Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Różnica między regulatorami ładowania PWM a MPPT

Wojtek32 27 Jun 2019 21:05 3372 27
Testo
    Wojtek32
    Level 28  
    Różnica między regulatorami ładowania PWM a MPPT.
    Zaznaczam że jest to moja osobista opinia.
    W kupnych regulatorach oferowanych na Ale...., i Aliex..., poza ceną żadna.
    Wnioski opieram na pomiarach dokonanych z wykorzystaniem panela 170W/12V i akumulatora 180Ah/12V.
    Do pomiarów użyłem wskaźnika tablicowego (Woltomierza, Amperomierza), miernika uniwersalnego (UT60), Multimetr cęgowy (UT204).
    Wyniki jednoznacznie wykazały brak różnicy między regulatorami PWM a MPPT.
    Poza oszustwem na wyświetlaczu regulatora MPPT, prawie dwukrotnie zawyżone wskazania ładowania jak i poboru prądu z akumulatora.
    Porównywałem takie regulatory.
    Różnica między regulatorami ładowania PWM a MPPTHTB1TEARGX...XFXXXj.jpg Download (98.52 kB) Różnica między regulatorami ładowania PWM a MPPTSOLARNY-RE...CD-USB.jpg Download (30.05 kB)

Każdy sam rozpatrzy sens zakupu pseudo PMMT.
    Ps. Na szczęście MPPT kupiłem u Azjatów za niską cenę w Polsce ceny od 100 do 250zł. Cena PWM to około 40zł.
  • Testo
    Kwazor
    Level 32  
    I właśnie wpadłeś w najlepszą pułapkę a nawet 2 :

Oszczędziłeś na regulatorze ( Tanie było prawda ? )

2 : Ten napis to jak D..n na płocie napisana szedł facet i sobie drzazgę wbił..

To co testowałeś to PWM-y ( nie dość że zdradza to wielkość obudowy to cena też )

Realny regulator robi tak :

To teraz po twojej wypowiedzi powinieniem pluć sobie w brodę bo straciłem 6 miesięcy na projekt... a nie czekaj a może to zdjęcie jednak da obraz :

Hmm dalej I wej < I wyj z zasadą zachowania mocy...

A nie jednak dobry projekt wykonałem..
    Wojtek32
    Level 28  
    Jak słusznie zauważyłeś dałem się naciąć na opisy na różnych stronach internetowych o tych właśnie regulatorach. Dlatego przestrzegam innych przed popełnieniem tego błędu.
    Co do ceny to mam wystarczający regulator PWM dla moich potrzeb za małe pieniądze.
  • Testo
    MichałS
    Level 31  
    Wojtek32 wrote:
    Różnica między regulatorami ładowania PWM a MPPT.
    Zaznaczam że jest to moja osobista opinia.
    W kupnych regulatorach oferowanych na Ale...., i Aliex..., poza ceną żadna.
    Wnioski opieram na pomiarach dokonanych z wykorzystaniem panela 170W/12V i akumulatora 180Ah/12V.
    Do pomiarów użyłem wskaźnika tablicowego (Woltomierza, Amperomierza), miernika uniwersalnego (UT60), Multimetr cęgowy (UT204).
    Wyniki jednoznacznie wykazały brak różnicy między regulatorami PWM a MPPT.
    Poza oszustwem na wyświetlaczu regulatora MPPT, prawie dwukrotnie zawyżone wskazania ładowania jak i poboru prądu z akumulatora.
    Porównywałem takie regulatory.

Każdy sam rozpatrzy sens zakupu pseudo PMMT.
    Ps. Na szczęście MPPT kupiłem u Azjatów za niską cenę w Polsce ceny od 100 do 250zł. Cena PWM to około 40zł.

Różnica pomiędzy PWM a MPPT wyjdzie przy aku 12V i panelu Umppt=30V. Regulator PWM tylko zredukuje napięcie 30V do bezpiecznego dla aku. natomias regulator MPPT powinien przetworzyć moc tj. napięcie na panelu pozostanie w okolicach 30V ale prąd ładowania aku. wzrośnie około 2 razy.
    Wojtek32
    Level 28  
    MichałS wrote:
    Różnica pomiędzy PWM a MPPT wyjdzie przy aku 12V i panelu Umppt=30V. Regulator PWM tylko zredukuje napięcie 30V do bezpiecznego dla aku. natomias regulator MPPT powinien przetworzyć moc tj. napięcie na panelu pozostanie w okolicach 30V ale prąd ładowania aku. wzrośnie około 2 razy.

