Wstęp:
Układy elektroniczne przez lata ewoluowały. Dawniej budowano je z pojedynczych elementów dyskretnych, później pojawiły się układy scalone. Układy scalone stawały się coraz bardziej zaawansowane i przejmowały coraz więcej funkcji. Często współczesne urządzenie to mikrokontroler i pojedyncze elementy dopasowujące sygnały do potrzeb (przekaźniki, tranzystory etc.)
W dzisiejszych czasach amatorskie projektowanie układów elektronicznych również nabrało nowych wymiarów. Coraz więcej moich urządzeń buduje z gotowych modułów od skośnookich kolegów bo są dobre i tanie. Jeśli któryś z modułów nie spełnia wszystkich wymagań (np obciążenie prądowe wyjścia mikrokontrolera) - często można go połączyć z kolejnym (npl tranzystorem MOSFET czy przekaźnikiem) itp.
Tak właśnie zostało zaprojektowane poniższe urządzenie (chociaż tego projektowania też nie było za wiele). Wiele osób powie - przerost formy nad treścią. Ale z drugiej strony nie znalazłem "gotowca"
Po co powstała przejściówka:
Często zdarzało się że oglądając w domu telewizję czy słuchając muzyki chciałem przechodząc do innego pomieszczenia nie tracić "wątku". Mój amplituner (Yamaha RX-A2010) posiada analogowe wyjście audio dla przedwzmacniacza (PRE-OUT) a ponieważ w sąsiednim pomieszczeniu mam radioodbiornik wpadłem na pomysł aby wykorzystać nadajnik FM i przesłać sobie dźwięk falami radiowymi.
Pomysł okazał się mieć jedną wadę - na wyjściu analogowym nie pojawiał się sygnał kiedy w amplitunerze jako wejście podawany był sygnał cyfrowy.
Na forum kolega irek6311 podpowiedział że sygnał audio z wszystkich wejść (cyfrowych, analogowych i wewnętrznych jak odtwarzacz FLAC czy radio internetowe) pojawia się na wyjściu HDMI amplitunera.
Zasada działania:
Urządzenie działa jak na poniższym schemacie blokowym (wykonanym w LucidChart).

Sygnał audio z konwertera HDMI to RCA jest podłączony przez potencjometr (2x10k logB) do wzmacniacza słuchawkowego. Sygnał ze wzmacniacza słuchawkowego jest podawany na wejście nadajnika FM.
Zasilanie całego układu odbywa się za pomocą napięcia 5V z złącza HDMI. Konwerter posiadał możliwość zasilania z zewnętrznego źródła napięciem 5V przez port mini USB. Złącze USB było oddzielone od głównego zasilania za pomocą diody półprzewodnikowej. Wykorzystałem to miejsce do podłączenia zasilania pozostałych modułów.

Całe urządzenie pobiera około 350mA (wytyczne dla złącza HDMI mówią o maksymalnym prądzie 55mA, ale w przypadku MHL o 500mA i więcej w zależności od wersji). Urządzenie można zasilać wykorzystując złącze mini USB z boku obudowy. W moim przypadku układ działa korzystając tylko z napięcia 5V ze złącza HDMI amplitunera.
Moduł nadajnika FM posiada wbudowany mikrofon który uaktywnia się w zależności od tego czy w złacze minijack (wejście sygnału) jest włożony kabel. Aby wyłączyć tą funkcjonalność (moduł cały czas korzysta z sygnału z wejścia 3,5mm) należy wykonać zworkę jak na zdjeciu poniżej aby wyłączyć tą funk.

Ze względu na kompaktowość urządzenia i krótkie odległości między modułami do ich połączeń użyłem przewodu słuchawkowego od starych słuchawek. Przewód posiadał 5 niezależnych żył więc mógł być użyty w do połączenia wzmacniacza z słuchawkowego z modułem FM (3 przewody dla sygnału audio i 2 dla zasilania). Pomimo braku ekranowania przewodów sygnałowych nie jest słyszalny przydźwięk czy inne zakłócenia.
Obudowa:

Obudowa została zaprojektowana w Autodesk Fusion 360 jako złożenie kilku elementów. To był główny cel tego projektu - trening modelowania 3d. Do wykonania płyty czołowej w dwóch kolorach wykorzystałem polecenie M600 w gcode.
Gdybyście byli zainteresowani tematem mogę opisać jak to zrobić w Slic3r.
Ze względu na ograniczenia druku 3D górna część obudowy i płyta czołowa powstały jako dwa osobne elementy. Wydruk trwał około 10 godzin.
Otwory w dolnej części obudowy zostały nagwintowane gwintownikiem M3. Całość została skręcona pięcioma śrubami M3x15 ze stali nierdzewnej.
Zaproponowane rozwiązanie z potencjometrem pozwala na regulację głośności w bardzo szerokim zakresie bez niepotrzebnych przesterowań.
Urządzenie po podłączeniu pod złącze HDMI działa od razu i nie wymaga dodatkowych regulacji (należy ustawić poziom głośności i oczywiście częstotliwość różną od lokalnych stacji radiowych).
Użyte elementy i koszty:
HDMI to RCA converter $7
Headphone amplifier: $1
FM transmitter $5
Potentiometer 2x10k logB 1,80 PLN + 8,90PLN przesyłka = 10,70 PLN
Przewód do połączenia - miałem z odzysku (stare słuchawki)
Filament (obudowa) ~5PLN
Razem 70 PLN
Pliki stl części obudowy można pobrać TUTAJ
Uwagi na koniec:
Dosyć dziwne spostrzeżenie, ale warto wspomnieć - mam wrażenie że w chińskich urządzeniach częstotliwości są delikatnie przesunięte (o ~0,25 MHz). Tzn. chiński nadajnik i odbiornik (w moim przypadku głośnik bluetooth z radiem) stroją się idealnie w punkt. Ale w przypadku radia w łazience (Grundig) dwie częstotliwości obok siebie są ok
No i zdjęcia:

Cool? Ranking DIY