Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Tektronix
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szarotka I - Zamienniki lamp

10 Cze 2019 19:46 1134 51
  • Poziom 5  
    Witam,
    właśnie dostałem do naprawy Szarotkę I. Mam pytanie czy mogę zastąpić lampę 1T4T lampą 1T4 (taką mam a oryginał był spalony). Czytałem, że 1T4 różni się tylko większym prądem żarzenia 0,5mA zamiast 0,25mA. Czy są jeszcze jakieś zasadnicze różnice poza tą? Radio zaczęło odbierać PR1 ale dźwięk jest prawie niesłyszalny.
    Z góry dziękuję za wskazówki.
  • Tektronix
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Nie 0,5mA i 0,25mA, tylko 50mA i 25mA.
    1T4T ma odpowiednik 1F33, zaś 1T4 ma odpowiedniki DF91, CV1971, CV785.
    Napięcie żarzenia obu lamp, to 1,4V, konfiguracja wyprowadzeń taka sama. W Szarotce żarzenie lamp jest równoległe, więc powinno działać.

    Schemat odbiornika.
    Szarotka I - Zamienniki lamp

    AlerkR napisał:
    .. Radio zaczęło odbierać PR1 ale dźwięk jest prawie niesłyszalny...

    Obróć radyjko, bo tam jest antena ferrytowa i trzeba odpowiednio ustawić do kierunku fali.
  • Poziom 5  
    Ten prawie niesłyszalny sygnał jest przy odpowiednim ustawieniu radia względem fali. Przekręcenie go powoduje, że w ogóle nic nie słychać z wyjątkiem cichego szumu. Sprawdzę jutro kondensator 5100pF, który jest między potencjometrem a 1S5T. To stary "kartoflak" i może zbyt słaby sygnał trafia na siatkę.
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Najpierw sprawdź ten zakreślony, czy nie ma upływności.

    Szarotka I - Zamienniki lamp
  • Poziom 38  
    Zamienniki lamp:
    1R5T -> DK91, 1H33, 1А1П
    1T4T -> DF91, 1F33, 1К1П, ~DF191
    1R5T -> DAF91, 1AF34, 1Б1П, ~DAF191
    3S4T -> DL92, 2П1П, ~2L32, ~DL192
  • Poziom 5  
    Dziękuję wszystkim za wskazówki. Na chwilę obecna sytuacja wygląda następująco. Wszystkie lampy mam już skompletowane. Wszystkie "kartoflaki" profilaktycznie wymieniłem na nowe. Kondensator 25uF także. Napięcie anodowe jest OK oraz na sieatce L4 także. Natomiast na siatce L2 zamiast 16V mam 48V. Dźwięk (PR 1) jest cichy i z przydźwiękiem. Wszystkie cewki w filtrach podkręcone na max. sygnał. Co Waszym zdaniem może być jeszcze nie tak?
  • Pomocny post
    Specjalista - lampy próżniowe
    Przydźwięk może (ale nie musi) wskazywać na kłopoty z zasilaczem. Tam były prostowniki selenowe, które mogą być już słabe. Podwyższone napięcie na siatce lampy L2, o której wspominałeś może świadczyć o wyczerpaniu lampy L1 lub L2. To może być przyczyną słabej czułości. Ponadto siła głosu zależy od natężenia pola w miejscu odbioru.
  • Tektronix
  • Poziom 5  
    Dziękuję za wskazówki. Lampę L1 zamontowałem nową (tak twierdzi sprzedawca) L2 także, tyle że jest to 1T4. Ale podobno różni się od 1T4T tylko podwyższonym prądem żarzenia. Napięcie anodowe wynosi równiutko 68V. Z tym przydźwiękiem to może trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem, po prostu dźwięk jest cichy i zniekształcony taki jakby lekko brzęczący. Wskaźnik DM70 nie wskazuje żadnego sygnału, zatem będzie to raczej problem z czułością.
  • Poziom 31  
    Nie piszesz czy tor m.cz (L4,L5) działa prawidłowo.
    Łatwo to sprawdzić. Przy potencjometrze na max. dotknij palcem (przez śrubokręt) siatki L4. Powinien być mocny przydźwięk.
    Jeżeli tak nie jest sprawdź napięcie na s1 L4.
    Powinno byc ok. minus 7V.
    Dodatnie wskazuje na upływność kondensatora sprzęgajacego.
    Wysokie napięcie na s2 L2 jest również napięciem s2+s4 L1. Siatki te pracuja jako anoda heterodyny.
    Może heterodyna ledwo dycha. Wymień w s1 L1 ten 47pF na próbę jeżeli m.cz. jest OK.
  • Poziom 5  
    Jak zwykle pięknie dziękuję za cenne wskazówki, a zatem po kolei:
    - napięcie na s! L4 wynosi zaledwie -0,8 V, lecz po dotknięciu siatki słychać przydźwięk (burczenie), kondensator sprzęgający wymieniłem już wczoraj,

