Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Optex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elektrozaczep ciągle otwarty - wyłącza się po podniesieniu pierwszej słuchawki.

03 Lip 2019 17:18 180 2
  • Poziom 7  
    Witam od tygodnia mam problem z domofonem: zasilacz EWD10IN, panel bramowy KEN-2G - 2-abonentowy Elfon oraz Słuchawki SCAITEL 1132/1 - Unifon analogowy Ermet - 2 szt. Do tego dorobiony ukryty przycisk w słupku do otwierania wykonany z Dodatkowego przycisk do unifonu 1131/1 Ermet

    Początkowo dodatkowy przycisk przy słupku przestał otwierać bramkę. Po przeczyszczeniu drucików oraz blaszki przycisku bez efektu - ale im częściej naciskałem tym częściej się bramka otwierała, tzn. jak dawno nie był otwierany musiałem nacisnąć z 15 razy i zadziałał, ale żeby drugi raz nacisnąć to już 10 razy i tak dochodziłem że za każdym naciśnięciem działał do czasu dłuższej przerwy - 5 min i znów zabawa. Później naciskanie zmieniłem na przytrzymywanie przycisku i też coraz mniej czasu potrzeba było do kolejnego otwarcia do czasu przerwy.

    Ale... coś się stało i po pewnym ładowaniu otwarcia przyciskiem każde naciśnięcie w chwili obecnej powoduje otwarcie bramki ale na stałe (czasem ale bardzo rzadko samo się wyłączy pozostawiając strzelanie elektrozaczepu które z czasem robi się coraz cichsze aż do zupełnej ciszy.
    Obecnie po jednokrotnym naciśnięciu przycisku w bramce albo w 2 domofonie powoduje na stałe uruchomienie elektrozaczepu i prawie nic nie jest w stanie go wyłączyć. Prawie. Jedyny sposób żeby wyłączyć elektrozaczep to podniesienie dolnej (pierwszej słuchawki). Po takiej czynności elektrozaczep jeszcze sobie chwilę popyrka i ucichnie.

    Elektrozaczep sprawdzony na 4 sztukach - taki sam efekt.

    Uprzedzając pytania sprzęt ma z 10 - 15 lat. W tym czasie podczas montażu karnisza został przewiercony kabel między 1 a 2 domofonem - przepingowanie miernikiem wykazało uszkodzenie 2 żył, gdzie obecnie nie mam luźnych przewodów bo 2 zostały odpięte z uwagi na brak łączności. Wtedy kable sprawdzałem pod kątem połączenia się z innymi gdzie nie ujawniłem takich przypadków. Obecnie nie doszło mnie jeszcze do tego ale jeśli uznacie że podane przeze mnie objawy skierowują usterkę w tym temacie to jutro od rana tam się bawię.
    Natomiast co do guzika przy bramkowego od czego się wszystko zajęło kieruje mnie osobiście do awarii zasilacza i na tym się moja wiedza kończy.

    Proszę o poradę czy kupić nowy zasilacz czy szukać gdzieś indziej.

    Z góry dziękuje za poświęcony czas.
  • Poziom 7  
    Po podpięciu na krótko elektrozaczep dalej świrował - nie był w stanie zwolnic zaczepu albo chodził koło 20 - 30 sek dopiero przestawał nadawać. Po podpięciu zworka odpowiadającego za niepodtrzymywanie napięcia po naciśnięciu guzika problemy ustąpiły - tyle ile trzymam guzik tyle chodzi, bez zworka co równa się (powinno) podtrzymaniu przez 6 sek są cuda.

    Czyli problem rozwiązany - połowicznie.

    Ktoś wie który element w zasilaczu za to odpowiada??