Postaram się to opisać możliwie dokładnie, bo często sam się irytuję, gdy ktoś na forum pyta, ale nie podaje żadnych konkretów i szczegułów...
Jestem posiadaczem słynnego już tunera
PixelView PlayTVPro (konstrukcja nie najnowsza, ale służyła mi dzielnie już w czterech komputerach) przez ok 5 lat.
W każdym razie wystarcza do słuchania TVN24 w tle, w czasie robienia czegoś na komputerze.
Od momentu, gdy zainstalowałem w komputerze kartę graficzną PixelView FX5700 Golden Limited vivo (AGPx8, z 256RAM core/mem: 522/665MHz)
pojawiły się trzaski na kanałach od 37 do 49 (lubiłem te kanały
)
Powyżej i poniżej tego przedziału wszystko jest OK.
Objawy to poziome białe trzaski i "pierdzenie" w głośnikach
Zmieniałem ułożenie kabli w obudowie. Nic nie pomogło.
Przekładałem tuner do innego ze złącz PCI i... nic.
Moja obudowa to: ANTEC 1080 plusView, więc mam sporo miejsca do działania. Karta graficzna jest umieszczona w dodatkowej dość specyficznej metalowej obudowie - "puszce" z ekranikiem LCD i monitoruje obroty wentylatora oraz temperaturę GPU.
Komputer to: AMD Athlon 2400@2600+
płyta:k7s5a, nowa poprawka (sprawuje się zaskakująco dobrze), z nieoficjalnym overlockerskim biosem.
1GB Ram DDR. Chodzi to na magistrali 143MHz. (286MHz).
Mam też dwie nagrywarki (RW i DVD+/-RW) i dwa dyski SeagateBarracuda 7200rpm. 120GB każdy. Przy podpiętym tylko jednym nic się nie zmieina. Nie bardzo wiem, co z tym dalej robić.
Zaprzestawanie kręcenia grafiki i procesora nie przynosi również poprawy.
Będę wdzięczny za wszyskie propozycje, prócz "zmień tuner"
a tym bardziej "zmień kartę".
Bo wygląda mi na to, że karta grafiki sieje mi po pewnym zakresie
częstotliwości. Podoba mi się jak doskonale współpracują te dwa urządzenia tego samego producenta
aaa... zapomniałbym...
gdy oglądam w tle telewizję i przewijam suwakiem (mam mysz Logitech mx510, żeby ktoś nie marudził, że nie piszę na jakim sprzęcie mam objawy
) jakąś stronę czy dokument - słyszę też to specyficzne "pierdzenie" w tunerze - również na innych kanałach (choć słabiej)
Kończę przewijać i jest OK.
Na innych (słabszych) kartach grafiki - wszystko jest OK.
Nawet na karcie PCI 2MB śmiga bez problemu.
System to WinXP Pro, ale nie ma to raczej znaczenia...
Z temperaturą nie mam problemów - 3 wiatraki wsysają powietrze do wnętrza obudowy (jeden bezpośrednio na kartę graficzną, której średnia temp. to ~43oC) Trzy wentylatowy wypychają z tyłu obudowy powietrze.
Do tego śmigacz na CPU (radzi sobie) i na GPU (do 5200obr/min) z automatyczną regulacją w zależności od temperatury rdzenia.
Załączę może fotki całości. Może komuś coś przyjdzie do głowy.
Naprawiam cudzy sprzęt, a mój mi pierdzi na TVNie i nie mam co z tym zrobić
PS> w komputerze siedzi jeszcze karta SB Live! oraz sieciówka PCI i kontroler FireWire.
Jestem posiadaczem słynnego już tunera

W każdym razie wystarcza do słuchania TVN24 w tle, w czasie robienia czegoś na komputerze.
Od momentu, gdy zainstalowałem w komputerze kartę graficzną PixelView FX5700 Golden Limited vivo (AGPx8, z 256RAM core/mem: 522/665MHz)
pojawiły się trzaski na kanałach od 37 do 49 (lubiłem te kanały

Powyżej i poniżej tego przedziału wszystko jest OK.
Objawy to poziome białe trzaski i "pierdzenie" w głośnikach

Zmieniałem ułożenie kabli w obudowie. Nic nie pomogło.
Przekładałem tuner do innego ze złącz PCI i... nic.
Moja obudowa to: ANTEC 1080 plusView, więc mam sporo miejsca do działania. Karta graficzna jest umieszczona w dodatkowej dość specyficznej metalowej obudowie - "puszce" z ekranikiem LCD i monitoruje obroty wentylatora oraz temperaturę GPU.
Komputer to: AMD Athlon 2400@2600+
płyta:k7s5a, nowa poprawka (sprawuje się zaskakująco dobrze), z nieoficjalnym overlockerskim biosem.
1GB Ram DDR. Chodzi to na magistrali 143MHz. (286MHz).
Mam też dwie nagrywarki (RW i DVD+/-RW) i dwa dyski SeagateBarracuda 7200rpm. 120GB każdy. Przy podpiętym tylko jednym nic się nie zmieina. Nie bardzo wiem, co z tym dalej robić.
Zaprzestawanie kręcenia grafiki i procesora nie przynosi również poprawy.
Będę wdzięczny za wszyskie propozycje, prócz "zmień tuner"

a tym bardziej "zmień kartę".
Bo wygląda mi na to, że karta grafiki sieje mi po pewnym zakresie
częstotliwości. Podoba mi się jak doskonale współpracują te dwa urządzenia tego samego producenta

aaa... zapomniałbym...
gdy oglądam w tle telewizję i przewijam suwakiem (mam mysz Logitech mx510, żeby ktoś nie marudził, że nie piszę na jakim sprzęcie mam objawy

Kończę przewijać i jest OK.
Na innych (słabszych) kartach grafiki - wszystko jest OK.
Nawet na karcie PCI 2MB śmiga bez problemu.
System to WinXP Pro, ale nie ma to raczej znaczenia...
Z temperaturą nie mam problemów - 3 wiatraki wsysają powietrze do wnętrza obudowy (jeden bezpośrednio na kartę graficzną, której średnia temp. to ~43oC) Trzy wentylatowy wypychają z tyłu obudowy powietrze.
Do tego śmigacz na CPU (radzi sobie) i na GPU (do 5200obr/min) z automatyczną regulacją w zależności od temperatury rdzenia.
Załączę może fotki całości. Może komuś coś przyjdzie do głowy.
Naprawiam cudzy sprzęt, a mój mi pierdzi na TVNie i nie mam co z tym zrobić

PS> w komputerze siedzi jeszcze karta SB Live! oraz sieciówka PCI i kontroler FireWire.