Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Marshall valvestate vs 100 / migające oświetlenie

28 Cze 2019 21:09 198 11
  • Poziom 4  
    Cześć Wszystkim , opiszę szybko problem :
    otóż posiadam ww wzmacniacz i od wczoraj po włączeniu ( trzymam w garażu bo tam gram ) zaczyna się dyskoteka w oświetleniu . Światła oczywiście sufitowe ( Led) zaczynają migotać. Jak odłączę od prądu lub wyłączę wzmacniacz to po około 10 s wszystko się stabilizuje i jest ok ... wina na pewno wzmaka pytanie tylko co padło .... pomoże ktoś ???nie wiem czego szukać , kondensator , lampa ?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 36  
    postronny82 napisał:
    Jak odłączę od prądu lub wyłączę wzmacniacz to po około 10 s wszystko się stabilizuje

    A jak włączysz do tego gniazdka inny odbiornik, tak ze 100 - 200 W?
  • Poziom 4  
    jozgo napisał:
    postronny82 napisał:
    Jak odłączę od prądu lub wyłączę wzmacniacz to po około 10 s wszystko się stabilizuje

    A jak włączysz do tego gniazdka inny odbiornik, tak ze 100 - 200 W?


    nie próbowałem , dodam ,że do wczoraj wszystko śmigało. ogolnie w garażu korzystam ze spawarki i wiertarki i po podłączeniu ich nie ma takiego efektu . A wzmacniacz podłączałem do dwóch innych gniazdek i zaraz po podłączeniu światło zaczyna mrugać

    aaa dodam , że instalacja w garażu jest nowa ma około 1 roku - wszystko robiłem na WAGO
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 4  
    jozgo napisał:
    Jeżeli to ten model to on ma konwencjonalny zasilacz z transformatorem. Nie impulsowy.

    czyli podejrzewasz transformator... w zasadzie liczyłem na jakiś kondensator... bo w sumie wzmak działa tylko słychać w głośniku pulsowanie

    jutro multimetrem na wyjściu transformatora sprawdzę czy jest pulsowanie
  • Poziom 36  
    postronny82 napisał:
    czyli podejrzewasz transformator?

    Nie. Właśnie to zasilacze impulsowe wprowadzaja do sieci harmoniczne - zakłócenia.
    Takie konwencjonalne zasilacze właśnie nie.
    postronny82 napisał:
    słychać w głośniku pulsowanie

    Może doprecyzuj.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Przed zasilaczem jest tylko kondensator 47 nF/250 V. Ale żeby on tak wariował?
  • Poziom 4  
    wzmacniacz leciutko pulsacyjnie szumi zgodnie z już wspomnianym światłem. Światło nie gaśnie całkowicie tylko przygasa w zasadzie bardzo regularnie w odstępach licząc w ciągu 5s jakies 10 razy ...


    dzisiaj już jest późno , wiec jutro pozaglądam , chyba mam taki kondensator , ale dam znać tak dla potomności
    thx za pomoc
  • Poziom 36  
    Właściciel Fendera miał podobne cuda, ale nomen omen, w kościele.
    Też były LED-y. Przeszło jak uziemił chassis Fendera.
  • Poziom 4  
    jozgo napisał:
    Właściciel Fendera miał podobne cuda, ale nomen omen, w kościele.
    Też były LED-y. Przeszło jak uziemił chassis Fendera.



    to fakt nie mam uziemienia, ale do tej pory ( ponad 8 m-cy ) wszystko działało



    kilka lat temu miałem taki problem w domu migało mi światło , winna była żarówka no name energooszczędna .. zmieniłem na phili... i przeszło
  • Poziom 43  
    Interakcja rezonansowa z przetwornicami w Ledach. Niech zgadne wzmacniacz nigdy nie miał żadnej awarii. Grał na pozycji 11. Z 2000watów na głośnikach.
  • Poziom 4  
    Cześć , wszystkim , trochę mnie nie było ale wakacje - sami rozumiecie .... Temat sie rozwiązał. Winien jestem wyjasnienie wszystkim zainteresowanym .
    Jak mówiłem wcześniej u siebie w garażu mam nową instalację , ale garaż jest częścią bud. gospodarczego., Neutralny mam od pionu 3 fazowego z budynku gospodarczego( pomysł teścia , w sumie jak bym zaczął tłumaczyć jak to jest zrobione (chwile mnie nie było w domu ) to umali byście ze smiechu przed doczytaniem do końca postu BDW. kiedy niedawno zacząłem spawać wywalił wszędzie prąd więc stwierdziłem po pomiarach że zanika neutralny.oto co ukazało się moim oczom jak rozebrałem starą skrzynkę spalone 4 myszy zwarte między fazami i neutralnym . Usunąłem , zamiast korków dałem automat i jest ok . Dzięki wszystkim za zaangażowanie
  • Poziom 43  
    Przestraszyły się kociej muzyki :) u mnie migało kiedyś światło przy byle większym prądzie aż w końcu N wyleciało. Musiało Ci międzyfazowo coś po myszach przechodzić.