Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pozycjonowanie siłownika hydraulicznego

19 Cze 2019 10:21 243 6
  • Poziom 3  
    Witam wszystkich forumowiczów.

    Panowie mam maszynę w której zastosowany został siłownik hydrauliczny z pomiarem położenia tłoczyska.
    Przewody z siłownika idą do skrzyneczki, która z kolei wysyła prąd o wartości 0-20 mA do karty PID sterującej zaworem siłownika tak, aby ustawić go w zadanej pozycji.
    Siłownik zaczął mi ostatnio świrować. Maszyna nie potrafi ustawić go w jakiejkolwiek pozycji pomiędzy krańcowymi położeniami.
    Ze schematu skrzyneczki wynika, że podpięty czujnik siłownika to transduktor.
    Moje pytanie do was - czy mogę w jakikolwiek sposób sprawdzić, czy ten czujnik działa prawidłowo? Wartości prądu wychodzące ze skrzyneczki raz mieszczą się w zakresie 0-20 mA, to znów pokazuje np 8 mA w każdej pozycji tłoczyska.
    Chciałbym ustalić które z tych dwóch nie działa jak powinno.

    Z góry dziękuję za wszelką pomoc oraz sugestie.
  • Poziom 39  
    A napięcie skacze od 0 do 5V?
  • Poziom 36  
    Sprawdź cewkę i obwód czujnika czy nie ma przerwy.
    Rozumiem, że 24V DC jest OK.
  • Poziom 3  
    Napięcie na pinach 3 i 5 wynosi niezmiennie 3,7 V.
    Do karty PID wychodzi tylko pin 3 i 4, natomiast 5 nie jest podpięty.

    Obwód nie ma przerwy. Sprawdzając czujnik omomierzem, otrzymuję różne wartości w granicach kilku kOhm. Jest też tak, że opór pokazuje 238 Ohm a kiedy szarpnę siłownikiem opór ten wzrasta momentalnie do kilku kOhmów.
    Zasilanie 24V jest w porządku.

    Link do karty katalogowej szarej skrzyneczki
  • Poziom 36  
    Mikarubo napisał:
    Jest też tak, że opór pokazuje 238 Ohm a kiedy szarpnę siłownikiem opór ten wzrasta momentalnie do kilku kOhmów.

    No to jest , może nie przerwa, ale problem w połączeniu wewnętrznym tego czujnika.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Przeciez to jest uzwojenie. To raczej nie powinno być kilka kiloOhm.

    Dodano po 10 [minuty]:

    Działanie tego czujnika polega chyba na zmianie jego indukcyjności?
    Rezystancja więc nie powinna się zmieniać.
    Tym bardziej pod wpływem wstrząsów czy szarpnięć.
  • Poziom 3  
    Udało mi się rozebrać siłownik. Przewód przy wejściu do czujnika miał w pewnych położeniach przerwę. Usztywniłem przewód, podpiąłem czujnik do skrzyneczki i w położeniu maksymalnie wysuniętym prąd miał wartość 20 mA, natomiast przy schowanym tłoczysku było -8 mA :idea:

    jozgo napisał:
    No to jest , może nie przerwa, ale problem w połączeniu wewnętrznym tego czujnika.


    Czyli może być tak jak piszesz problem wewnątrz czujnika?
  • Poziom 36  
    Mikarubo napisał:
    Przewód przy wejściu do czujnika miał w pewnych położeniach przerwę. Usztywniłem przewód,

    Wprowadzenie przewodu giętkiego do ruchomych elementów jest jego najsłabszym punktem. Najczęściej tam pęka - przy dławnicy.
    [Piszesz: usztywniłem. Nie da się tego np. polutować - najlepsze połączenie.
    Czy połączenie czujnika jest teraz galwanicznie pewne?
    Sprawdź omomierzem co pokaże. Sprawdź jak reaguje, na wcześniej opisywane, szarpanie, gięcie przewodu itp.
    quote="Mikarubo"]w położeniu maksymalnie wysuniętym prąd miał wartość 20 mA, natomiast przy schowanym tłoczysku było -8 mA[/quote]
    Czy 20mA w tym położeniu jest poprawne? Bo to zależy od połączeń pokazanych na etykiecie. W połączeniu BR tak.
    Problem rozumiem z tym (-)8mA?