Czy w grę wchodzi jedynie nowy laptop, czy zastanawiałeś się nad używanym / po-leasingowym?
Jeżeli może być używka - to mogę polecić już nie najmłodszą ale zacną konstrukcję Lenovo Thinkpad W530 (nowsze serie thinkpadów jak i następców mnie nie przekonują).
Dlaczego:
- taki sprzęt to tzw. buisensowe stacje robocze - czyli sprzęt niezawodny, bardzo solidny, dobrze wykonany, plastiki nie pękają, nie łamią się, ekran można otworzyć "na płasko", laptop jest bardzo wydajny, choć może nie piękny i nie ma dotykowego ekranu.
Laptopa tego typu można kupić od ok 1500 do nawet 4000 (przesada sprzedawców), w różnych konfiguracjach.
Osobiście używam W530 z:
- procesorem i7-3840QM 8MB Cache 2,8GHz - 3,8GHz Turbo
- 24GB RAM (3x DDR3 8GB 1866MHz) - maksymalnie 32GB (4x 8GB)
- 3 dyskami (1x SSD 512GB, 1x SSD mSATA 500GB i 1x 1TB HDD w kieszeni ultrabay - taki wymysł lenowo pozwalający zmienić bez wyłączania komputera napęd dvd-rw na dodatkową baterię lub dysk twardy)
- karta intel HD4000 + Nvidia Quadro k2000M 2GB
- czytnik lini papilarnych
- kalibrator kolorów
- matryca fullHD o pokryciu barw 95% (tylko matryca B156HW01 V4)
- podświetlana klawiatura (2 natężenia)
- lampka doświetlająca
- 2x USB 3.1. 2x USB 2.0 (1x powered USB)
- mini display port, VGA
- firewire, express card slot, czytnik kart
- kamerka
- touchpad z fizycznymi przyciskami (ostatni z wygodnych)
- trackpoint i dodatkowe przyciski dla obsługi trackpointa
- bluetooth
- bateria 90Wh (wystarcza na ponad 5godzin pracy przy korzystaniu z internetu, przy filmach / grach - ok 2godzin)
- dodatkowo stacja dokująca (8x USB, 1x USB 3.0, DVI-D, HDMI, Display Port, eSATA, Firewire) - do stacji podpinam dodatkowy monitor, drukarkę, zasilacz, jeszcze 1 dysk przez eSATA i nie muszę przepinać kabli, gdy zabieram laptopa.
- karta lan 1000Mbps, Wifi w standardzie AGN (na upartego można też wymienić już na standard c... ale po co?)
- w miejscu na dysk mSATA można zastosować moduł GPS lub modem HSDPA lub LTE na kartę sim!
Minusem jest to że jest ciężki i "kanciasty" i skromny (choć mnie się to podoba) i ma duży zasilacz.
Ja swój kupiłem "okazyjnie" za 1000zł, ale wymieniłem procesor (była i5-tka, choć z i7 jest dużo z drugiej ręki to jednak z modelem niżej niż ten który wsadziłem - tj. 3820QM),
zakupiłem też nową baterię (drogie oryginały - 300zł), stację dokującą (za 9zł!), dodatkowy dysk SSD 512GB i kieszeń ultrabay na dodatkowy HDD i oczywiście dysk do niej 1TB), wymieniłem ram (było 4GB 1600MHz - jest 24GB 1866MHz).
Całość wyszła mnie ok 2500zł !!!
Ciężko jest dostać wersję z grafiką k2000M 2GB, jak u mnie, bo mało ludzi się tego pozbywa, grafika dobrze daje sobie radę nawet w nowszych grach (Wiedźmin śmiga bez problemu, choć na standardowych ustawieniach - ultra już przycina).
Większość w530 na rynku jest z k1000M lub z samym intel HD4000 (wersja z samym intelem ma gniazdo thunderbolt, intel obsługuje 2GB vram - nie ma swojej pamięci, nie daje rady z grami nowszymi, wersje z dodatkową nvidią mają niestety zwykły mini display port zamiast thunderbolt-a - coś za coś).
Szukając nowego sprzętu o podobnej wydajności trzeba liczyć minimum 4tyś, a o podobnej elastyczności jeżeli chodzi o konfigurację - brak (3 dyski twarde / napęd / dwie baterie / lampka doświetlająca / kalibrator).
Nowy sprzęt mimo, że ładniejszy - będzie tandetniej wykonany, z gorszych plastików, nie wzmacniany.
Jeżeli sam nie chcesz nic modernizować, to szukaj takiego, który ma przynajmniej 16GB ramu i i7-kę, dysk ssd (lub od razu dwa) i przynajmniej nvidia K1000M (choć warto zyskać te 10-15% wydajności przy k2000M), jeżeli ma być też pod gry.
Możesz też zakupić jakiś z i5-tką czy nawet i3-jką i mniejszą ilością ramu taniej, a modernizację zlecić jakiemuś serwisowi komputerowemu - tak czy tak wyjdzie taniej niż nowy sprzęt o takiej wydajności i zmieścisz się w budżecie, który planujesz przeznaczyć.
Podsumowując - możesz mieć topową i7-kę (oczywiście jak na swoją generację), 32GB RAMu, niezłą buisenesową grafikę, która pociągnie wszystkie gry (może nie w ultra ale w wysokich i średnich ustawieniach), rewelacyjną matrycę fullHD, dodatki typu podświetlana klawiatura (uwaga nie wszystkie mają), lampkę nocną, szybki dysk ssd - lub kilka dysków, jeszcze napęd DVD-RW - jeżeli potrzebujesz, wzmocnioną konstrukcję itp.
Nie będziesz miał - dotykowego ekranu i usb C.
Dlaczego polecam - dla mnie thinkpady do generacji x30 (czyli t430, w530), to ostatni genialny sprzęt jaki został wyprodukowany pod szyldem lenovo a jeszcze w jakości IBM-a (bawiłem się ostatnio nowym lenovo Yoga za ponad 6tyś. i nie zamieniłbym się - tragiczny touchpad, ładna ale niepraktyczna klawiatura, słaba matryca... tylko wygląd ładniejszy...).
Nowy sprzęt to masówka, która ma po gwarancji przestać działać a po drodze jeszcze się połamać, żeby klient szybciej kupił nowy...
W starej serii thinkpad-ów nie ma kompromisów.
Rekomenduję bo używam, a używałem też t430 i t430s (sprzedałem znajomym i są mega zadowoleni), a sam zmieniłem na mocniejszy ze względu na matrycę, obsługę 32GB ram i kartę Quado 2GB....
Obsługuję tez firmę, która korzysta w sumie z 12 thinkpadów t430 / t430s i W530... z żadnym nic się nie dzieje... choć mają już parę lat i są mocno eksploatowane.
tu masz link do recenzji:
www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-W530.79685.0.html.
Warto wspomnieć że w momencie gdy ten sprzęt był nowy jego cena przekraczała 10 tyś. w podstawowej konfiguracji!