na windę bawiąc się routerami. Im dłużej w tym siedzę tym bardziej podoba mi się konsola i pisanie poleceń. Z resztą od troszkę innej konsoli zaczynałem - linia polecen DOS. :D
  • Poziom 3  
    Przylutowalem ten kabel ca-42.
    Po podlaczeniu pod linuxa i wpisaniu lsub mam

    Code:
    root@debian:/home/rafal# lsusb
    
    Bus 002 Device 006: ID 0a5c:5800 Broadcom Corp. BCM5880 Secure Applications Processor
    Bus 002 Device 005: ID 413c:8187 Dell Computer Corp. DW375 Bluetooth Module
    Bus 002 Device 011: ID 046d:c534 Logitech, Inc. Unifying Receiver
    Bus 002 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
    Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
    Bus 001 Device 003: ID 05ca:1814 Ricoh Co., Ltd HD Webcam
    Bus 001 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
    Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub


    Chyba nie wykrywa go. Moze musze cos doinstalowac ?
  • Poziom 42  
    Nie musiałeś łączyć interfejsu z routerem. Wystarczyło zrobić lsusb przed i po podłączeniu wtyczki usb do komputera.
    Aby było łatwiej zrób dwa razy lsusb > a.txt i obejrzyj plik a.txt w edytorze.
    Poszukaj w managerze pakietów po nazwie ca42.
    Nie korzystałem z tego interfejsu. Może coś google pomoże?
    Jak pisaliśmy wcześniej płytka za kilkanście zł z ale lub np. abcrc rozwiązuje problem połączenia z routerem.
  • Poziom 3  
    w manager pakietow na debianie nic mi nie znalazl pod ca42. no nic zamowie ten ttl.
  • Moderator - Komputery Serwis
    A pod Windowsem się w ogóle wykrywa jako nieznane urządzenie?
    Pod Linuxem nie widać w ogóle, aby był ten sprzęt podłączony. Podłączasz go bezpośrednio pod tylny port USB płyty, czy przez jakieś przedłużacze, huby lub inne takie historie?
  • Poziom 42  
    dt1 napisał:
    pod Windowsem się w ogóle wykrywa jako nieznane urządzenie

    To ostatnia próba jaką też proponuję.
    Może "kabelek" jest uszkodzony lub wymaga specjalnego oprogramowania. To dość stara konstrukcja.
    Nie sądzę aby był sens tracić na nią czas gdy są tanie i pewne rozwiązania.
  • Poziom 6  
    Zamiast lsusb spróbuj dmesg i zobacz co wyświetli na końcu.
  • Poziom 3  
    dmesg
    Code:
    [59646.223144] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): eno1: link is not ready
    
