Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DLINK DSL-300I jak wejsć?

Andrzej Ł 15 Sep 2005 11:17 1998 6
    Andrzej Ł
    Level 21  
    Witam !
    Kupiłem coś takiego na giełdzie.Jest to modem ADSL z jednym wyjściem RJ-45.Niewiem jak wejsć w ustawienia poprzez przeglądarkę.W Asmaxie to np. 10.0.0.2 na stronie Dlinku nieznalazłem tego modelu,to ponoć z kanady.Ale np. DSL-300G to 192.168.1.1,też próbowałem-czy generalnie każda firma uzywa innego adresu,czy zalezne to od modelu?
    Lampki świecą ,pokazuje ADSL link,Ethernet link,winda zgłasza połączenie kablowe.
    Moze poprzedni administrator zmienił te parametry?W routerze jest miesce na płytce na RESET switch,ale switcha niewlutolali,jak i 2 rezystorów.Może doposarzyć i zresetować?I jakie dalsze hasła logowania wchodzą ew. w rachubę(admin/epicrouter)??
    Czy ten sprzęt bedzie działał w polsce,czy systemy i protokoły,etc.są kompatybilne?
    Niejestem zorientowany w temacie LAN,proszę o pomoc i podpowiedzi
    Pozdrawiam-Andrzej
    Dżordżo
    Level 11  
    Spróbuj 192.168.1.2
    Dżordżo
    Level 11  
    Albo zadzwoń po prostu do pomocy technicznej Hotline: 0-12 2-999-333
    Andrzej Ł
    Level 21  
    dziekuje za podpowiedzi!
    Poszperałem jeszcze w necie i znalazłen na kanadyjskim forum opis poprzez hyperterminal.
    Połączyłem sie za pomocą HT i wyświetlił w oknie adres IP 192.168.1.1

pokazał się też komunikat,że brak lub niezapisany EEPROM.Rozebrałen go,i jest tam podstawka DIP-8 pusta.pza flashami niema żadnego eeproma,czyżby w podstawce był i go ktoś wyjął?-czy jak uważacie,jest to podstawka potrzebna do innej opcji?
    Router nadal niegada po ethernecie,jak odłącze skrętkę to pokazuje"kabel siecowy odłączony"-jak wtykam to brak jakiegokolwiek komunikatu-a chyba powinien coś pokazac?
    Pobawiłem się ustawieniami sieci w kompie ,mam osobiście roter Asmax AR800C2. i jest tak : ADRES IP 10.0.0.5 / Brama domyślna: 10.0.0.2

sprawdziłem,że brama domyślna musi być w kompie wpisana,bo inaczej brak komunikacji,adres IP chyba nieistotny,do zkomunikowania się?
    Ale wpisałem tak ADRES IP: 192.168.1.2(5)
    Brama dom. : 192.168.1.1
    i nic!!
    czyżby ten dlink był uwalony?-powiedzcie naco jeszcze musze zwrócic uwagę. Wstawiam dialog HT tego dlinka
    quell
    Level 17  
    Przepraszam za pytanie, ale czy resetowałeś go? Powrót do fabrycznych ustawień może da rezultaty? Albo ktoś próbował go uaktualniać i coś uwalił.
    Andrzej Ł
    Level 21  
    doposażyłem go w rezystor i switch reseta,ale nic się niezmieniło