Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jak i czy się da połączyć router z routerem przez WiFi?

Trabi 26 Jun 2019 20:51 723 10
    Trabi
    Level 36  
    Cześć.
    Panowie, zgłaszam się do Was po pomoc, bo sieci internetowe mnie przerastają i zawsze (!) mam z nimi problem którego z reguły nie potrafię sam rozwiązać.
    Do rzeczy czyli co mam i jak podłączone:

Mam internet ze światłowodu. Modem światłowodowy to NOKIA. W nim 4 gniazda LAN i WiFi (dwa pasma) 2,4GHz i 5GHz. Laptop podłączony przez WiFi 5GHz. Działa.

Posiadam drugi router TP-LINK WR743ND który podłączyłem kablem LAN z drugim komputerem (domyślnie ma być podpięty do dekodera SAT żeby odbierać HBO-GO). Można go tak ustawiać:
    Jak i czy się da połączyć router z routerem przez WiFi?TP01.jpg Download (74.53 kB)

Jak skonfigurować drugi router (TP-LINK), żeby poprzez WiFi pobierał internet z pierwszego routera (NOKIA) i wysyłał go poprzez LAN do podłączonego komputera.

Chcę, żeby TP-LINK był tylko pośrednikiem (jakby przedłużeniem przez WiFi) routera NOKIA. Z TP-LINK będę korzystać tylko z gniazd LAN.
    Nie mam możliwości pociągnięcia kabla ethernetowego bezpośrednio z NOKII do drugiego komputera (dekodera SAT). I dlatego myślę nad czymś takim.

Da się? A jeśli to jak?
  • Helpful post
    matek451
    Level 43  
    Tryb AP Client na WR-743 tak samo jak tutaj https://tplinkforum.pl/t/tp-link-tl-wr710n-konfiguracja-client/5383 WR-743 posiada tryb AP Client( nie mylić z WISP czyli Client Router).
    Trabi
    Level 36  
    Ok, dzięki za link.
    Zrobiłem dokładnie jak tam opisane, nie było problemu.

Jak i czy się da połączyć router z routerem przez WiFi?tp02.jpg Download (42.03 kB) Jak i czy się da połączyć router z routerem przez WiFi?tp03.jpg Download (27.21 kB) Jak i czy się da połączyć router z routerem przez WiFi?tp05.jpg Download (85.24 kB)

Sęk w tym, że internetu nadal nie odbieram :( . Komputer podłączony przez LAN z TP-LINK informuje że "brak internetu".

PS: TP-LINK ma zmienione IP z fabrycznego 192.168.1.1 na 192.168.2.1 bo się gryzł z NOKIĄ. NOKIA ma fabrycznie 192.168.1.1. Oba mają tą samą maskę 255.255.255.0 .
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Trabi wrote:
    PS: TP-LINK ma zmienione IP z fabrycznego 192.168.1.1 na 192.168.2.1 bo się gryzł z NOKIĄ. NOKIA ma fabrycznie 192.168.1.1. Oba mają tą samą maskę 255.255.255.0 .
    Ustaw w nim podsieć 192.168.1.X, ale jako adres do konfiguracji zmień na 192.168.1.254.
    Muszą być w tej samej podsieci.
    matek451
    Level 43  
    NOKIA ma adres LAN 192.168.1.1, DHCP na nim ustaw na zakres 192.168.1.100- 192.168.1.200 to na WR-743 adres LAN na 192.168.1.2 lub tak jak wyżej kolega 192.168.1.254. Musi być z tego samego zakresu co na NOKII ale spoza jego zakresu serwera DHCP.
    Trabi
    Level 36  
    O kurde, spróbuję to rozkminić co napisaliście :D . Dam znać.

Dodano po 19 [minuty]:

- EDIT -

Więc tak:

Dane w NOKII to:
    IPv4 Address 192.168.1.1
    Subnet Mask 255.255.255.0
    DHCP Enable
    DHCP Start IP Address 192.168.1.64
    DHCP End IP Address 192.168.1.253

W NOKII nie mogę zmieniać zakresów (są fabrycznie zablokowane na x.x.x.64...x.x.x.253). W takim razie w TP-LINK ustawiłem LAN IP na 192.168.1.254. Próbowałem też z ustawieniem 192.168.1.2. Nic.

Internetu nie ma :(
    matek451
    Level 43  
    Jakie parametry sygnału z routera NOKII masz w miejscu ustawienia WR-743? Sprawdź np. WiFi Analyzerem na telefonie z android https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer&hl=pl Sygnał około -70DBm aby link po WiFi z Nokii był stabilny. Możliwe że serwer DHCP na NOKII ma też problemy z przyznawaniem adresów urządzeniom podpiętym do AP Clienta na WR-743 dlatego ustaw LAN WR-743 na 192.168.1.2 , włącz na nim serwer DHCP, zakres ustaw na 192.168.1,10- 192.168.1.60 i zobacz czy działa.
    Trabi
    Level 36  
    Sprawdziłem sygnał - -45...-52 . Mocny.

Zmieniłem tak:
    Jak i czy się da połączyć router z routerem przez WiFi?tp06.jpg Download (63.93 kB)

Netu nadal nie ma. Myślałem, ze może coś w kompie mam nie tak. Podłączyłem TP-LINK pod dekoder a ten też wywala że "brak łączności". Ewidentnie nie ma internetu.

-- EDIT --

Przez moment po wyłączeniu WiFi w laptopie, wskazało że Ethernet dostarcza sygnał. Sprawdziłem, był. Był bo po odpięciu wtyczki i włożeniu jej do dekodera sieci nie było. Po podłączeniu do komputera już netu nie ma. Heh....

-- EDIT --

Więc ciekawa sprawa: raz się połączy i działa. Wystarczy wyjąć wtyczkę z gniazdka RJ w komputerze, włożyć ją z powrotem i netu nie ma. Kilka prób wyjęcia/włożenia i za którymś razem zaskoczy od razu i internet jest. Teraz własnie piszę "przez" połączony komp z TP-LINK'iem przewodem.
    Nie wiem co jest tego powodem :/
    Trabi
    Level 36  
    1. Pomiar sygnału: -50 dBm

2. speedtest.net:
    Jak i czy się da połączyć router z routerem przez WiFi?screenshot...-41-53.jpg Download (21.3 kB)
    3. (połączenie laptopa z routerem NOKIA przez wbudowane WiFi w laptopie)
    Jak i czy się da połączyć router z routerem przez WiFi?ipconfig..i.jpg Download (75.79 kB)
    4.
    |------------------------------------------------------------------------------------------|

|                                      WinMTR statistics                                   |

|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

|                           INEA.GPON.rgw -    0 |  101 |  101 |    1 |    1 |    9 |    6 |

|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|

WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

Próbowałem z innymi FW w routerze (Gargoyle, OpenWRT, oryginalny TP-LINK) i każdy zachowuje się tak samo - głównie nie ma internetu choć czasami po wyjęciu wtyczki i włożeniu jej z powrotem w gniazdo RJ45 net się pojawia (więcej się nie pojawia niż pojawia).
    Trabi
    Level 36  
    Sprawa rozwiązana jakiś czas temu - trzeba było wyłączyć DHCP i ustawić stałe IP. Działa.