logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzór pokwitowania/umowy kupna-sprzedaży używanego komputera

Poczateknaforum123 27 Cze 2019 09:02 3651 3
REKLAMA
  • #1 18032199
    Poczateknaforum123
    Poziom 5  
    Witam, jestem nowy na forum i nie wiem, czy dobrze umieściłem post, w razie błędu proszę o przeniesienie do odpowiedniej kategorii, Ale do tematu. Otóż sprzedaje używany komputer stacjonarny jako osoba prywatna i klient poprosił mnie o wystawienie pokwitowania (z konwersacji wywnioskowałem, że chodzi mu o to, że sprzęt nie jest kradziony i chce mieć potwierdzenie w formie pisemnej) niestety nie posiadam żadnej dokumentacji w formie paragonu itp. Oczywiście wystawię mu takie zaświadczenie, jednak po poszukiwaniach w internecie nie znalazłem żadnej pasującej umowy, która byłaby odpowiednia. Może ktoś z was ma wzór takiego pokwitowania, Umowy kupna-sprzedaży czy wystarczy zwykła umowa kupna/sprzedaży jak w przypadku sprzedaży auta ze zmianami treści? Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 18032394
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4848
    Spisujesz prostą umowę (jak na samochód). Umieszczasz na niej listę tego co sprzedajesz, czyli pełna konfiguracja komputera.
    Najlepiej spisać też numery seryjne droższych elementów (CPU, GPU, RAM, MoBo, HDD).
    Zrób też dokumentacje fotograficzną, by klient nie przyszedł z reklamacją, że znalazł ryskę na obudowie.
    Całość oczywiście musi mieć jakąś wartość, bo jeśli komputer za kilkaset zł. to sobie daruj zachodu.
  • REKLAMA
  • #3 18032881
    Poczateknaforum123
    Poziom 5  
    No właśnie komputer warty kilkaset zł. i pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją, ale dzięki za odpowiedz, spróbuję sam napisać takie pokwitowanie i zobaczę co z tego wyjdzie
REKLAMA