    - lampa L1 (heterodyna) jest nowa, oryginał, tylko jak napisałem zamiast 1T4T jest 1T4,

    - kondensator 47pF wymieniłem, niestety bez zmian.
  • Poziom 31  
    jozgo napisał:
    Jeżeli tak nie jest sprawdź napięcie na s1 L4.
    Powinno byc ok. minus 7V.
    ,Pomyliłem się. Chodzilo mi o napięcie na s1 L5
  • Poziom 5  
    Już sprawdziłem jest -8,36V.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Ale przed rezystorem 3,3 M jest -11,4V.
  • Poziom 31  
    AlerkR napisał:
    przed rezystorem 3,3 M jest -11,4V.

    Za duży prąd "anodowy". Jest rzędu 20mA. A ma byc 13mA.
    Sprawdź obwód siatki s1 L2 czy nie ma przerwy.
    Powinny być połączenia przez pierwszy filtr p.cz. do s1 L1 i przez 3,3M z wtórnym uzwojeniem drugiego filtra p.cz. a dalej przez 100k do potencjometru.
  • Poziom 5  
    Chyba znalazłem. Przerwany jest wtórny obwód drugiego filtra. Zabieram się za jego wymianę. Mam fragmenty drugiej szarotki na części.
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Może da się usunąć przerwę bez wymiany filtra.
    Zwykle jest urwany koniec cewki.
    To nie jest obwód strojony. Mozna trochę odwinąć.
  • Poziom 5  
    Bingo!!!! To był ten właśnie filtr. Dźwięk jest głośny i widać zmiany na DM70. Lecz jest przydźwięk i słychać pisk w głośniku.
  • Specjalista-oldradio
    AlerkR napisał:

    - lampa L1 (heterodyna) jest nowa, oryginał, tylko jak napisałem zamiast 1T4T jest 1T4,

    Jako heterodyna powinna pracować 1R5T, 1T4 to pentoda ze zmienną charakterystyką, używana we wzmacniaczu p.cz.
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    AlerkR napisał:
    Lecz jest przydźwięk i słychać pisk w głośniku.

    Czy to występuje przy potencjometrze ściagniętym na minimum?
  • Poziom 5  
    I tak też jest, 1T4 pracuje lako L2 zamiast 1T4T.

    Dodano po 8 [minuty]:

    Nie wiem co się stało, ale jak podłączyłem radio ponownie to opisany wcześniej efekt znikł. Może coś gdzieś nie stykało albo na odwrót. Radio jest w tzw. proszku i musze je jeszcze poskręcać i "dopieścić".
    Tak czy inaczej bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, a szczególnie Koledze jozgo. Bez Twoich cennych wskazówek bujałbym się jeszcze bardzo długo.
  • Poziom 31  
    AlerkR napisał:
    Może coś gdzieś nie stykało

