Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115

damian1115 18 Cze 2019 12:45 2949 26
  • Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115
    Cześć.
    Chcę się pochwalić stacją lutowniczą którą zrobiłem jakiś czas temu. Wiem że nie jest to żadna nowość, ale i tak bardzo się z niej cieszę. Stacja ta jest zbudowana w oparciu o schemat z nieistniejącego już dzisiaj ,, Praktycznego Elektronika" 3/99.Tak naprawdę trzymałem się kurczowo tego właśnie schematu, odstępstwa jakie zrobiłem to:
    -Zastosowałem transformator TS40/51.
    -Koniec rezystora R20 podłączyłem do przełącznika który umieściłem na przednim panelu. Dzięki niemu mogę, albo go łączyć z miejscem jego przeznaczenia, czyli nóżką 6 układu us1, Mam wtedy na wyświetlaczu temperaturę grota. Albo do środkowego wyprowadzenia potencjometru P3. Mam wtedy temperaturę zadaną. Dzięki temu nie muszę skalować temperatury na panelu przednim.
    -Zamiast przekaźnika dałem optotriak-MOC 3023, oraz triak-BY 138.
    Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115
    -Wyświetlacz to HDSP 5501.
    -Kolba to Soldering SL-NI 24V 48W.
    Płytki zrobiłem metodą termotransferu, musiałem poprawić markerem, po wytrawieniu cynowałem lutownicą transformatorową.
    Obudowę przystosowałem ze starego zasilacza komputerowego.
    Do temperatury 200 st.C rozgrzewa się w 48 sekund. Jak już grzałka jest nagrzana to ponowne załączenie grzałki następuje jak temperatura spodnie 2 stopnie poniżej temperatury zadanej. Wyłącza się natomiast jak temperatura przekroczy 4 stopnie powyżej temperatury zadanej. Oczywiście po wyłączeniu jeszcze leci jakieś osiem do dziesięciu stopni do góry. Zaraz po złożeniu i wyregulowaniu, stacja ruszyła bez żadnych problemów. Na obecną chwilę jestem z niej bardzo zadowolony, elektroniką zajmuję się bo, to moje hobby. Teraz przedstawię parę fotografii, jak to wyglądało w czasie budowy.

    Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115

    Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115 Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115 Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115 Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115 Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115 Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115 Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115 Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115 Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115
    Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115
    Proszę o komentarz orz konstruktywną krytykę. Odpowiem na pytania.

    Fajne! Ranking DIY
    Potrafisz napisać podobny artykuł? Wyślij do mnie a otrzymasz kartę SD 64GB.
    O autorze
    damian1115
    Poziom 19  
    Offline 
    damian1115 napisał 359 postów o ocenie 60, pomógł 21 razy. Mieszka w mieście Katowice. Jest z nami od 2013 roku.
  • Relpol przekaźniki
  • #2
    ArturAVS
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Gratuluję. Pozostaje mieć nadzieję, że ta właśnie własnoręcznie wykonana stacja spowoduje poprawę lutowania u Ciebie.
  • #3
    damian1115
    Poziom 19  
    Faktycznie z tym pobielaniem trochę mi nie wyszło. Robiąc to byłem w posiadaniu tylko lutownicy transformatorowej, ale do lutowania układów oraz łączenia płytek kabelkami, zrobiłem sobie ,,Prosta stacja lutownicza za niewielkie pieniądze".
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1920794.html
    Bo kolbę kupiłem na samym początku, od tego zaczynałem. Nie wiem czy bez tej ,,Prostej stacji", dał bym sobie radę. Za wielka precyzja.
  • #4
    ArturAVS
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    damian1115 napisał:
    Nie wiem czy bez tej ,,Prostej stacji", dał bym sobie radę. Za wielka precyzja.

    Kwestia wprawy i doświadczenia. Osobiście nie raz mi się zdarzało w terenie lutownicą transformatorową układy SMD w obudowach SO8,SO14,SO16, a nawet TQFP lutować.
    Problemu nie było.
  • Relpol przekaźniki
  • #6
    tytka
    Poziom 18  
    Wow!
    A te płytki to jak wykonane?
    Przypominają mi moje pierwsze z czasów podstawówki (lata osiemdziesiąte XXw), gdy je malowałem lakierem za pomocą redisówki, bo wówczas nawet pisaków nie było.

