Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

onwa turbo rezystory

Arek150 14 Wrz 2005 17:13 3399 13
  • #1 14 Wrz 2005 17:13
    Arek150
    Poziom 14  

    witam,
    znajomemu padla onwa turbo - tranzystor koncowy i driver az sie otwarly :(, mam juz nowe ale spalily sie rezystory R125 R126 i R127 czy ktoś ma schemat tej onwy (nigdzie go nie ma) lub czy ktos moze mi powiedziec jakie wartosci byly dla tych rezystorow ?? :)

  • #2 14 Wrz 2005 17:56
    gimof
    Poziom 27  

    R125 to może być 20Ω ale jeden pasek mam zamazany niewiem czemu więc niejestem pewien,
    a R127 to 5,6Ω a R126 to chyba 25Ω

    Mam nadzieje że choć troche pomogłem. Pozdrawiam

  • #3 14 Wrz 2005 18:26
    andrew220
    Spec od GSM

    R125 - 10Ω
    R126 - 15Ω z koralikiem ferrytowym na nodze od strony masy
    R127 - od 3Ω3 do 10Ω

  • #4 14 Wrz 2005 20:18
    Arek150
    Poziom 14  

    andrew220

    rezystory wymienilem i zima :( moc wyjsciowa prawie zero ledwo co sie watomierz ruszy :( cikekawe co tam jeszce padlo ??

  • #5 14 Wrz 2005 22:42
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    Sprawdź czy masz zasilanie na końcówce. Najlepiej przy odbiorze i przy wciśniętej nośnej. Jeżeli było aż tak duże przeciążenie to sprawdź także jakość lutów i ścieżek. Dobrze byłoby też zbadać czy driver wogóle dostaje sygnał np oscyloskopem lub sondą pomiarową.

  • #6 14 Wrz 2005 23:15
    Arek150
    Poziom 14  

    dziwna sprawa bo zobaczyc chcialem raz jeszce jaka ta moc jest i ztafo od modulacji brzeczy i az sie z niego zaczyna dymic lekko jak by zwarcie bylo ??? co tu sie dzieje dziwnego ?

  • #7 15 Wrz 2005 11:44
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    Być może to trafo od modulacji jest upalone. Końcówka przez niego dostaje zasilanie. Jeśli brzęczy to znaczy że się wzbudza , czyli może być też ugrzana końcówka mocy m.cz. w Twoim wypadku to TDA2003.

  • #8 15 Wrz 2005 11:58
    Arek150
    Poziom 14  

    tylko ze ono sie smarzy nawet jak tda2003 i tr mocy sa wylutowane :(

  • #9 15 Wrz 2005 12:50
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    W takim razie pozostaje dwie możliwości. Albo masz zwarcie na ścieżkach (mało prawdopodobne) albo na tym trafie przepaliła się izolacja na drucie nawojowym i zwiera do masy.
    Końcówka mocy i modulator w onwie turbo jest identycznie zbudowany jak w alanie 100+. Onwa nie ma tylko przełączania AM/FM.

  • #10 18 Wrz 2005 14:21
    Arek150
    Poziom 14  

    a jak najprosciej sprawdzic ten transformator od modulacji aby miec 100 porc pewnosci ze jest uszkodzony ???

  • #11 18 Wrz 2005 14:34
    crunky
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    Na 100 procent nigdy sie nie dowiesz... ale możesz go wylutować i sprawdzić czy czasem któryś z pinów (a może wszystkie) nie jest zwarty z metalową obudową.

  • #12 18 Wrz 2005 16:28
    Arek150
    Poziom 14  

    dostałem nowe trafo modulacyjne z nowgo radia na test od kumpla i ...... nadal to samo to nowe trafo tak samo sie zaczyna "piec" fajczyć a jest z dobrego !!! radia więc co robi zwarcie ??? i dlaczego nawet nowe trafo sie fajczy :(

  • Pomocny post
    #13 18 Wrz 2005 17:07
    andrew220
    Spec od GSM

    gdzieś masz zwarcie w gałęzi zasilania drivera i PA. Weź miernik w rękę i sprawdź, czy kolektor PA nie zwiera do masy. Możesz mieć też któryś z elektrolitów w torze m.cz. walniety i zwiera ci do masy albo do zasilania, sprawdź, ten kondensator elektrolit, który oddziela głośnik od wyjścia trafa mod.

  • #14 18 Wrz 2005 21:34
    Arek150
    Poziom 14  

    faktycznie bylo zwarcie :) przy tranzystorze mocy było tak duzo cyny ze zwieraly sie 2 punkty lutownicze - przemylem plytke odessalem nadmiar i jest OK radi gra jak trzeba :)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME