Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Telefon jako kamera internetowa

Andek82 01 Jul 2019 14:53 23511 15
Optex
    Andek82
    Level 11  
    Witam serdecznie, proszę o pomoc w kwestii obsługo i instalacji programu DroidCam lub innego podobnego. Chcę wykorzystać aparat w telefonie jako kamerkę internetową przez port usb. W sieci sporo informacji na ten temat ale mam problem z zainstalowaniem, program DroidCam wydaje się odpowiedni, jednak nie umiem ustawić połączenia przez usb. W tel debugowanie mam włączone, robię według instrukcji jak w linku niżej ale nie działa.

https://rad0m.wordpress.com/2014/06/08/telefon-jako-kamera-usb/

Proszę o dokładne pokierowanie jak to podłączyć.

Pozdrawiam
  • Optex
    pp125
    Level 8  
    Może twój telefon tego nie obsługuje? zamiast się z tym bawić kup sobie dobrą kamerkę
    RafalB

Level 28  
    Osobiście z wielkim powodzeniem, używam OBS Camera na iPhone(od 6S do 7Plus) wraz z wtyczką do programu OBS. Testowałem inne rozwiązania jak DroidCam, ip web cam oraz NDI+ pod Android ale niestety jedna wielka porażka, w postaci ogromnych opóźnień i niskiej jakości obrazu czy wręcz "wywalenia" OBS'a(utrata bitrate, klatkowanie, wzrost obciążenia cpu)
  • Optex
    Andek82
    Level 11  
    Witam, dzięki za zainteresowanie tematem i pomoc :) Poradziłem sobie z DoridCam, wszystko działa, bardzo dobry i prosty programik do obsługi kamerki z telefonu, jako kamerka internetowa. Po podłączeniu kablem przez usb opóźnienia są bardzo małe i można bez problemu tego używać jako kamerka internetowa bądź do wygodnego nagrywania obrazu. Jeżeli chodzi o połączenie bezprzewodowe przez wifi to opóźnienia jednak są ale również da się korzystać.

Pozdrawiam
    LA72
    Level 41  
    Programik jest naprawdę prosty w obsłudze.
    Wystarczy przepisać dane z telefonu do przeglądarki.
    Minus - brak widoczności na zewnątrz.
    Działa tylko w sieci lokalnej.
    Andek82
    Level 11  
    Testowałem również aplikację IP web cam i jeżeli chodzi o wifi bezprzewodowo to znacznie lepiej się sprawdzał pod względem opóźnień niż DroidCam.

DroidCam miałem problem połączyć się przez kabel usb, ponieważ brakowało sterownika od telefonu na pc, po zainstalowaniu wszystko działa.

Pozdrawiam
    pp125
    Level 8  
    To dobrze że panu działa mi się to też przydało.
    doppler1
    Level 9  
    Próbowałem ustawić DroidCam na usb - niestety porażka. Włączyłem debugowanie w opcjach programistycznych telefonu i dalej nic. W ogóle programik w telefonie wyłącza to debugowanie, ale włączanie go nic nie daje. Z racji na pewne oddalenie kamerki za monitorem obraz jest notorycznie nieostry. Nie można tego poprawić w żaden sposób. Wszystkie przyciski w DroidCam na dolnym pasku oczywiście nie działają. Używam telefon Huawei P10
    borg18
    Level 13  
    nie chcę spamić, ale temat wielokrotnie przerabialem i u mnie dziala to bez niczego.

Mój poradnik: https://programy.net.pl/artykul,jak-zrobic-z-telefonu-kamere-internetowa,11.html

Napisze, że bez problemu działa po Wifi..super sprawa.. wystarczy być w tej samej sieci..instalujecie na komórce DridCam, nastepnie na kompie DroidCam Client, patrzycie jakie ip i port ma DroidCam na komórce i wpisujecie te dane da komputerze..i działa, wszystko ładnie w poradniku
    Andek82
    Level 11  
    Witam serdecznie, nie będę zakładał nowego tematu, więc napiszę w tym. DroidCam działa bez problemu na USB i Wifi ale nie wyświetla obrazu w pełnej rozdzielczości. Napiszę od początku, chcę użyć kamery z telefonu do nagrywania obrazu np. w bandicam, a obraz z kamerki z telefonu chcę mieć na komputerze, telefon połączony przez przewód USB. DroidCam tak działa ale nie nagrywa w pełnej rozdzielczości jaką telefon obsługuje. Jakim programem mogę to zrobić?

Pozdrawiam
    Andek82
    Level 11  
    Kolobos wrote:
    W platnej wersji DroidCam mozesz ustawic 720p.

Sa tez inne programy, sprawdzaj -> https://alternativeto.net/software/droidcam/

Witam, dzięki za odpowiedź, faktycznie w płatnej wersji DroidCam można ustawić 720p nie wiedziałem o tym, już mi pomogłeś :) Dzięki za link, posprawdzam co będzie dobrze działać.

Pozdrawiam
    podkopiaczeq
    Level 17  
    Polecam irium webcam, po wifi leci full hd bez zacięć.
    Andek82
    Level 11  
    podkopiaczeq wrote:
    Polecam irium webcam, po wifi leci full hd bez zacięć.

Ktoś mi już polecał ten irium ale nie chce mi apka działaś na telefonie. DroidCam w 720p niestety zamula. Testowałem te programy z linku wyżej ale też niestety nie bardzo to daje radę.

Napisze tak, mam zbędny tel samsung s3 mini i lapka z prockiem core duo 2x 2.2Ghz i 3gb ram. Chcę z tego zrobić zestaw tylko do nagrywania obrazu np. w programie bandicam w rozdzielczości 720p. Najlepiej żeby tel był podłączony przez usb bo jest ładowanie i chyba lepsza jakość niż przez wifi. Sam telefon w aplikacji do wideo nagrywa bardzo dobrze ale potrzebuję mieć obraz na kompie.

Może jakiś program co da obraz z androida na kompa?

Pozdrawiam
    borg18
    Level 13  
    DroidCam w 720 nigdy mi nie zamula, może nie wyrabia Twoja komórka lub połączenie internetowe?