Wniosek wskazuje na stosowanie dla akumulatora 12V paneli minimum 24V a lepiej 36V.
    Mając źródło zasilania 24V dla akumulatora 12V przypuszczalnie prąd ładowania będzie o wiele wyższy jak dla zasilania 13,8V. Pamiętam to z czasów gdy ładowano akumulatory prostownikami opartych na zwykłych transformatorach z od czepami.
    robertcb
    Level 17  
    Czyli dla panelu 12V i akumulatora 12V równie dobrze zamiast PWM może być reduktor napięcia, np RN-16?
    Reduktor ograniczy napięcie do wartości właściwej dla akumulatora, a ograniczenie prądu ładowania wynika z charakterystyki panelu...

Tudzież można zrobić coś takiego mając radiator, LM317 i jakiś trazystor mocy np 2N3055...
    MichałS
    Level 31  
    robertcb wrote:
    Czyli dla panelu 12V i akumulatora 12V równie dobrze zamiast PWM może być reduktor napięcia, np RN-16?
    Reduktor ograniczy napięcie do wartości właściwej dla akumulatora, a ograniczenie prądu ładowania wynika z charakterystyki panelu...

Dokładnie tak.
    Właśnie w ten sposób zrobione są ładowarki solarne 5, 10, 20W dostępne na Alle.... Panel Vmpp=18V w puszcze przyłączeniowej ma zabudowany stabilizator ala 7814. Przy tych mocach stabilizator liniowy da radę, ale dla większych mocy warto poszukać regulatora PWM ze względu na rozpraszane ciepło.

Przy panelu Vmpp~18V różnica pomiędzy regulatorem liniowym/PWM/MPPT jest niewielka i nie warta dodatkowej inwestycji. Natomiast dla dużych paneli (Vmpp~30V) różnica robi się znaczna. Regulator PWM odbierze z panelu około 130W, a przy regulatorze MPPT można liczyć na odebranie całej mocy jaką (w danej chwili) dysponuje panel.
    Wojtek32
    Level 28  
    Zauważyłem pewną zależność przy korzystaniu z panela solarnego, wartość energii generowanej w panelu jest zależna od obciążenia proporcjonalna do nasłonecznienia.
    Panel odłączony od obciążenia nie generuje prądu taki dowcip. Po podłączeniu odbiorników (obciążenia) po czasie rośnie moc panela zależna od nasłonecznienia.
    Co do regulatorów korzystam z gotowców bo mój zestaw pracuje bez mojego nadzoru.
    Dla utrudnienia jeszcze obsługuje minielektrownie wiatrową która nie posiada własnego regulatora.
    Liczyłem że MPPT pomoże w opanowaniu takiego bałaganu zasilania, różnicy napięć panel prądnica. Niestety porażka.
    Wojtek32
    Level 28  
    Witam po dłuższym czasie.

Nowe spostrzeżenia dotyczące regulatorów MPPT Chińskiej produkcji.
    Odradzam kupowanie jak i instalowanie tego typu regulatorów.
    Dlaczego ?? No właśnie przekonałem się na własnej skórze o marności tego wynalazku, szuka nie wiadomo czego ( parametrów maksymalnego wykorzystania panelu) , stary regulator ogarniał to samo a nawet lepiej przy znacznie mniejszym panelu 80W co nie jest wstanie ogarnąć super MPPT mając do dyspozycji 170W.

Pozdrawiam Wojtek.
    piwos
    Level 24  
    Klient koleszki z Warszawki także przyniósł takie badziewie do zbadania bo coś mu nie pasowało. Rozebrali i upadli na ziemię. Miał być to regulator MPPT, a to zwykły prosty PWM. Pech chciał, że oszukany klient jest zdeterminowany żeby dorwać oszustów z Allegro.pl. (nie wiem czy też nie samo Allegro, które dziwnie się w sprawie zachowuje). Tu macie temat, który powstał na forum allegro. Niestety żołnierzyki allegro kasują szybko niepochlebne wpisy i odnośniki do oszustów więc wszystkiego już nie ma. Co najważniejsze pozostało. Skala oszustw na allegro pl jest chyba przeogromna. Narka! https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-ku...jako-mppt-na-allegro-patologia-na/td-p/190305
    Wojtek32
    Level 28  
    Wiem zaraz wyleje się na mnie wiadro pomyj za szerzenie herezji. Jak dla mnie nie istnieją regulatory szumnie nazywane MPPT wersji dla małych instalacji . Temat jest znacznie trudniejszy jak publikowane " dzieła" wykonywane w amatorskich warsztatach. Zasilacz warsztatowy to nie fot panel ( ogniwo słoneczne), liczba zmiennych wymuszają stworzenie bardzo zaawansowanego logarytmu uwzględniających wszystkie chwilowe zmienne.
    Dobry "komputerek" - dedykowany mikroprocesor do płynnego sterowania może to ogarnie, zaznaczam może. Jak na razie nie spotkałem takiego który by działa według założeń twórcy.
    piwos
    Level 24  
    Zobaczcie tutaj! Allegro lekceważy sobie obowiązki ścigania na swoim portalu oszustów to sami użytkownicy publikują hipokryzję Allegro na ich własnych Aukcjach ;-) Mam nadzieję, że wreszcie, niebawem Allegro ktoś się solidnie dobierze do moim zdaniem, potocznie kompletnie "śmierdzącego zgnilizną tyłka". Już tak jawnie lekceważyć sobie oszustwa i chronić oszustów na Allegro - nie mieści się w głowie! Mam nadzieję że Allegro odpowie surowo za swoje praktyki. ;-)

