Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Niedziałająca cewka Tesli

Philip143 22 Jun 2019 13:54 1740 33
    Philip143
    Level 6  
    Witam,
    To mój pierwszy post na forum
    Zajmuje się ostatnio popularnym układem cewki Tesli. W Internecie jest masa schematów, filmów, ale nie wiem dlaczego nie umiem ich odtworzyć.
    Niedziałająca cewka Tesli

Połączenia według tego schematu. Tylko, że zastosowałem rezystor 22k. Zamiast tej diody - zielonego leda do sygnalizacji działania. Uz. pierwotne - 3 zwoje, a uz. wtórne - ok. 290-300 zwoji. Drut uz.wtornego o średnicy 0,5mm. Przewód uzwojenia pierwotnego o przekroju 0,5mm2 średnica ~1mm.
    Prosiłbym o jakieś konkretne rady albo jakieś wskazówki, może coś dodać, poprawić.
    Zaznaczę, że kiedyś próbowałem również zrobić cewke Tesli, ale grubszym drutem o śr. 1mm, ale również bezskutecznie
    Pozdrawiam
    Philip143
    Level 6  
    Czyli zamiast Leda dać prostownicza np. 1N4007?
    Czemu średnica jest większa od przekroju?Tak wychodzi... Uściślę: dla przekroju 0,5mm2 wychodzi ok. 0,8mm średnicy ;) ale to i tak nie ma większego znaczenia.
    Czytałem, że znaczenie może mieć zastosowany tranzystor. Niektóre mogą się strasznie grzać. Zmierzylem sondą temp. 2N2222 i wyszło 140*C.
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - proszę zamienić miejscami cewkę niskozwojową ( początek z końcem )
    Philip143
    Level 6  
    Nie było mnie jakiś czas. Dopiero teraz mogę przysiąść.
    Dałem diodę UF4007. Nic się nie zmieniło. Zamiana uzwojenia pierwotnego też nic nie dała.
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - jak masz inne tranzystory w zbiorach to proszę popróbować z innymi .
    Dobrze działa z tranzystorem 2Sd882 , 2SC2078 , 2SC2075 i innymi .
    gumisie
    Level 43  
    Justyniunia wrote:
    Wywal tego LEDa, to zupełnie coś innego.
    Dlaczego ?.
    Ten układ działa.
    Link
    Philip143
    Level 6  
    Użyłem tranzystory: 2SC1384 oraz 2SC2665 i nie działa.
    W linku był użyty 2N3904. Z nim układ również nie działa, jak z ledka, tak i z dioda UF4007. Zwoji mam praktycznie tyle samo 3/300. Zamiana końców nic nie pomaga. Nie mam pomyslu co robię źle. ;(
    Może zakończenie musi być inne tzw. torus. Zamiast piłeczki ping-pong'owej owinietej klasycznie folią aluminiową.
    gumisie
    Level 43  
    Philip143 wrote:
    Zamiana końców nic nie pomaga.
    O ile miałeś źle podłączone "końcówki" transformatora WN, to zmiana tych wyprowadzeń jednocześnie niczego nie zmienia.
    Plusy zakreślone na czerwono to początki uzwojenia.
    Philip143
    Level 6  
    Wiem, że tu chodzi o początek i koniec. Nie pomyliłem tego normalnie, ale nawet po prostu dla spr zamiana końców uzwojenia DN nic nie zmienia.
    Sprawdziłem tranzystory, diody miernikiem i wszystkie są sprawne :-) więc elementy nie są problemem.

Dodano po 11 [minuty]:

Może tak jak w linku jest napisane, dodać kilka tranzystorów równolegle połączonych?
    Chociaż ten mój powinien zapalić małego leda.
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - proszę zamieścić fotkę całości .
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - proponuję układ zmontować w pająka , poskracać te długie przewody łączące .
    Cewkę niskozwojową wykonać o większej średnicy i nie przyklejać jej do cewki wysokozwojowej ( ma ją tylko opasać .Płytkę stykową chwilowo odłożyć .

Dodano po 4 [minuty]:

Coś takiego ; Niedziałająca cewka Tesli
    Rzuuf
    Level 43  
    Z czego jest zasilane to urządzenie?
    Jeśli z baterii 6F22, to niewiele się da uzyskać, sprawdź napięcie, jakie ma bateria pod obciążeniem (bez obciążenia 9V?)
    Pełnosprawna bateria 6F22 daje prąd najwyżej kilkadziesiąt mA, dla takiego prądu (strona pierwotna) wystarczy drut w emalii 0,25mm. Strona wtórna będzie miała prądy na poziomie mikroamperów. Ważniejsza tu będzie izolacja, niż średnica.

Przekładnia transformatora jest 1:100 (3:300), co oznacza, że prąd dostarczony do bazy tranzystora jest 100 razy mniejszy, niż prąd w obwodzie kolektora. Aby taki układ się wzbudził, wzmocnienie tranzystora "beta" musi być większe, niż 100x, co nie tak łatwo bywa spełnione ...
    Philip143
    Level 6  
    Ludzie działa. :-D jednak to nie jest żadne oszustwo z taką cewka Tesli. :-)
    Zapala Leda. Zamieszczam zdjęcie jak to wygląda ostatecznie.
    Użyty tranzystor 2N3904, dioda UF4007, a przewód uz. pierwotnego użyłem ten sam 1mm2.

Mam jeszcze pytanko do was Panowie jak zapalić świetlówkę kompaktową? Dodać więcej tranzystorów?

