Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh Af 450 - blada kopia

14 Wrz 2005 13:00 2031 23
  • Poziom 10  
    Mam problem tego rodzaju że, aby kopia była wyraźna i doczerniona trzeba ręcznie przyciemnić na max. Tak wychodzi blado. Jak ją przyciemnić w kodach aby nie trzeba było robić tego ręcznie?
  • Specjalista - kserokopiarki
    Znajź regulację BIASA i po kłopocie !

    C.

  • Poziom 43  
    dlaczego nie sięgasz do serwisówki skoro jest dostępna a odpowiedź na zadawane pytanie jest w niej zawarta ?

    link do manuala ponizej:

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/sutra520148.html#520148
  • Poziom 10  
    Po ustawieniu Biasa kopia jest już wystarczająco doczerniona ale na krańcu jednej strony bardzo brudzi kartke, czym to może być spowodowane?
  • Poziom 20  
    A jakie kolega ma teraz wartości biasu? Jaka jest wartość ładowania bębna, może tutaj jest błąd a nie w biasie. Jak założył kolega bęben z katuna to trzeba uważać na te wartości i raczej nimi regulować zaczernienie.
    Może należy wymienić rolkę ładującą lub po prostu wyczyścić sekcję lasera. Po jakich działaniach kopia stała się blada. Były jakieś wymiany itp.
  • Poziom 10  
    Ksero zakupiłem w Krakowie, było po wymianie bębna (fuji) dewelopera (ricoh), tonera(ricoh), wytzręsło się podczas transportu ponieważ kurier woził je przez 4 dni w samochodzie :/
    Jak do mnie dotarło to sięokazało że coś jest z nim nie tak. Na początku kopia wyglądała blado i była niewyraźna, ale również była zabrudzona.
    Po wyczyszczeniu luster i przestawieniu biasa (wartości nie znam ponieważ robił to serwisant, dziś jeszcze podam dokładną wartość, jak tylko dostane się do maszyny) kopia wyszła lepiej doczerniona lecz zabrudzenie nie zeszło.
    Nie wiem czy to jest ważne ale jak otworzę boczne dźwiczki tak gdzie znajduje się bęben to jest on cały czas pokryty tonerem, czy nie powinien on być czasem czysty. Może to powoduje zabrudzoną kopie, nie znam się na ricohach, zawsze miałem canona.
    Pozdr
  • Poziom 10  
    Witam, takie są ustawienia w mojej maszynie. Proszę je zweryfikować i powiedzieć czy coś jest nie tak

