Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Whirlpool AWT 5077/3-750 - Pralka nie pobiera wody, przechodzi do wylewania

JarosłaF 22 Jun 2019 13:04 528 3
e-mierniki
  • #1
    JarosłaF
    Level 13  
    Po załączeniu programu pralka powinna pobrać wodę, ale zamiast tego programator 3 razy "cyka" (zapewne jakiś przekaźnik) i niezwłocznie wylewa wodę (której zresztą nie ma). Elektrozawór dopuszczający wodę do pralki działa - zasilony bezpośrednio z 230 Vac działa należycie, a jego opór wynosi 3,8 kohm. Sprawdziłem, czy elektrozawór jest zasilany przez programator i NIE jest. Po wymianie całego programatora na - podobno - sprawny objawy są identyczne. Był tylko jeden przypadek, kiedy pralka zadziałała prawidłowo, po wymianie programatora sprawdziłem czy jest napięcie zasilające na elektrozaworze, przez jakiś czas napięcie było, elektrozawór otworzył się, woda została nalana, bęben zaczął się kręcić w obie strony, czyli program normalnie poszedł. I to był jedyny taki przypadek, potem już elektrozawór nie otwierał się, programator kilka razy "cykał" przekaźnikiem i załączał pompę wylewową.

    Próbowałem oszukać programator nalewając wodę elektrozaworem tak, żeby było ją widać do połowy puszki, ale nie dał się nabrać i po uruchomieniu programu 3 razy cyknął i wylał wodę z bębna (może za mało nalałem?).

    Sprawdziłem hydrostat i działa - po dmuchnięciu do środka słychać cyknięcie i któreś ze styków w hydrostacie zwierały. Co więcej, po wylaniu wody (której zresztą nie było) i zakończeniu cyklu dmuchnięcie do hydrostatu powodowało uruchomienie wylewania wody. Wnioskuję, że hydrostat (i stary, i "nowy", który dostałem z programatorem) działa prawidłowo. Co więcej, przed uruchomieniem programu odpiąłem hydrostat od gumowej rurki, a więc programator miał cały czas informację, że jest za mało wody, a mimo to nie załączał elektrozaworu.

    Sprawdziłem ciągłość przewodów od wtyczki przy programatorze do styków nasadzanych na elektrozawór i jest bez zarzutu. Na razie nie sprawdzałem, czy jest napięcie na stykach nadrukowanych na płycie programatora, bo zabrakło mi czasu. Podejrzewam, że to nie jest wina styków (są czyściutkie), a raczej przekaźnika lub innego elementu zasilającego albo sterującego. Na razie nie wydłubałem płytki programatora z czarnej płyty panelu sterującego, ale podejrzewam, że to mnie jeszcze czeka.

    Proszę o podpowiedź, co jeszcze sprawdzić zanim poddam się i wywalę pralkę, w której popsuł się jakiś drobiazg. Podstawy elektroniki znam, miernik uniwersalny jest, lutownica pod ręką, więc naprawić coś dałbym radę. Ale co?
  • e-mierniki
  • #2
    mrice
    Home appliances specialist
    Sprawdź szczotki w silniku.
  • e-mierniki
  • #3
    JarosłaF
    Level 13  
    Być może będzie i to konieczne, ale raz w trakcie prób program poszedł prawidłowo i silnik kręcił elegancko w obie strony. Uznałem więc, że to raczej nie kwestia silnika, tylko ogólniejsza sprawa dotycząca programatora. A propos silnika i szczotek, to zauważyłem, że bęben kręci się z lekkimi oporami i szumi, co wskazuje na rychłą wymianę łożysk, ale to sprawa mechaniczna, a nie sterowania. Czy programator może być taki mądry i nie pobierać wody jeżeli łożyska albo szczotki są zużyte?
  • #4
    mrice
    Home appliances specialist
    JarosłaF wrote:
    Uznałem więc, że to raczej nie kwestia silnika

    Nie robił bym takiego założenia.

    JarosłaF wrote:
    A propos silnika i szczotek, to zauważyłem, że bęben kręci się z lekkimi oporami i szumi, co wskazuje na rychłą wymianę łożysk, ale to sprawa mechaniczna, a nie sterowania.

    Zdejmij pasek i sprawdź które łożysk, bębna, czy silnika. Zgadza się, to osobna sprawa i do zrobienia po rozwiązaiu pierwotnej.

    JarosłaF wrote:
    Czy programator może być taki mądry i nie pobierać wody jeżeli łożyska albo szczotki są zużyte?

    Łożyska nie, przy szczotkach były serie które potrafiły sie wykłaczyć.