Witam szanowne grono.
Prezentuję mój projekt, który ostatnio wykonałem. Chodzi o podświetlenie blatu w kuchni. Jako podświetlenie użyłem gotowy zestaw kupiony w sklepie BIEDRONKI, który składał się z zasilacza, uchwytów, diod LED w estetycznej obudowie i instrukcji zamocowania. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Ja jednak chciałem trochę to przystosować do swoich potrzeb. Modernizacja polegała na tym, aby oświetlenie załączało się, gdy będzie tego potrzeba, czyli gdy przebywam w kuchni. Na to rozwiązanie zastosowałem czujkę ruchu PIR. Ponieważ bardzo nieprzyjemny jest moment, podczas którego będąc w pełnej ciemności, nagle rozbłyśnie pełne światło, zastosowałem regulację jasności przez PWM. To samo dotyczy się, odwrotnej sytuacji. Przebywam w kuchni w bezruchu, a tu nagle światło gaśnie. Jest to bardzo irytujące.
Moje rozwiązanie jest bardzo proste i pewnie posypią się słowa krytyki, jak to na taki prosty projekt wytaczać czołg. Zastosowanie procesora w moim względzie podyktowane jest względami ekonomicznymi i możliwością szybkiej realizacji projektu.
Poniżej schemat.

Krótki opis działania.
Po wykryciu ruchu przez czujkę PIR, informacja trafia do procesora. Od tego czasu następuje rozjaśnianie światła w przeciągu 5 sek. Następnie świeci przez 120 sek. Gdy czujka PIR wykryje kolejny ruch, to od tego momentu na nowo liczone jest 120 sek.
Gdy minie 120 sek. a kolejny rych w pomieszczeniu nie został wykryty, następuje stopniowe przyciemnianie w przeciągu 45 sek. Z kolei gdy teraz zostanie wykryty ruch, to program przechodzi do rozjaśniania.
W sumie nie ma tu co opisywać. Tak jak światła w podsufitce samochodu.
Natężeniem jasności świecenia diod LED zajmuje się sprzętowe PWM w procesorze. Jako element wykonawczy zastosowałem tranzystor MOSFET IRF630.
Aby ułatwić sobie zadanie, zastosowałem gotowe moduły, czyli:
ARDUINO-PRO-MINI

Do tego potrzeba konwertera USB na RS232 w celu zaprogramowania.

Konwerter napięcia. Można by go pominąć, gdyż arduino-pro-mini ma na swoim pokładzie zabudowany stabilizator. W obawie, aby jednak nie doszło do uszkodzenia, zastosowałem oddzielny stabilizator, ustawiając napięcie 7V na wyjściu.

Czujka ruchu PIR

Jako, że jest to pojedynczy egzemplarz, całość zmontowałem na uniwersalnej płytce. Połączenia są wykonane metodą owijaną, czego na zdjęciu niestety nie widać.

Obudowa kupiona w pobliskim sklepie elektronicznym. Symbol obudowy to Z96 co widać na zdjęciu.

Kilka otworów, wyłącznik, zaciski przyłączeniowe, trochę kleju na gorąco i gotowe. Można zabudować pod szafkę, gdzie planuję to umieścić.

Podsumowując, projekt spełnia moje założenie i życie stało się nieco przyjemniejsze. Patrząc na schemat, wyjaśnienia wymagają potencjometry. Program i schemat są na wyrost. Opisana sytuacja: czasu zaświecania, czasu świecenia i czasu przygasania dotyczy się wartości domyślnych. Gdyby jednak zaszła potrzeba zmiany którejś wartości, należy:
nóżkę 10 arduino zewrzeć z masą i wstawić potencjometr P1 jak na schemacie. Regulując potencjometrem możemy ustawić czas rozjaśniania w przedziale od 1 do 15 sek. Analogicznie odnosi się to do pozostałych potencjometrów.
Potencjometr P2 reguluje czas świecenia od 15 do 210 sek., a P3 czas wygaszania od 1 do 120 sek. Korzystając z domyślnych ustawień, potencjometry i zworki na schemacie należy pominąć.
Jeśli wytrwałeś do tej pory, dziękuję za zainteresowanie.
Cool? Ranking DIY