Mam proste pytanie (tak mi się wydaje). Jakie elementy wstawić w miejsca znaków zapytania, aby kontrolki zapalały się niezależnie?
Tak dla ciekawości, będzie to panel sterowania ogrzewaniem (farelką). Prądy pomierzone za pomocą miernika poboru prądu włożonego do gniazdka.
Myślałem o diodach prostowniczych. Jeśli tak, to poproszę o podanie modelu, w celu wytrzymałości obciążenia.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
[30.03.2021, darmowy webinar] Nowoczesna diagnostyka maszyn, monitorowanie i przewidywanie awarii. Zarejestruj się
Dzięki.
W poście #6 podałem link (pismo obrazkowe niejednokrotnie jest lepszym rozwiązaniem aniżeli setki pisanych słów).
Układ który zaproponowałem, powinien spełnić Twoje oczekiwania.
Przekaznik z linku ma niby słabą obciążalność styków (5A), ale nic nie stoi na przeszkodzie aby poszczególne jego sekcje "zmostkować " i tak: cztery sekcje (każda 5A) daje: 20A.
Co prawda to są tylko, takie moje przemyślenia.
Krzysztof Kamienski, ale po co komplikować układ. Najprostsze rozwiązania są najmniej awaryjne.
Jest to prosty uklad, w jednej pozycji przełacznika zasilanie grzejnika stałe, w drugiej pozycji przełacznika zasilanie grzejnika poprzez układ czasowy. Najlepsze rozwiązanie przełącznik 1-0-2.
he he he... "Gumisiowego patentu...".
Zostaję przy rozwiązaniu z przekaźnikiem, gdyż już mam kupiony, ale chyba najprostszy sposób to wspomniany włącznik 1-0-2
Panowie.
Zaspokoję Waszą ciekawość. Napisałem do jednego z Was prywatną wiadomość do czego to ma służyć.
Wiec tak.
W zimowej porze, będzie to służyło tylko i wyłącznie do włączenia samochodowej farelki u żony w samochodzie (samochód żony na podwórku). System ten się doskonale sprawdza od paru lat. Żona wstaje, przy oknie kuchennym włącza, za godzinę wychodzi wyłączając włącznik - cieplej w samochodzie, szyby rozmrożone, żona zadowolona Do tego układu nic bym nie kombinował, bo to się sprawdza dobrze. Reasumując. W zimie ten "wytwór będzie pełnił tylko i wyłącznie rolę ON/OFF ręcznie z odłączonym włącznikiem czasowym.
Teraz przejdźmy do działania całego układu w lecie.
Wówczas wyjście tego układu będzie podłączone do pieca C.O. (kabel z gniazdkiem jest wyprowadzony do piwnicy i na zimę tylko przełączam na kabel "idący" do samochodu na dworze.
Jakie to będzie miało zadanie w lecie przy piecu?
Mam piec na ekogroszek i latem grzeje nim tylko wodę w zbiorniku 120l. Często mam popołudniowe zmiany (wychodzę o 13:00), a żona wraca do domu o 18-19:00. W obecnej chwili muszę wcześniej napalić w piecu aby nagrzać wodę (bez sensu tak szybko), gdyż żona nie bardzo sobie poradzi z odpaleniem. Na noc też wyłączam. Przez przypadek zauważyłem, że wyłączając piec o północy (całkowity brak zasilania) i włączając go o np., 7 rano, piec jest w stanie "rozbudzić" ekogroszek i kontynuować palenie.
Jak to będzie w praktyce?
Cały panel sterujący, który pomogliście mi usprawnić będzie na ścianie w kuchni. Jaki wyłącznik czasowy-cykliczny posłuży mi https://allegro.pl/oferta/programator-czasowy-lcd-wylacznik-timer-16a-3860w-7352425594 który będzie się cyklicznie cały tydzień włączał co 2-3,5h. na 5min., aby podtrzymać żar w piecu. Oczywiście tylko w momencie wyłączenia włącznika stałego. Przy włączonym stałym włączniku niech się włącza, ale to i tak nie będzie miało znaczenia. Żona przychodzi z pracy włącza "stały" i za 0,5h. ma ciepłą wodę.
Oczywiście w zimie, cały układ będzie działał tylko na włącznik stały, gdzie wyjście będzie przepięte do farelki samochodu.
Piec z załączonymi wszystkimi pompami, ślimakiem i dmuchawą pobiera max. 180W.