Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Thomson 32ha3103 - nagły zanik napięcia

KrisSz93 27 Jun 2019 15:51 867 11
    KrisSz93
    Level 5  
    Witam, dziś diagnozowałem zanik dźwięku w telewizorze Thomson 32ha3103, zauważyłem że przyczyną było gniazdo od anteny, po próbie rozgrzania styków by sprawdzić czy może to jest tego przyczyną. Poskładałem płytę do kupy powpinałem kable, podpinam zasilanie a dioda nawet nie zaświeci, nic w płycie nie było grzebane, płyta to tcl mt31epa, napięcia sprawdzałem 230 jest, 3.3 jest , 5v jest ale nie wszędzie na gnieździe od podczerwieni i diody. Jeśli ma ktoś jakiś pomysł to proszę o pomoc
    sosarek

Level 43  
    KrisSz93 wrote:
    nic w płycie nie było grzebane

KrisSz93 wrote:
    przyczyną było gniazdo od anteny, po próbie rozgrzania styków by sprawdzić czy może to jest tego przyczyną.

Więc w końcu było grzebane.
    KrisSz93
    Level 5  
    sosarek wrote:
    KrisSz93 wrote:
    nic w płycie nie było grzebane

KrisSz93 wrote:
    przyczyną było gniazdo od anteny, po próbie rozgrzania styków by sprawdzić czy może to jest tego przyczyną.

Więc w końcu było grzebane.

Przy zasilaniu nic nie było grzebane a to miałem na myśli, bo nie wiem co ma jedno z drugim wspólnego (gniazdo anteny z zasilaniem), a po drugie ja proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu a nie mondrkowanie się co było a co nie....
    sosarek

Level 43  
    Czym wygrzewałeś gniazdo antenowe?
    Nie wpadłeś na to że mogłeś przy okazji coś uszkodzić?
    Swoją drogą brak dźwięku a luźne gniazdo antenowe to dwie różne rzeczy.
    KrisSz93
    Level 5  
    sosarek wrote:
    Czym wygrzewałeś gniazdo antenowe?
    Nie wpadłeś na to że mogłeś przy okazji coś uszkodzić?
    Swoją drogą brak dźwięku a luźne gniazdo antenowe to dwie różne rzeczy.

Cała płyta nie była rozgrzewana, tylko tak jak pisałem samo gniazdo zostało na stykach (lutach) poprawione samym grotem by wyeliminować brak styku, gniazdo zaznaczyłem na zdjęciu poniżej na czerwono
    Thomson 32ha3103 - nagły zanik napięcia
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    dziś diagnozowałem zanik dźwięku w telewizorze

A obraz był cały czas?!

p.s
    Obejrzyj dokłądnie to "cco lutowałeś" czy czasem Nie zrobiłęś sobie zwarcia miedzy pkt. lktóre lutowałęś
    * mam na myśli pkt_y lutowania z drugiej strony pokazanej płyty
    KrisSz93
    Level 5  
    lisek wrote:
    Quote:
    dziś diagnozowałem zanik dźwięku w telewizorze

A obraz był cały czas?!

p.s
    Obejrzyj dokłądnie to "cco lutowałeś" czy czasem Nie zrobiłęś sobie zwarcia miedzy pkt. lktóre lutowałęś
    * mam na myśli pkt_y lutowania z drugiej strony pokazanej płyty

odnośnie poprawności lutowania , sprawdzałem czy nie ma zwarć multimetrem, nic nie znalazłem, jak będę w domu jeszcze raz sprawdzę dla pewności.
    Tak przed poprawieniem lutowania obraz był normalnie, i wszystko działało oprócz głosu, tzn głos był przez 10 min mniej więcej czasami po paru min czasami lekko dłużej jak tv był włączony, po tym czasie padał głos, sprawdzałem wszystkie podzespoły wyjścia audio i było wszystko ok, na podejrzenie wejścia anteny natrafiłem przypadkiem gdy trąciłem kablem głos na chwilkę wrócił i za chwile padał, jeśli się nie mylę to chyba jest to zespolone wejście z dekoderem( jeśli się mylę proszę o poprawienie mnie), w dotyku było nagrzane to co w poście wyżej zaznaczyłem (przed lutowaniem oczywiście) dlatego też stwierdziłem że może nie mieć dobrego styku. Obecnie jak pisałem tak jakby nie było napięcia nawet dioda nie świeci z przodu i nie reaguje na przycisk włączenia.
  • Helpful post
    lisek
    Service technician RTV
    Dla kontynuacji dalszej naprawy poczytaj temat z forum Link

Daj lepsze foto tego "co" lutowałeś!!!
    KrisSz93
    Level 5  
    /4352340200_1561732706_thumb.jpg[/img][/url]
    lisek wrote:
    Dla kontynuacji dalszej naprawy poczytaj temat z forum Link

Daj lepsze foto tego "co" lutowałeś!!!

Thomson 32ha3103 - nagły zanik napięcia Thomson 32ha3103 - nagły zanik napięcia
    KrisSz93
    Level 5  
    Nadal nie udało mi się rozwiązać problemu, tv dalej się nie włącza, po podłączeniu telewizora do gniazdka dioda nie świeci, może ma ktoś jakieś pomysły ?[/s]
  • Helpful post
    ucy7400
    Level 21  
    KrisSz93 wrote:
    może ma ktoś jakieś pomysły ?[/s]

Oddać do naprawy.