    Zasilacz i jego wtyki do radia to słaby punkt tej konstrukcji.
    Może to to?
    I jeszcze ciekawostka: Jaki wielki potencjometr w takim małym radiu!
  • Poziom 5  
    Przyczyna była o wiele bardziej prozaiczna. Po prostu przedtem radio stało obok laptopa i stąd to buczenie. Potem podłączyłem je już w innym miejscu i po sprawie.
    A potencjometr faktycznie jak od radzieckiego Rubina.
  • Poziom 5  
    Witam ponownie wszystkich,
    jestem w trakcie uruchamiania kolejnej Szarotki, tym razem 1. W zasadzie to składam z dwóch jedną, bo w tej, którą dostałem do naprawy brakowało potencjometru, filtra p.cz, który przełożyłem do poprzednio naprawianej Sz, oraz pourywane były przewody od anteny. Kupiłem wnętrzności na allegro i w zasadzie były w lepszym stanie niż to co posiadałem. Poszarpane były tylko cewki na płytce z przełącznikiem zakresów. Zamontowałem zatem płytkę z dobrymi cewkami do chassies, które w założeniu miło być dawcą, zamontowałem zakupione lampy i próba odpalenia. Okazałe się, że mostek selenowy od obwodu żarzenia lamp jest trzepnięty i zamiast 1,5 V miałem tylko 0,7V. Wymieniłem na mostek prostowniczy i pojawił się szum. Niestety nie mogę złapać żadnej fali. Kręcąc potencjometrem trafiam na miejsca, gdzie szum jest zdecydowanie głośniejszy, a na falach długich pod koniec zakresu słuchać z głośnika głośne dudnienie (pompowanie). Sprawdziłem już chyba wszystko, ciągłość obwodu filtrów, poprawność połączeń i nic. Dodam, że jak stukam po ekranach, czy lampach to z głośnika wydobywa się dźwięk o wysokich tonach (tak jakby dźwięk dzwonka). Proszę o wskazówki, które pomogą mi ruszyć z miejsca.
  • Specjalista-oldradio
    Sprawdź, czy wzbudza ci się heterodyna - najprościej oscyloskopem, jaki nie masz to zmierz prąd płynący przez opornik sitki pierwszej pierwszej lampy. Mikroamperomierz włącz od strony masy, nie siatki! Powinno być kilkanaście µA lub nawet więcej jak heterodyna się wzbudza. Jak się wzbudza to powodem może być błąd w podłączeniu przekładanych elementów, rozstrojenie obwodów p.cz. lub heterodyny, ewentualnie prozaiczne zwarcie gdzieś w układzie, np. przez uszkodzony element.

    Mikrofonowanie niestety jest rzeczą naturalną, o ile nie pojawia się przy już przy delikatnych puknięciach.
  • Poziom 31  
    Czy przy wymianie cewek heterodyny końce cewki w S2 L1 są włączone tak samo jak były jezeli chodzi o jej początek i koniec?
    Początki i końce cewek heterodyny muszą być "odwrotnie" połączone.
    Jest to może odrębna sprawa, ale typowa dla Szarotki, sprawdź napięcie siatki L5. Jeżeli jest dodatnie to wymień te 1000 pF w siatce.
  • Poziom 5  
    Już jestem po pomiarach i tak:
    1. napięcie na siatce L5 wyn. -2,6V
    2. prąd na heterodynie wyn. 40 - 50 uA.
    W miejscu gdzie prawdopodobnie nadaje PR1 coś łapie, bo nawet DM70 przygasa, lecz strasznie charczy, że trudno cokolwiek wyłowić poza tym, że coś złapało. filtry, cewka na płytce i kondensatory ustawione na max. "charczenie"
  • Poziom 31  
    A jakie napięcie jest na rezystorze z którego jest wzięte ujemna napięcie siatki S1 L5. Przed rezystorem 3,3 M. Ma być (-)7 V.
    Dotknij też śrubokrętem z palcem siatki S1 L4. Powinien być brum nie charczący.
  • Poziom 5  
    Napięcie wynosiło ok. - 7V, więc jest ok. Resztę sprawdzę jutro. Puki co dziękuję Kolegom za cenne wskazówki.
  • Poziom 31  
    AlerkR napisał:
    Napięcie wynosiło ok. - 7V, więc jest ok.

    Jeżeli jest - 7 V a na siatce - 2,6 V to kondensator siatki bym wymienił. Powinno być na siatce - 7 V minus spadek na 3,3 M spowodowany podpieciem woltomierza, czyli np. - 6,5 V
    Sprawdź sygnał śrubokrętem na L4 i jej napięcia - anoda, S2 oraz kondensator odsprzęgający 0,05 uF - S2 L4 - masa.
  • Poziom 5  
    Zatem działam dalej i tak: po dotknięciu siatki L4 słyszalny jest głośny brumm. Napięcie anodowe na L4 wyn. 28V. Po wymianie kondensatora C15 napięcie na S1 L5 wynosi -5,6V.
    Pozostaje więc kwestia, o której pisał kolega tszczesn - czyli wzbudzanie się heterodyny na co wskazuje odczyt z mikroamperomierza. Biorę się zatem do szukania.