Dodano po 6 [minuty]:

Niedziałająca cewka Tesli Niedziałająca cewka Tesli

Dodano po 15 [minuty]:

Bateria użyta to 6LP3146. Napięcie spadło do ok. 7V do załączeniu przełącznika. Strasznie ta cewka rozładowuje tą baterię.
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - bardzo fajnie że działa - świetlówka zapali jak dasz tranzystory które wymieniłem
    w # 7 i można zwiększyć napięcie ( tranzystor z radiatorem )
    Philip143
    Level 6  
    Wczoraj byłem w sklepie elektronicznym :cry:
    wojtek 9007 wrote:
    można zwiększyć napięcie

Mam rozumieć, że ty zasilałeś swoją cewkę napięciem większym niż 9V, z zasilacza?
  • Helpful post
    wojtek 9007
    Level 39  
    Tak - ale podnosiłem napięcie skokowo i obserwowałem co się dzieje z tranzystorem
    ( podnoszenie się temperatury ) .
    Philip143
    Level 6  
    @wojtek 9007 Na twoim zdjęciu nie ma diody. Ten pomarańczowy element to radziecki rezystor?
  • Helpful post
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - jeden jest faktycznie radziecki a drugi angielski - diody brak tranzystor
    2SD882 NEC + radiator cewka na rurce od foli aluminiowej ( spożywczej ) oraz nakrętka
    po wodzie mineralnej .

Dodano po 2 [minuty]:

Philip143
    Level 6  
    Zrobiłem nową cewke, bo bałem się, że znowu coś nie zadziała 😉
    W nowej cewce nawinąłem ok. 600 zwoji i 4 zwoje pierwotnego. Tranzystor jaki mi poleciles 2SD882. Zasililem z trafa 12V poprzez Greatza. Po podłączeniu cewki napięcie z spadło do 7-8V. Tranzystor prawie w ogóle się nie grzał. Co najważniejsze działa. Zaświeca leda, świetlówkę słabo, bo słabo, ale zaświeca.
    Panowie dzięki za pomoc i poświęcony czas. 😄😉

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

Jak by tu obliczyć jeszcze parametry takiej cewki, jakie jest napięcie wtórne?
    Z przekładni 600/4=150?
    8x150=1200V?
    gumisie
    Level 43  
    Philip143 wrote:
    Zasililem z trafa 12V poprzez Greatza.
    A co z kondensatorem filtrującym ?, przydałoby się jakiś zastosować, np; 1000µF/25V.
    Philip143
    Level 6  
    Masz rację, ale robiłem na szybko. To jest już szczegół. Później może zamknę to wszystko do jednej obudowy. Ważne, że działa.
    gumisie
    Level 43  
    Philip143 wrote:
    To jest już szczegół.
    Nie taki szczegół, podłącz ten kondensator a zobaczysz efekt.
    Philip143
    Level 6  
    Podłączyłem kondensator i teraz nic nie działa, a trafo się strasznie grzeje. Napięcie za kondensatorem podskoczylo do 29V :o chyba tranzystor poszedł kolektor ma zwarcie z bazą.

Dodano po 13 [minuty]:

Było tak dobrze i przestało działać, chyba za długo była załączona cewka.

Dodano po 13 [minuty]:

Uce tranzysotra wynosi 30V, więc tak na granicy wytrzymałości. Tranzystor musiał dostać strzała i poszedł mogłem dać jeszcze stabilizator na 12V.

Z TIP31C działa, tak samo bez kondensatora. Nawet da się zauważyć drobne wyładowanie 1mm. Dodanie kondensatora ma jakikolwiek sens jeśli doda się jeszcze stabilizator, bo inaczej napięcie wzrasta na kondensatorze do 29V. Rada @gumisie byla trochę niedoprecyzowana, przez co mój 2SD882 poszedł 😠 a kosztował nie mało jak na jeden tranzystor.
    Philip143
    Level 6  
    Zapytam się jeszcze raz, jak to jest z tym napięciem wtórnym?
    Jak je prawidłowo obliczyć?
    jarek_lnx
    Level 43  
    Quote:
    Zapytam się jeszcze raz, jak to jest z tym napięciem wtórnym?
    Jak je prawidłowo obliczyć?
    Ta cewka Tesli to obwód rezonansowy, słabo sprzężony z uzwojeniem pierwotnym, nie wyliczysz napięcia na wtórnym jak w zwykłym transformatorze, z przekładni i napięcia na pierwotnym, z resztą tego ostatniego też nie znasz (jest większe niż napięcie zasilania).
    Napięcie na wtórnym trzeba by zmierzyć i to jakąś metodą która nie wprowadzi znaczącego obciążenia dla źródła o tak znikomej wydajności prądowej...
    Philip143
    Level 6  
    Nie mów mi, że jakoś zmierze to napięcie jeśli jest >1kV. Potrzebowałbym przekładnika napięciowego albo kilowoltomierza. To na pewno idzie obliczyć.
    Mając indukcyjność uz. wtórnego i pojemność C2 pomiędzy ziemią, a torusem można obliczyć częstotliwość rezonansową, ale to za dużo nie da.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Philip143 wrote:
    Nie mów mi, że jakoś zmierze to napięcie jeśli jest >1kV. Potrzebowałbym przekładnika napięciowego albo kilowoltomierza.
    Na wysokie częstotliwości, przekładnik odpada, w warunkach amatorskich dzielnik pojemnościowy dało by sie zbudować.
    Philip143 wrote:
    To na pewno idzie obliczyć.
    Trzeba by znać dobroć obwodu rezonansowego, sprzężenie z pierwotnym, napięcie na pierwotnym, wygląda na trudniejsze zadanie niż pomiar napiecia który także łatwy nie jest, zostaje ci szacowanie na podstawie długości iskry.