    Projekt ten znam z lektury Praktycznego Elektronika, sam się kiedyś do niego przymierzałem, ale zdecydowałem się na zakup gotowej stacji. Fajnie że ktoś go przypomniał.
  • #8
    tytka
    Poziom 18  
    damian1115 napisał:
    Płytki mogły być lepsze, no niestety wyszły jak wyszły.

    Fajnie by było jakby były lepsze. Może trzeba było poszukać pomocy w wykonaniu.
  • #10
    tytka
    Poziom 18  
    Ano pewnie, satysfakcje znacznie większa, gdy wykonane samemu i wszystko działa jak trzeba.
    A do pomocy pewnie ktoś by się znalazł (może nawet ja).
    Ten kawałek schematu z optotriakiem to Ty rysowałeś? Pytam bo to zdaje się powstało w Eagle, a jak go znasz, to może trzeba było całość tam wrzucić i może później termotransfer.
  • #11
    damian1115
    Poziom 19  
    Jeżeli oferujesz swoją pomoc to bardo się cieszę, będę miał to na uwadze. Jak nad czymś będę pracował to z przyjemnością się do Ciebie zwrócę. Ja to robiłem termotransferem, z resztą pierwszy raz. Ścieżki pozostawiały wiele do życzenia więc musiałem je poprawić markerem, i taki jest efekt. Jeżeli chodzi o ten rysunek to ja go tylko skopiowałem.Tego programu to ja nie mam, a poza tym, nie wiem czy potrafił bym go obsłużyć.
  • #12
    tytka
    Poziom 18  
    Powiadasz pierwszy raz termotransferem. Fakt że do tego trzeba trochę wprawy. Poza tym z doświadczenia wiem, że sporo także zależy od jakości tonera i papieru (o przygotowaniu laminatu nie wspominam).
    Jak by co to pisz na priva, postaram się pomóc.

    Szczerze mówiąc, to w PE było prezentowanych całkiem sporo fajnych projektów.
    Ja, np kiedyś popełniłem sobie nieco zmodyfikowaną wersję ich zasilacza, a teraz właśnie pracuję nad zmodernizowaną wersję ich generatora na ICL8038.
  • #13
    rysiek pierlej
    Poziom 11  
    Cześć
    Przepraszam ale ten wpis to całe forum dotyczy.
    Kolega napisał lat 5x i hobbysta, wy tylko krytyka.
    Wiem, nie powinienem, były czasy wtedy, jakie były.
    Biblioteka nie internet.
    Przypuszczam że nie jeden z was mając 3 może 4 latka
    próbował palcami stare zdjęcia powiększyć.
    Więc proszę ogarnijcie się troszkę zamiast cwaniakować.
  • #14
    ArturAVS
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    rysiek pierlej napisał:
    Kolega napisał lat 5x i hobbysta, wy tylko krytyka.

    rysiek pierlej napisał:
    Więc proszę ogarnijcie się troszkę zamiast cwaniakować.

    Ty się Kolego ogarnij. Krytyka konstruktywna musi być.
    damian1115 napisał:
    parę lat po piątym krzyżyku

    Blisko jestem.
    tytka napisał:
    gdy je malowałem lakierem za pomocą redisówki, bo wówczas nawet pisaków nie było.

    Dla mojej siostry zawsze lakier do paznokci ginął. :-) Termotransferem zrobiłem jedną płytkę, zawsze wolałem ręcznie "namalować.
    Jednak od kilkunastu lat tylko fotochemia. Zwłaszcza przy dość przyzwoitych cenach laminatów światłoczułych.
    damian1115 napisał:
    Tego programu to ja nie mam, a poza tym, nie wiem czy potrafił bym go obsłużyć.

    Zainstaluj Kicad, program jest całkowicie darmowy z bardzo dużymi możliwościami. Dla amatora w sam raz.
    damian1115 napisał:
    Wzrok już nie ten i ręka już nie taka pewna, cóż próbuję sobie radzić.

    Tak, radzić sobie trzeba, Wiem coś o tym, bo przeszłem udar mózgu i pozostał niedowład lewej ręki i nogi.
    To projekt wykonany ok. 3 tygodni temu:
    Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115

    Projekt.
    Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115

    Wizualizacja.
    Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115

    Płytka po trawieniu.
    Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115

    Zmontowany układ.
    W swoich układach zawsze używałem dużo elementów SMD, jednak teraz fizycznie nie jestem w stanie tego zrobić( no bo jak jedną ręką?). A że roboty jest trochę,to pracuję teraz nad stolikiem montażowym który umożliwi mi montaż SMD, a obsługiwany jedną ręką.
    Nie przejmuj się, tylko podchodź z dokładnością do tego co robisz. Urządzenie oprócz tego że działa, dobrze jak jeszcze ma wygląd. Co do płytek, też chętnie pomogę. Mogę wykonać płytkę, jednak bez wiercenia. Z wiadomych względów.
  • #15
    damian1115
    Poziom 19  
    Cześć.
    odp. tytka:Chcąc zrobić ten termotrnsfer, najpierw musiałem na swojej drukarce skopiować wzór płytek z gazety. Później udałem się z tym do punktu ksero, pan w punkcie nie posiadał papieru kredowego. Poprosiłem więc o kopię na folii, i z folii zrobiłem nadruk na płytce przy pomocy żelazka.Laminat przygotowałem czyścikiem do garów.

    odp. rysiek pierlej: Krytyka to podstawa, dzięki krytyce człowiek się uczy, i poznaje swoje błędy. To z kolei pomaga mu, naprowadzając go na właściwy tor. Głowa do góry jest ok.

    odp. arturavs: No nie kolego. Twoje płytki to jak z fabryki.Jednak do fotochemii potrzebujesz jeszcze inne akcesoria, ja chcąc tak dopiero zaczynać, pewnie musiał bym ponieść znaczne koszty. Twoje płytki są naprawdę ładne. Ja używam tylko elementów przewlekanych. Życzę powodzenia przy budowie tego stolika. Ja z natury jestem pogodnym człowiekiem i konstruktywna krytyka mnie naprawdę nie zraża Dziękuję za oferowaną pomoc.
    Mam jeszcze jedno pytanie, czy ten Kicad jest w języku polskim.
  • #16
    ArturAVS
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    damian1115 napisał:
    czy ten Kicad jest w języku polskim.

    Tak. Na systemy Windows, Linux, nie wiem czy na MacOS też. Zrzuty ekranu nr. 1 i 2 pochodzą właśnie z Kicad'a.
    http://www.kicad-pcb.org/

    damian1115 napisał:
    Jednak do fotochemii potrzebujesz jeszcze inne akcesoria, ja chcąc tak dopiero zaczynać, pewnie musiał bym ponieść znaczne koszty

    Wbrew pozorom nie. Najważniejsza jest naświetlarka UV. Moja to DIY. Obudowa ze starego skanera( za grosze można kupić, ja dałem 5zł+przesyłka), świetlówki UV do paznokci(4szt. za 15zł).
    Do tego trochę drobnicy. Sterownik wykonany na bazie prezentowanej tu, na Elektrodzie naświetlarki. Czyli tak; Laminat światłoczuły, naświetlarka, wywoływacz. Reszta jest taka sama.
    I dobrze drukująca drukarka. To znaczy czysto, bez smug i plam. Tu przykład mojego niedopatrzenia:
    Stacja lutownicza ,,ARTKELE" by damian1115


    Miało być 15szt. modułów, a wyszło 6+ jeden do uratowania.
  • #18
    ArturAVS
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Jako źródło UV tak, jednak kłopotliwe w użyciu.
  • #20
    ArturAVS
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Budując swoją, bazowałem na tej konstrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1969638.html
    Wykonałem inną płytkę, dopasowaną do posiadanej obudowy. Zastosowałem cztery świetlówki UV 9W 352nm (do paznokci) ze statecznikami elektronicznymi od świetlówek kompaktowych.
    Wykorzystałem również oryginalny zasilacz skanera(wewnętrzny +5V,+12V. Program mikrokontrolera oryginalny z linku który podałem.
    Bardzo ważne jest aby UV padało równomiernie na całą powierzchnię naświetlanej płytki. Inaczej będą niedoświetlenia/prześwietlenia.
  • #21
    rysiek pierlej
    Poziom 11  
    arturavs przepraszam Cię, jak uraziłem,
    wielki szacun dla Ciebie. Ale sam czytasz forum.
    Myślę że do kogo miało trafić, to trafi.
  • #22
    tytka
    Poziom 18  
    arturavs napisał:
    Termotransferem zrobiłem jedną płytkę, zawsze wolałem ręcznie "namalować.
    Jednak od kilkunastu lat tylko fotochemia.

    Ja jakoś nigdy nie lubiłem ręcznie malować, ani lakierem, ani pisakiem. Fotochemii nigdy nie próbowałem, swoje płytki wykonuje termotransferem, powiedzmy że przyzwyczaiłem się do niego. Ogólnie fotochemia daje lepsze efekty, ale przy pewnej wprawie i doświadczeniu także termotransfer daje naprawdę dobre efekty. Próbowałem kiedyś transferu acetonem, ale jakoś wolę termo. (Możesz zerknąć na płytki z moich projektów, to wszystko termotransfer).

    ____
    Nie na temat:
    Kolego rysiek pierlej, rozumiem , że do mnie pijesz, bo jeszcze tylko ja tu zabrałem głos.
  • #23
    krzysztofh
    Poziom 29  
    arturavs napisał:
    Budując swoją, bazowałem na tej konstrukcji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1969638.html
    Wykonałem inną płytkę, dopasowaną do posiadanej obudowy. Zastosowałem cztery świetlówki UV 9W 352nm (do paznokci) ze statecznikami elektronicznymi od świetlówek kompaktowych.
    Wykorzystałem również oryginalny zasilacz skanera(wewnętrzny +5V,+12V. Program mikrokontrolera oryginalny z linku który podałem.
    Bardzo ważne jest aby UV padało równomiernie na całą powierzchnię naświetlanej płytki. Inaczej będą niedoświetlenia/prześwietlenia.


    Miło, że ktoś korzysta z moich projektów.
    Po tej naświetlarce zbudowałem jeszcze jedną, która użytkuje do dzisiaj. Tu możecie znaleźć nowszy projekt https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=3019798&highlight=
    Budują ja planowałem właśnie zastosowanie świetlówek z lamp do paznokci, ale po wykonaniu testów po ich zakupie okazało się, że są mniej skuteczne i wróciłem do sprawdzonego rozwiązania lamp UV Philipsa, tylko podwoiłem ich liczbę aby zmniejszyć zjawisko paralaksy.
    Teraz budując taką naświetlarkę można pokusić się o zastosowanie diod UV. Są takie projekty na Elce.
  • #24
    krychast
    Poziom 20  
    arturavs napisał:
    Gratuluję. Pozostaje mieć nadzieję, że ta właśnie własnoręcznie wykonana stacja spowoduje poprawę lutowania u Ciebie.

    dla mnie wygrałeś tym komentarzem.100% racji-Lutownicą do lutowania rynien bym lepiej to ogarnął chyba że kolega jest początkujący i ma 13 lat
  • #25
    ArturAVS
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    krychast napisał:
    chyba że kolega jest początkujący i ma 13 lat

    damian1115 napisał:
    Ja jestem,, elektronik amator ",parę lat po piątym krzyżyku.


    krychast napisał:
    dla mnie wygrałeś tym komentarzem.

    Trudna prawda niestety.
  • #26
    siewcu
    Poziom 34  
    arturavs napisał:
    damian1115 napisał:
    Nie wiem czy bez tej ,,Prostej stacji", dał bym sobie radę. Za wielka precyzja.

    Kwestia wprawy i doświadczenia. Osobiście nie raz mi się zdarzało w terenie lutownicą transformatorową układy SMD w obudowach SO8,SO14,SO16, a nawet TQFP lutować.
    Problemu nie było.

    TQFP transformatorową? Jak?

    A co do tematu... No cóż, wygląda prosto, działa jak należy(choć osobiście ustawiłbym punkt wyłączenia grzałki na co najwyżej 1 stopień powyżej temperatury zadanej) i co więcej potrzeba? Może dorobić hot air? ;)
  • #27
    ArturAVS
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    siewcu napisał:
    TQFP transformatorową? Jak?

    Normalnie, spróbuj kiedyś.