logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przenośny klimatyzator - rura wydechowa podłączona do starego komina?

Moan 11 Cze 2019 21:23 22719 6
REKLAMA
  • #1 18007163
    Moan
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Cześć.

Niedługo będę posiadaczem klimatyzatora przenośnego o mocy 2,65kW z rurą odprowadzającą ciepłe powietrze 150 cm długości / 12,7 cm średnicy.

Jest to dom jednorodzinny. Pokój który będzie chłodzony ma około 20m2 i dość niski sufit. W pokoju tym jest dostęp do nieużywanego od kilkudziesięciu lat komina, służącego dawniej za komin do pieca kaflowego. Od niedawna posiadam w nim wentylację grawitacyjną, z otworem tylko i wyłącznie w tym (jednym) pokoju. Wieczorami, nawet podczas upałów wydaje mi się, że ciąg jest dobry - czuć dłonią powiew "wsysanego" powietrza. Do końca komina jest około 4-6m w górę (może nawet mniej, zostaje tylko strych). Komin w środku ma rozmiar około 29/29cm.

Z tego co czytałem i się dowiadywałem, producenci klimatyzacji przenośnych odradzają (a nawet zabraniają) montażu rury "wydechowej" w otworach wentylacyjnych. Zastanawia mnie natomiast, czy nie jest to zabezpieczenie przed osobami mieszkającymi w blokach, które tym sposobem zaburzałyby obieg u sąsiadów? Czy według Was warto spróbować podłączyć wywiew do tego komina, czy raczej może to znacznie zmniejszyć wydajność / uszkodzić przenośny klimatyzator? Nie ukrywam, że pomimo zakupy uszczelki okiennej, wolałbym rozwiązanie z wejściem w komin.

Bardzo proszę o opinie i porady dotyczące tej instalacji.
  • REKLAMA
  • #2 18007206
    marcin.koz2910
    Poziom 27  
    Ocena: 387
    ja mam dwa podłączone do kanału wentylacyjnego i jakoś od 3 lat nic się nie dzieje a masz wtedy komfort psychiczny bo okno jest zamknięte
  • REKLAMA
  • #3 18007806
    MajsterkowyGosc
    Poziom 8  
    marcin.koz2910 napisał:
    ja mam dwa podłączone do kanału wentylacyjnego i jakoś od 3 lat nic się nie dzieje a masz wtedy komfort psychiczny bo okno jest zamknięte

Dokładnie, nic złego się nie powinno dziać ;)
  • REKLAMA
  • #4 18008592
    piloo1
    Poziom 14  
    Ocena: 98
    Tylko pytanie skąd napływa powietrze przy zamkniętych oknach. Kominem jest wyrzucane a dopływ ?
  • #5 18008629
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2832
    piloo1 napisał:
    Tylko pytanie skąd napływa powietrze przy zamkniętych oknach. Kominem jest wyrzucane a dopływ ?

Pewnie z innego komina wentylacyjnego pod prąd.
    Jak możesz to wycofaj się z zakupu i postaraj się o normalnego splita lub przynajmniej przewoźną "dwururkę".
    Dwururka, jak sama nazwa wskazuje ma dwie rury. Jedną do pobierania powietrza z zewnątrz, a druga do jego wyrzucania na zewnątrz, czyli działa prawie jak split.
    Poczytaj posty na temat tych jednorurowych.
    Ogólnie porażka. Realna do uzyskania w praktyce moc chłodnicza jest kilku krotnie mniejsza od deklarowanej, a zużycie prądu większe niż dla splita o tej samej nominalnej mocy.
    Po prostu jednorurka chłodzi bardziej kosmos niż pomieszczenie w którym się znajduje.
    "W pakiecie" są jeszcze inne "atrakcje" takie jak hałas i nagrzewanie pozostałych pomieszczeń wpływającym, o ile może w ogóle wpłynąć, powietrzem zewnętrznym.
  • REKLAMA
  • #6 18011758
    Moan
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Dziękuję za odpowiedzi.