    charge corona bias Adj. 1650V
    charge roller voltage ID sensor: 350V
    charge roller voltage correction 1: 0,85V
    charge roller voltage correction 2: 0,90V
    charge roller voltage adjustment 1: 1650V
    charge roller voltage adjustment 2: 2000V
    charge roller voltage step: 30V
    Development bias 600V
    ID sensor Pattern Dev.Bias 380V
  • Poziom 26  
    Problem regulacji może nie rozwiązać problemu,ponieważ na pocątek trzeba się zorientować w rzeczywistej gęstości toneru w deweloperze.W tej kopiarce decyduje jedynie TD sensor a nie ID,on służy jako pomocniczy,poza tym trzeba wiedzieć że fuji to najgorsze bębny.Pomijając fakt że wszystko jest czyste,to czy toner nie jest stary albo jakiś dziwny,lub deweloper?Możliwości jest kilka.Zalecam sięgnąć do serwisówki.Oryginalne bębny zalecają wymienić po 150K,a dew.po 300,ale ciężko jest zachować poprawność kopi przy stanie dew.300K.Warto to sprawdzić.
  • Poziom 10  
    Bęben jak i dewelepoer były wymieniane na nowe jakieś 1500 kopii temu, czyli można powiedzieć że są jeszcze nowe.
    Chciałbym się dowiedzieć czy bęben powinien być czysty po otwarciu dźwiczek czy jednak pokryty tonerem?
  • Poziom 26  
    Jak kolega wspomniał wcześniej,bęben owszem powinien być czysty-to dobry objaw,lecz najczęściej zdażają się jakieś wysypki po bokach bądż lekko widoczne pokrycie powierzchni czynnej bębna,co świadczy zazwyczaj o zwiększonej koncentracji toneru.To żle.Skoro materiały są świeże to faktycznie coś trzeba z tym zrobić.Sprawdzić koncentrację toneru,zwiększyć wartość w 2-209 na wysoką np ok 200 (domyślnie jest 30mg/s),lub w ostateczności zawsze pomaga oczyszczenie dewelopera czarnymi kartkami i ponowna inicjacja na poziomie "na oko" dobrym.Przy większej wprawie to zawsze się udaje.Ale i tak zadać sobie należy pytanie co jest powodem tego że przy dużej koncentracji bęben słabo przyjmuje toner.Proponuję trochę jeszcze powalczyć. Służę pomocą.
  • Poziom 10  
    Faktycznie to pomogło, jednak pasek ciemny na górze pozostaje.
    Na początku myślałem że podajnik źle jest ustawiony i niedokładnie rzuca kartkę na szybe, jednak to nie to. Położyłem białą kartkę na szybie, obłożyłem ją również białym papierem i pasek nadal zostaje. Jest on ok 3-4mm gubości przez całą kartke na samej górze papieru.
    Ktoś ma jakieś pomysły czym to może być spowodowane?
  • Pomocny post
    Poziom 26  
    W zespole bębna nadal jest mnóstwo toneru,i chyba wałek ładujący w tym miejscu brudny.Chyba że prozaicznie brudna jest szybka lasera pod butelką toneru?
  • Poziom 10  
    lustro wyczyszczone i jest to samo.
    Nic, postaram się jeszcze pobawić przy bębnie i jego oklice wyczyścić.
    W czwartek napisze co i jak, jeśli to nie pomoże znowu się odezwe ;)
    pozdr
  • Poziom 26  
    Nie wiem czy się zrozumieliśmy,chodziło mi o szybkę pod but. toneru,tą którą można wyciągnąć.Ale ok.
  • Poziom 10  
    Tak, źle się wyraziłem, chodzi o szkiełko ok 1,5cm szerokie zaraz po butelką z tonerem.
    Wyczyściłem je ale nic się nie zmieniło.
    Acha, po ustawieniu gęstości toneru na 200, bęben zrobił się czysty, nie wiem czy to od tego, ale nie widać juz na nim żadnych resztek toneru.
    Jednak pasek nadal zostaje i co najciekawsze jest najbardziej wyraźny na kartce, tzn najlepiej doczerniony :)
    pozdr
  • Poziom 26  
    A więc ustawienie na 200 pomogło.To dobrze bo im wyższa wartość tym pobieranie mniejsze(max800).A jeśli zrobi się wydruk stanu licznika,więc tylko z drukarki,to ominie się optykę.Czy też pasek wychodzi? Jeśli tak to może listwa przepuszcza,coś z rolką ładującą,może listwa pasa transfer,bo wątpę żeby coś z laserem.Najpierw trzeba zrobić wydruk.Wtedy wyeliminuje się optykę.
  • Poziom 10  
    Po wydruku stanu licznika pasek pozostał taki sam.
  • Poziom 22  
    Czyli sprawa prosta. 1: nie zbiera listwa bębna ( łatwo sprawdzić) 2. brudna rolka ładująca. 3. uwalony wałek grzejny( też łatwo sprawdzić).:D
  • Poziom 26  
    Witam,czy są już jakieś wieści od kolegi Piwkoo,czy coś pomogło?
  • Poziom 10  
    Wymieniona została rolka czyszcząca, powinienem jeszcze wymienić taśme, ale muszę z tym troszke poczekać z powodów finansowych ;)
    Pasek zniknął i kopia jest znośna, jednak (tak mi sie wydaje) papier przy prześciu przez bęben brudzi krawędź i delikatnie widać zaciemnienie na kawędzi.

    Dodano po 9 [minuty]:

    datatomek napisał:
    W tej kopiarce decyduje jedynie TD sensor a nie ID


    W takim razie jakie powinienem ustawić napięcia TD żeby było poprawnie?
  • Poziom 26  
    W zasadzie TD sensor ustawia się tylko przy nowym deweloperze,ale zazwyczaj jest to 4.00V,więc na początek można w kodzie 2-220 i 2-802 tak wpisać.Ponadto jak już wspomniałem wcześniej ustalić jakiś tam do przyjęcia poziom gęstości,i ponownie zainicjować.Kod 2-805 służy do inicjacji bębna,czy był wykonany?Zresztą w tej chwili też można było by go przeprowadzić,nic złego się nie stanie. Pytanie tylko czy ten pasek pochodzi z brudzenia przez bęben czy walek teflon.Może zatrzymać w pół drogi i sprawdzić jak to wygląda.A co do utrwalacza to na gorącym wkręcić ręcznie kartke i zobaczyć czy nie brudzi.Jeszcze tylko coś z S/F,są tam lampki (led) wygaszające,może ta ostatnia się nie pali?Qrcze,nie widzę tego więc tak ciężko.Podstawowa sprawa to sprawdzić wszystkie kody dotyczące ustawień czy mieszczą się w jakiś tam ustalonych granicach.Z czegoś ten pasek wynika...
  • Poziom 10  
    Kartka jest nadal troszkę brudna, nie widać już tego paska na górze, ale jednak jest lekkie zaczernienie na samej krawedzi w górnej części kartki. Jak wymienie jeszcze taśme (nie wiem dokładnie jak się nazywa) to napiszę co i jak.
    Za pomoc dziękuję i pozdr
  • Poziom 18  
    wyczysc rolke magnetyczna tak zeby lsnila:)[/img]