https://allegro.pl/oferta/regulator-ladowania-mppt-30a-dla-naiwnych-10528555783#
    Wojtek32
    Level 28  
    Kolego "piwos" Tak będzie dopóki na różnych stronach będą publikowane genialne osiągi rzekomo cudownych możliwości tak zwanych regulatorów szumnie nazywanych MPPT. Szanujący sprzedawcy podają że zysk z stosowania regulatora MPPT to 10-20% do PWM. Za to różnica w cenie to 300% i to cała prawda.
    Najgorsze to filmiki na YouTube i podnieceni nabywcy genialnych regulatorów MPPT którzy opierają pomiary na napięciu i odczycie prądu na wyświetlaczy tego cuda.
    W pierwszym poście udowodniłem oszustwo producenta takich regulatorów.
    gimak
    Level 40  
    MichałS wrote:
    Różnica pomiędzy PWM a MPPT wyjdzie przy aku 12V i panelu Umppt=30V. Regulator PWM tylko zredukuje napięcie 30V do bezpiecznego dla aku. natomias regulator MPPT powinien przetworzyć moc tj. napięcie na panelu pozostanie w okolicach 30V ale prąd ładowania aku. wzrośnie około 2 raz

Mam taki regulator PWM jak na drugim zdjęciu w #1 poście i go trochę testowałem. To co mogę powiedzieć, to zdementować informację, że ten regulator zredukuje napięcie np.30V do bezpiecznego dla aku. Ładowanie nim wygląda następująco, dla uproszczenia zakładamy, że panel jest maksymalnie oświetlony i daje napięcie bez obciążenia Voc = 23 V, Vmp=17V,a Ipm=0.57A.
    Cztery takie panele połączone równolegle. Przed podłączeniem do regulatora dają napięcie 23V, po podłączeniu (przez regulator) do akumulatora, to akumulator narzuca poziom napięcia stosownie do stopnia naładowania, u mnie to było 12.5V, a przed regulatorem, napięcie na panelu spadło z 23V do 12.8V. Prąd ładowania w tym momencie był 1.68A (gdyby panele były ustawione prostopadle do promieni słonecznych, to prąd wynosiłby 4x0.57 = 2.28A). W miarę ładowania, napięcie na akumulatorze (pokazywane na czytniku regulatora) stopniowo wzrastało, ale wartość prądu ładowania była cały czas ta sama (1.68A).
    Gdy napięcie ładowania osiągnęło wartość 14.4V, to przestało dalej wzrastać i w tym mniej więcej czasie prąd ładowania został ograniczony przez regulator, do poziomu ok. 0.4A i stan ten się później utrzymywał. Były też momenty, że napięcie na naładowanym akumulatorze spadało do 13.8V (napięcie konserwujące), ale ta zmiana nie następowała w mojej obecności, więc nie wiem w jakich okolicznościach do tego dochodziło.
    Przy połączęniu szeregowo-równoległym paneli (2 x po 2) otrzymałem napięcie Voc= 46V i po podłączeniu tego tandemu przez regulator, napięcie spadło do tego samego poziomu, jak przy połączeniu równoległym, ale prąd ładowania spadł o połowę (0.84 A) i dalszy proces ładowania przebiegał dokładnie tak samo.
    Wniosek jest więc taki, że gdy na ładowanym akumulatorze, napięcie jest niższe niż 14.4V, to proces ładowania jest taki sam jakby tego regulatora nie było. Gdy napięcie osiągnie wartość 14.4V, wkracza do akcji regulator i ogranicza prąd ładowania do wartości ok. 400-450mA i po jakimś czasie ogranicza napięcie do 13.8V.
    A teraz jak przebiega ładowanie akumulatora z czterech paneli połączonych równolegle, bez regulatora PWM, ale z układem kontroli napięcia ładowanego akumulatora, z ustawionymi progami napięciowymi 14.8 V i 13.0V - ja tak ładuję swoje akumulatory (w samochodzie i do oświetlenia w garażu).
    Założenie jest to samo - panele są cały czas optymalnie oświetlone.
    Proces ładowania przebiega dokładnie tak samo. Po podłączeniu akumulatora do paneli, jego stopień naładowania narzuca poziom napięcia, wartość prądu narzucają panele 1.68A. Jak wzrasta stopień naładowania akumulatora, wzrasta napięcie na jego zaciskach (wartość prądu utrzymuje się na tym samym poziomie -1.68A). Gdy napięcie osiągnie górny próg napięciowy (14.8V), następuje odłączenie paneli od akumulatora i napięcie zaczyna opadać. Gdy osiągnie dolny próg napięciowy (13.0V), następuje dołączenie paneli do akumulatora i rozpoczyna się ładowanie prądem 1.68A, do momentu osiągnięcia górnego progu napięciowego i tak w kółko.
