Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5102TE - Radmor gra cicho na UKF reszta ok

09 Cze 2019 09:50 189 16
  • Poziom 20  
    Witam.Radio przestrojone.Wszystkie wejścia tj.magnetofon ,gramofon i uniwersalne działają bez zarzutu.Na AM też wszystko jest ok. Dopiero jak włącze normalne radio radmor gra bardzo cicho.
    Co zostało zrobione:
    -napięcia zasilacza ok
    -potraktowanie przełączników preparatem do czyszczenia
    -przekładałem również głowicę ,płytkę ppcz ze sprawnego modelu i żadnej poprawy.Jakieś sugestie?
  • Poziom 20  
    Słaba antena albo złe przestrojenie to prawdopodobna przyczyna . Przestroić to nie tylko "złapać falę" ale zestroić obwody wejściowe , obwody pcz , ustawienie ARW , może Arcz . Nie mogę się powstrzymać żeby nie wyrazić zdziwienia na to "normalne radio" ! Normalne to był właśnie AM
    od długich przez średnie po kf . Dopiero pod koniec lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku dorabialiśmy głowice UKF [przystawki] na jednej lampie do właśnie "normalnego" radia które miało tylko zakresy am . Chodziło głównie o przejście fanów muzyki z Radia Luxembourg na naszą
    Trójkę .
    Pozdrawiam
    szogun
  • Poziom 20  
    Jest przestrajane generatorem. Doczytałeś że podpinałem sprawną głowicę i tor pcz?
  • Poziom 20  
    Nie dokładnie czytałem to fakt . Przepraszam . W takim razie stawiał bym na antenę .
  • Poziom 20  
    Antena odpada. Dlatego postawiłem tu temat bo pierwszy raz widzę taki przypadek.
  • Poziom 38  
    szogun napisał:
    W takim razie stawiał bym na antenę .


    Raczej nie, radio z Torunia powinno odbierać nawet bez anteny.
  • Poziom 20  
    Mial ktos podobny przypadek?
  • Poziom 10  
    Zależy co rozumiesz przez "cicho gra". Nie masz przypadkiem uszkodzonego "wyciszenia" które cały czas wycisza ?
  • Poziom 20  
    Hmm.Daje glosnosc na maxa i ledwo cos skychac z glosnika.Czy wyciszenie dziala tez na AM dlugich?
  • Poziom 38  
    krychast napisał:
    Czy wyciszenie dziala tez na AM


    Zdecydowanie nie, tylko na zakresie UKF.
  • Poziom 20  
    Faktycznie nie pomyslalem o tym.A aktualnie nie mam w ogole wpietego isostatu wyciszania gdyz skladam radmora z dwoch szrotow.Dzieki za wskazowki.
  • Poziom 38  
    krychast napisał:
    A aktualnie nie mam w ogole wpietego isostatu wyciszania gdyz skladam radmora z dwoch szrotow


    Jeśli coś nie jest złożone do końca to wiadomo że działać poprawnie w 100% nie będzie. Trochę logiki.
  • Poziom 20  
    Jeszcze dzis sprobuje dolozyc isostat i dam znac

    Dodano po 7 [godziny] 10 [minuty]:

    Dołożyłem isostat-i niestety brak efektów.
  • Poziom 33  
    Czy wychodzi Tobie sygnał z wyjść stereodekodera? Możesz to sprawdzić odpinając wtyk sygnałowy wejścia płytki z potencjometrem i wlutowując kable-zwory bezpośrednio z płytki stereodekodera.
  • Poziom 20  
    Czekaj-możesz jaśniej to opisać? Które płytki poprzepinać?
  • Poziom 33  
    Schemat opisuje mi to tak:
    - wyjścia kanałów na płytce stereodekodera PSD to G2 i G8
    - wejścia na płytce przedwzmacniacza wejść PPN to W5 i W4

    Odlutowujesz to co jest oryginalnie na wtyczkach i robisz zwory.

    krychast napisał:
    przekładałem również głowicę ,płytkę ppcz ze sprawnego modelu i żadnej poprawy.Jakieś sugestie?

    A płytka stereodekodera?
  • Poziom 20  
    Stereodekoder raczej przekładałem ale ręki nie dam uciąć choć.Do prac wrócę w weekend bo natłok obowiązków i niestety nie mam jak kontynuować prac.