Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Whirlpool AKP229/IX 857722910000 - uszkodzony zegar piekarnika.

bazur 27 Jun 2019 21:35 2121 11
Relpol
    bazur
    Level 9  
    Witam serdecznie,
    posiadam piekarnik marki Whirlpool model jak w tytule.
    Rok temu przestał działać zegar i nie można było włączyć piekarnika, ale wymiana kondensatora 275V 0,68uF na nowy naprawiła problem. Od tej pory musiałem wymieniać go co kilka miesięcy. Ostatnio wyświetlacz kilka razy mignął i zgasł. Wymiana kondensatora na nowy już nie pomogła.
    Multimetrem sprawdziłem kondensatory oraz rezystory z płytki i te elementy są sprawne. Problemem według mnie jest zasilanie, ponieważ na kondensatorze wynosi tylko 0,8V. Napięcie na elemencie oznaczonym QX48S wynosi ~7V. Nie potrafię rozszyfrować tranzystorów (?) SMD.
    Wyświetlacz jest sprawny, ponieważ poszczególne segmenty podświetlają się przy napięciu 1,8V podawanym z zasilacza.
    Gdy podmieniłem kondensator elektrolityczny 16V 1000uF na kondensator o większej pojemności, to zegar zaczął działać, ale tylko do momentu wyłączenia zasilania.
    W czym może tkwić problem?
    Poniżej zamieszczam zdjęcia dwóch stron płytki zegara.
    Whirlpool AKP229/IX 857722910000 - uszkodzony zegar piekarnika. Whirlpool AKP229/IX 857722910000 - uszkodzony zegar piekarnika.
  • Relpol
    alekt77
    Level 38  
    bazur wrote:
    na kondensatorze wynosi tylko 0,8V.

Na którym kondensatorze?
    bazur wrote:
    Gdy podmieniłem kondensator elektrolityczny 16V 1000uF na kondensator o większej pojemności, to zegar zaczął działać, ale tylko do momentu wyłączenia zasilania.

Co masz na myśli pisząc: "do momentu wyłączenia zasilania".
    Jakie jest napięcie na kondensatorze elektrolitycznym?
  • Relpol
    bazur
    Level 9  
    Napięcie 0,8V jest i na kondensatorze elektrolitycznym jak również na wyświetlaczu oraz atmedze, praktycznie wszędzie.
    Po podmianie kondensatora elektrolitycznego na kondensator z większą pojemnością i podłączeniu do prądu zegar zaczął migać i można było ustawić godzinę. Gdy odłączyłem wtyczkę od gniazdka i podłączyłem ponownie zegar już nie działał, nie działało podświetlenie i nie dało się włączyć piekarnika.
    alekt77
    Level 38  
    Jaką rzeczywiście pojemność ma kondensator 0,68uF/275V (masz czym zmierzyć)? Jakiego typu jest ten kondensator, czy po którejkolwiek wymianie zmierzyłeś jego pojemność?
    bazur
    Level 9  
    Do pomiaru wszystkich elementów używam miernika UNI-T UT210D.
    Montuje nowe kondensatory foliowe polipropylenowe MPX X2. Nowy element ma pojemność 0,68uF, a każdy stary posiada pojemność w zakresie od 0,56uF do 0,62uF.
  • Helpful post
    alekt77
    Level 38  
    bazur wrote:
    kondensatory foliowe polipropylenowe MPX X2

Jeśli wymiary pozwolą to użyj kondensatorów na 305V AC i z 10% tolerancją.
    Sprawdź szklaną diodę SMD wlutowaną od strony druku.
    bazur
    Level 9  
    Na miejscu takich nie dostanę, ale zamówię i sprawdzę.
    Diodę wymieniłem na nową i nie nic to nie pomogło.
    alekt77
    Level 38  
    bazur wrote:
    Diodę wymieniłem na nową

Dlaczego i na jaki typ?
    bazur
    Level 9  
    Nowa dioda to model 1N4148. Starą sprawdzałem i z tego co pamiętam działała prawidłowo.
    alekt77
    Level 38  
    bazur wrote:
    Nowa dioda to model 1N4148

A jesteś pewny że ta "stara" to była 1N4148, a nie np. jakaś dioda Zenera?
    Przeczytaj ten temat: :arrow: Link
    Obejrzyj zdjęcie płytki w tym temacie i zobacz jaka tam jest dioda (ma oznaczenia na obudowie).
    Loker
    Level 39  
    "Klasyczna" konstrukcja - zasilanie szeregowe pojemnościowe. W tym przypadku mostek prostowniczy na podwójnych diodach w SOT23-3 i warystor (prawdopodobnie to właśnie wspominany QX48S) żeby owe diody przeżyły przepięcia. Cewki przekaźników zwierane tranzystorami (tranzystor zwarty - przekaźnik bez zasilania). Dioda Zenara 5V6 musi gdzieś tam być ;) A zwykle jest równolegle z kondensatorem elektrolitycznym.
    bazur
    Level 9  
    Wymiana diody na starej oraz kondensatora na 310V rozwiązała problem.
    Dziękuję za pomoc.