Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane II ph II - Klima raz chłodzi raz nie

DB12 17 Jun 2019 08:47 3438 7
    DB12
    Level 9  
    Sprawdziłem cały układ, jest szczelny, po ściągnięciu zderzaka ujrzałem presostat, po wypięciu z niego wtyczki sprzęgło kompresora staje, po ponownym wpięciu rusza ale rurki nie zawsze od razu robią się zimne, wentylator działa na wszystkich biegach. Wczoraj ujechałem 10km i klima nadal nie dmuchała zimnym powietrzem, kompresor ruszył jak zawsze a rurki ciepłe, tak jakby coś odcinało dopływ gazu, czy możliwe jest, że presostat się przycina i gaz nie dochodzi do kompresora ? Czy coś innego jest za to odpowiedzialne ? Foto z internetu żeby pokazać co i jak. Dodam też, że jak już klima ruszy to chłodzi bardzo dobrze.Renault Megane II ph II - Klima raz chłodzi raz nie
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    DB12 wrote:
    że presostat się przycina i gaz nie dochodzi do kompresora ?

Presostat jedynie mierzy ciśnienie czynnika, i nie ma wpływu na jego obieg( nie licząc sterowania sprężarką).
    Nie znam tego auta, ale objawy przypominają zapchany osuszacz/filtr lub uszkodzoną dyszę rozprężną/zawór rozprężny.
    DB12
    Level 9  
    Czy przy wymianie osuszacza ucieknie gaz ? Nie kosztuje majątku a nie wiadomo czy w ogóle kiedykolwiek ktoś go wymieniał.
    ArturAVS
    DB12 wrote:
    Czy przy wymianie osuszacza ucieknie gaz ?

Tak. Trzeba go najpierw ewakuować( odessać z układu) z układu. Zmieniłbym od razu dyszę(jeśli jest). Bez sprzętu do obsługi chłodnictwa, sam nic nie zrobisz.
    genek1000
    Level 35  
    arturavs wrote:
    Zmieniłbym od razu dyszę(jeśli jest).

Jest dysza kalibrowana - ale nie wymienna .
    Zakuta na stałe w przewodzie tym co go widać na zdjęciu .
    Tym z czujnikiem ciśnienia
    DB12
    Level 9  
    W tym w którym jest presostat jeśli dobrze rozumiem ? Tak jak napisałem, coś blokuje gaz, nie zawsze aczkolwiek zdarzy się, podjadę w tym tygodniu na serwis klimy, niech sprawdzą ile jest czynnika i wymienią osuszacz bo jak rozumiem jeżeli dysza jest niesprawna czeka mnie wymiana całej tej rurki czy kalibracja samej dyszy ?
    genek1000
    Level 35  
    Wymiana całej rurki. Dysza jest zaciśnięta w środku .
    Na zdjęciu po lewej stronie od napisu " presostat" jest widoczne delikatne zagłębienie na rurce . To od tego miejsca w prawo znajduje się dysza .
    Tak w ogóle to twoje zdjęcie bo widać że na każdym łączeniu jest wyciek gazu :?:
    ArturAVS
    genek1000 wrote:
    Tak w ogóle to twoje zdjęcie bo widać że na każdym łączeniu jest wyciek gazu :?:

Napisał:
    DB12 wrote:
    Foto z internetu żeby pokazać co i jak.