    [59646.225065] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0b1: link is not ready
    [59646.249433] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_bss_info_changed: qos enabled: false (implement)
    [59646.249449] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_config: change power-save mode: false (implement)
    [59646.250618] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0b1: link is not ready
    [59646.285507] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_bss_info_changed: qos enabled: false (implement)
    [59646.285522] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_config: change power-save mode: false (implement)
    [59646.286692] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0b1: link is not ready
    [59646.354234] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0b1: link is not ready
    [59650.001217] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_bss_info_changed: qos enabled: false (implement)
    [59650.001237] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_config: change power-save mode: false (implement)
    [59650.002521] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0b1: link is not ready
    [59653.636368] wlp2s0b1: authenticate with b8:62:1f:50:76:24
    [59653.645249] wlp2s0b1: send auth to b8:62:1f:50:76:24 (try 1/3)
    [59653.646770] wlp2s0b1: authenticated
    [59653.650926] wlp2s0b1: associate with b8:62:1f:50:76:24 (try 1/3)
    [59653.654393] wlp2s0b1: RX AssocResp from b8:62:1f:50:76:24 (capab=0x411 status=0 aid=2)
    [59653.655012] brcmsmac bcma0:1: brcmsmac: brcms_ops_bss_info_changed: associated
    [59653.655018] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_bss_info_changed: qos enabled: true (implement)
    [59653.655031] wlp2s0b1: associated
    [59653.664351] brcmsmac bcma0:1: wl0: brcms_c_d11hdrs_mac80211:  txop exceeded phylen 159/256 dur 1778/1504
    [59653.673303] brcmsmac bcma0:1: wl0: brcms_c_d11hdrs_mac80211:  txop exceeded phylen 137/256 dur 1602/1504
    [59653.673719] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlp2s0b1: link becomes ready
    [59653.674435] /dev/vmnet: open called by PID 1185 (vmnet-bridge)
    [59653.674447] /dev/vmnet: hub 0 does not exist, allocating memory.
    [59653.674482] /dev/vmnet: port on hub 0 successfully opened
    [59653.674495] bridge-wlp2s0b1: device is wireless, enabling SMAC
    [59653.674499] bridge-wlp2s0b1: up
    [59653.674682] bridge-wlp2s0b1: attached
    [59653.683784] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_bss_info_changed: arp filtering: 1 addresses (implement)
    [59653.874322] userif-3: sent link down event.
    [59653.874326] userif-3: sent link up event.
    [61029.366079] brcmsmac bcma0:1: wl0: brcms_c_d11hdrs_mac80211:  txop exceeded phylen 153/256 dur 1730/1504
    [62125.468013] bridge-wlp2s0b1: disabling the bridge on dev down
    [62125.468071] bridge-wlp2s0b1: down
    [62125.468092] bridge-wlp2s0b1: detached
    [62125.519501] brcmsmac bcma0:1: brcmsmac: brcms_ops_bss_info_changed: disassociated
    [62125.519515] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_bss_info_changed: arp filtering: 1 addresses (implement)
    [62125.519520] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_bss_info_changed: qos enabled: false (implement)
    [62125.667940] userif-3: sent link down event.
    [62125.667944] userif-3: sent link up event.
    [62141.150677] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0b1: link is not ready
    [62141.214152] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_bss_info_changed: qos enabled: false (implement)
    [62141.214173] brcmsmac bcma0:1: brcms_ops_config: change power-save mode: false (implement)
    [62141.215347] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlp2s0b1: link is not ready
    [62141.368629] userif-3: sent link down event.
    [62141.368637] userif-3: sent link up event.
  • Poziom 6  
    Wygląda że po wsadzeniu kabla USB/TTL do laptopa z Linuxem, adapter nie został wykryty.


    Oto co wyświetla dmesg na moim laptopie

    Code:
    [132445.584108] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp4s0: link is not ready
    
    [132445.588974] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlo1: link is not ready
    [132445.684639] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): wlo1: link is not ready
    [132445.690018] ERROR @wl_cfg80211_scan :
    [132445.690022] WLC_SCAN error (-22)
    [132463.908623] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlo1: link becomes ready

    [146966.711638] usb 3-4: new full-speed USB device number 6 using xhci_hcd
    [146966.861536] usb 3-4: New USB device found, idVendor=10c4, idProduct=ea60, bcdDevice= 1.00
    [146966.861541] usb 3-4: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
    [146966.861544] usb 3-4: Product: CP2102 USB to UART Bridge Controller
    [146966.861547] usb 3-4: Manufacturer: Silicon Labs
    [146966.861549] usb 3-4: SerialNumber: 0001
    [146966.863248] cp210x 3-4:1.0: cp210x converter detected
    [146966.865019] usb 3-4: cp210x converter now attached to ttyUSB0
  • Moderator - Komputery Serwis
    InstantError napisał:
    [146966.863248] cp210x 3-4:1.0: cp210x converter detected
    [146966.865019] usb 3-4: cp210x converter now attached to ttyUSB0

    Jak dla mnie to został wykryty prawidłowo i został przypisany do urządzenia /dev/ttyUSB0.
  • Poziom 6  
    dt1 napisał:
    Jak dla mnie to został wykryty prawidłowo i został przypisany do urządzenia /dev/ttyUSB0.

    Zgadza się, został przypisany prawidłowo. Wrzuciłem wynik mojego dmesg dla porównania z poprzednim postem.
    To co napisałem w pierwszym zdaniu zabrzmiało dwuznacznie.