    Gdyby układu kontroli napięcia nie było, to napięcie na ładowanym akumulatorze nadal by wzrastało, bez spadku wartości prądu ładowania. Jak wysoko by wzrosło, tego nie wiem, bo eksperyment przerwałem przy napięciu 15.8V i prądzie nadal 1.68A.
    Wniosek z tego taki, że panele PV, przy ładowaniu akumulatorów należy traktować jak źródło prądowe, a nie jak źródło napięciowe przy ładowaniu prostownikiem transformatorowym.
    Z regulatorami MPPT nie miałem styczności, ale wydaje mi się, że ewentualny sens ich stosowania przy ładowaniu akumulatorów jest wtedy, gdy np akumulator ma 12V, a panel PV ma Voc równe ok. 50V i dużych mocach.
    piwos
    Level 24  
    Cześć. Słuchajcie. Sprawa się zaczyna rozwijać.
    Nie dość, że produkty sprzedawane na Allegro są sfałszowane to prawdopodobnie również mają sfałszowaną dokumentację CE. (ktoś sobie sam wydrukował i po przyklejał naklejki o CE.
    Co więcej kolega z W-wki zainteresował się tematem. Poinformował Allegro. Allegro odpowiedziało że wyjaśnia i zamilkło. Po ponagleniu administracji Allegro, która nie robi w tej sprawie dosłownie nic, zamiast wyjaśnić i zadziałać pogrążyła się bardziej, wskazała na własną aspołeczną postawę. Administracja Allegro zablokowało koledze dostęp do j/w. Dla mnie to co robi Allegro to po prostu kryminał! Szok!
    Wojtek32
    Level 28  
    Tylko z tego powodu osobiście kupuję regulatory na "AliExpe..." a nie na allegro. Tam niema żadnych problemów z reklamacją czy zwrotem kasy, zakładasz protest i po wyjaśnieniu kasa wraca. Omijać Alle-drogo i kupować bezpośrednio u dostawców krajowych jak i zagranicznych to jedyne rozsądne działanie.
    gimak
    Level 40  
    Z blokowaniem niewygodnych userów, to nie tylko to występuje na Allegro. To żadna nowość, na Fejsie, też mi zablokowano konto, za krytyczną wypowiedź.
    piwos
    Level 24  
    Wojtek32 wrote:
    Omijać Alle-drogo i kupować bezpośrednio u dostawców krajowych

Dokładnie!!!
    Także przestajemy wszyscy w firmie od dzisiaj kupować na Allegro.pl . To co administracja Allegro wyrabia i na co sobie pozwala chroniąc kanalie oraz przestępców przechodzi wszelakie normy. Jesteśmy w firmie wszyscy w szoku, masakra. Naszym zdaniem powinni zamknąć definitywnie Allegro. Wiele osób zapewne wtopiło i jeszcze wtopi jeżeli Alle-drogo dalej będzie działało jak działa.
    Tomasz Lew
    Level 22  
    Przed zakupem jakiegokolwiek kontrolera ładowania opisanego jako MPPT czy MPP itp. koniecznie trzeba poszukać zdjęć z wnętrza urządzenia. MPPT tym różni się od PWM, że jest przetwornicą - ma w środku induktor nawinięty na rdzeniu, a PWM nie. Sprzedawcy i producenci wykorzystują nazwę MPPT w celach marketingowych, bo teraz wszyscy chcą mieć MPPT a PWM to największe zło. Osobiście mam złe doświadczenia z PWM bo usmażyło mi akumulator AGM - przeładowało go.
    Mam na działce taką małą instalację off grid a w niej takiego taniego chińczyka sprzedawanego jako MPPT. Działa u mnie już 3 lata. Po otwarciu obudowy widać co jest w środku. Ja posłużę się zdjęciami, które w tedy pobrałem ze strony sklepu. Tak mniej więcej powinien wyglądać najprostszy MPPT od środka:
    To MPPT pracuje u mnie z magazynem energii zbudowanym na bazie ogniw LiFePO4, zabezpieczonych dodatkowym układem BMS. Napięcie ustawione tak by ładowanie było do 80% pojemności akumulatorów, ponieważ w większości przypadków energia nie jest wykorzystywana w całości
    Maverick73
    Level 30  
    Wojtek32 wrote:
    Problem z prądem ładowania ograniczonym do 4A z panela który daje 13A na innym regulatorze.

Zobacz ile pokazuje Amper i odłącz panel od regulatora,odłącz regulator od aku (najlepiej i najszybciej jak masz wyłączniki,bezpieczniki) i po dwóch minutach podłącz reg do aku i włącz panel i ile będzie pokazywać ładowanie?
    Wojtek32
    Level 28  
    Po niedzieli sprawdzę z takim samym typem regulatora który działa na pewno poprawnie, niema żadnego problemu bo zastosowane zostały bezpieczniki samochodowe (czarne kapsle na zdjęciu) dla zasilania regulatora i paneli.

Żelowe akumulatory to dobre do zasilnia alarmów i wózków inwalidzkich, na co dzień walczę z takimi w maszynach myjących totalna porażka, kapryśne i delikatne w obsłudze, najmniejszy błąd - zaniedbanie w obsłudze kończy się uszkodzeniem w skrajnych wypadkach zniszczeniem nowego akumulatora i nie jest to tylko moja opinia.
    Osobiście używam kwasowe trakcyjne które tolerują nawet skrajne zaniedbania i duże obciążenia, jedyny warunek to dobrze wentylowane pomieszczenie do przechowywania.
    Dla 3=5% zysku szkoda przepłacać bo taki zysk podają sprawdzeni producenci regulatorów MPPT. Wielu stosuje panele 24-36V do ładowania 12V akumulatorów, tu przyznaje że MPPT da realny zysk mocy, niema sensu przy zastosowaniu dla paneli 12V (17,5V).
    Maverick73
    Level 30  
    A byłem ciekaw bo mam podobny przypadek z tracerami. Sprawdzona marka i oczywiście pełne MPPT ale właśnie, albo złe śledzenia albo jest inny problem jakiego do tej pory nie rozszyfrowałem. Też nie zawsze chcą pracować pełną mocą przy wyśmienitych warunkach. I potwierdziło się to samo na 30A jak i 40A tracerze. Nie znalazłem jak do tej pory przyczyny tego stanu ale znalazłem antidotum a mianowicie co godzinę (testowo) robię regulatorowi 2 min przerwę (programator czasowy) w pracy. Po przerwie pracuje bez jęknięcia pełną mocą adekwatną do poboru. Bez tych przerw jeden jak i drugi regulator potrafiły się gubić z mocą.
    Kwazor
    Level 32  
    Maverick typowy blad softu ( jest jeszcze 1 z ogranicznikiem co powoduje awarie bo on jest programowy a nie sprzetowy !!( Widac geniusz inszynierii chinskiej --- teraz juz wiesz dlaczego ci glupieje -- o tych 3.5 kW paneli może nie wspomne bo juz pisano ci że grozi to pożarem ale ok pewnie tego swiadomy jestes ale lepiej by ciebie nikt nie naśladował !

A wez zaloz Amperomierz na wyjscie i zobacz czy ci tak sie nie bawi z trackingiem :
    [youtube]https://m.youtube.com/watch?v=oweZb1QrSJU[/youtube]

[/td]
    Wojtek32
    Level 28  
    Pora na relacje po testach, jak się okazało regulator działa tak jak go zaprogramowano, dwa identyczne egzemplarze zachowują się identycznie. Dla ciekawości podłączono jeszcze tracera i efekt bardzo zbliżony. Przyczyna tkwi w niedopasowaniu mocy paneli do pojemności akumulatorów, co powoduje błędny logarytm dla takiej konfiguracji .
    fidotp
    Level 23  
    Co bedzie to bedzie.
    Zamówiony.
    Nie znalazłem o nim opinii a YT ani tutaj więc zaryzykowałem,.