Miałem małą wiedzę na temat "siły" powietrza i wydawało mi się, że bez problemu dostanie się "szczelinami". Po podłączeniu do komina wentylacyjnego faktycznie powietrze nie miało się jak dostać z powrotem do pokoju i traciło wydajność, a po wyłączeniu momentalnie dochodziło do "cofki" przez komin. To przez to, że w tym pokoju nie ma żadnego dostępu do innego komina wentylacyjnego wdmuchującego powietrze. Jedyne co to specjalnie mniej-szczelne okna aby przepuszczały powietrze po ich zamknięciu, ale to nie wystarczało.

Następnie spróbowałem z folią uszczelniającą ramy uchylonego okna. Znowu po włączeniu klimatyzatora doszło do "cofki" z kanału wentylacyjnego w kominie, więc zmodernizowałem go o zawór zwrotny (na przyszłość).

W chwili obecnej po włączeniu klimatyzatora zostawiam odsłoniętą dolną część okna, a rura wydechowa jest uniesiona do góry. Gorące powietrze z rury nie wraca z powrotem do pokoju, a z zewnątrz czuć nawet powiew chłodu. Do tego uruchamiam wentylatorek w "kominie", aby potencjalnie nie wciągało nic od tamtej strony, a on nawet szybciej usuwa cieplejsze powietrze które krąży gdzieś wyżej.

Efekt jest taki, że w 30-50 minut udało się schłodzić z 28C (w pokoju), do 22-23C, przy temperaturze na zewnątrz około 26C. Pomiary wykonywałem innym urządzeniem (moduł pogodowy do komputera jednopłytkowego), tak więc wynik jest wiarygodny i nie "zakłamany" przez klimatyzator.

Jestem zadowolony z tego rozwiązania, gdyż jest to pokój sypialniany od strony zachodu który wieczorami bardzo się nagrzewa i utrzymuje wyższą temperaturę niż ta na zewnątrz. Wentylator wywiewny dużo nie dał w kwestii przepływu powietrza. Obecne rozwiązanie pomaga wieczorami (przed snem) bardzo szybko schłodzić pomieszczenie, a klimatyzacja non-stop nie jest w tym pomieszczeniu potrzebna. Koszt i łatwość instalacji jest więc dla mnie na +. Nie twierdzę, że zwykła klimatyzacja (z modułem zewnętrznym) nie byłaby lepsza, ale to co mam w tej chwili jest w moim przypadku w 90% satysfakcjonujące. Na minus to potrzeba wyciągania tej rury po chłodzeniu, ale logicznie, jeśli temperatura na zewnątrz będzie niższa (jak to bywa wieczorami po upałach) to mogę zostawić okno uchylone i już temperatura się utrzyma. Wcześniej w tym pokoju miałem patologię tego typu, że na zewnątrz było już 23C, a w pokoju 29,43C...
  • #7 21252377
    airanddryervent
    Poziom 1  
    Zastosowanie komina i zaworu zwrotnego wydaje się być skutecznym rozwiązaniem. To świetnie, że obserwujesz tak znaczny spadek temperatury. Jeśli to działa dobrze dla Ciebie, to jest to, co najważniejsze! Stay cool! 🌬️❄️

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje podłączyć przenośny klimatyzator o mocy 2,65 kW do nieużywanego komina w jednorodzinnym domu. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące efektywności takiego rozwiązania, w tym obawy o odpowiedni dopływ powietrza oraz problemy z "cofką" powietrza. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując, że podłączenie do kanału wentylacyjnego może być skuteczne, ale wymaga odpowiednich modyfikacji, takich jak zawór zwrotny. Wskazano również na zalety systemów dwururkowych, które lepiej radzą sobie z wymianą powietrza. Użytkownik zauważył poprawę wydajności po zastosowaniu zaworu zwrotnego i pozostawieniu otwartej dolnej części okna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA