Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Serwer ftp i ddns konfiguracja

kacpihe 18 Jun 2019 22:12 663 7
    kacpihe
    Level 7  
    Witajcie, posiadam starego netbooka, którego chciałbym wykorzystać jako serwer FTP.

Co zrobiłem:
    instalacja serwera na komputerze
    stworzenie folderu i użytkowników ftp
    ustawienie stałego ip komputera
    założenie konta na No-ip
    na routerze TOTOLINK przypisany konto DDNS i jest autoryzacja
    zrobiłem przekierowanie, które wygląda następująco:
    z ip 192.168.1.10
    port 21
    na port 21
    na ip puste.

Logując się z poza sieci nie jestem wstanie dostac się do serwera

Zauważyłem również że co jakiś czas rozłącza mnie z usługi DDNS nie wiem w czym może tkwić problem.

Jest może jakieś oprogramowanie do FTP, który sam w sobie ma połączenie z ddns?

Pozdrawiam
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj. Z dyndns nie musisz być stale połączony. W zasadzie jesteś z nim połączony tylko chwilę, gdy wysyła informację o zmianie Twojego IP.

Jakie IP masz na porcie WAN swojego routera? Jeśli jest to 192.168.x.x, 172.16.x.x-172.31.x.x, albo 10.x.x.x - to nie podłączysz się z zewnątrz.
    kacpihe
    Level 7  
    Dzięki za odpowiedź.
    Adres WAN mam 172.21.xxx.xxx
    Czy jeśli zwrócę się do usługodawcy internetu o publiczne IP będę mial szanse na konfiguracje?
    Czy jest możliwość stworzenia tego po pieniądzach.

Dodano po 4 [minuty]:

Czy źle rozumiem, skoro korzystam z usłgui DDNS to nie powinna być możliwość dostępu? Czy gdzieś jeszcze jest inna opcja
    dt1
    Admin of Computers group
    Tak, jeśli będziesz miał publiczne IP to będziesz mógł mieć dostęp. Chociaż czasem taniej i wystarczająco poprosić o przekierowanie portów, co prawda portów 20/21 nie dostaniesz, ale na innych też możesz taki serwer uruchomić.

DynDNS nie zapewnia dostępu do Twojego urządzenia za NATem. DynDNS jest usługą, dzięki której za pomocą której nazwa domenowa będzie wskazywać IP, pod którym jesteś widoczny w internecie, ale to nie musi być Twój komputer, to może (i w Twoim przypadku jest) adres maszyny NATującej.
    kacpihe
    Level 7  
    Czyli zwrócić się o przekierowanie jakiś portów na zewnątrz. dobrze rozumiem? I wtedy powinienem się połączyć
    dt1
    Admin of Computers group
    Jeśli operator przydzieli Ci jakieś porty to Cię poinformuje, jakie są to porty i jaki jest adres maszyny NATującej. Zgodnie z tymi danymi będziesz mógł skonfigurować sobie serwer tak, aby korzystał z tych portów i łączyć się z IP, które Ci poda operator na tych portach, które Ci poda operator.
    kacpihe
    Level 7  
    Jak dostanę te informacje to na ruterze muszę zrobić przekierowanie z lokalnego ip i port 21 na port od operatora i ip maszy natującej
    Dzięki na tą chwilę za odpowiedź pozdrawiam :) Jutro będę dzwonił