Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jakiego laptopa kupić? ~3000 zł

Dygo01 04 Jul 2019 22:04 804 9
    Dygo01
    Level 3  
    Witam! Poszukuję laptopa w cenie ok. 3000 zł, +/- 300zł.
    Chciałbym, aby płynnie chodził i dobrze radził sobie ze wszystkim, od montowania filmów i przeglądaniu internetu, aż po gry (nie są priorytetem). Laptop miałby mieć ok. 15-16'' i nie musi być lekki ani smukły. Wyżej podana cena dotyczy laptopa bez systemu. Modele laptopów, które znalazłem:
    - HP Pavilion Gaming
    - Lenovo Legion Y530 (ten mnie póki co najbardziej przekonuje)
    - ASUS TUF Gaming FX505
    - Gamer ACER Nitro 5

Chciałbym, żebyście polecili coś z tego, bądź inną alternatywę. Słyszałem, że MSI są niezłe, ale potrzebowałbym konkretnych modeli. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;)
    TomaszEsz
    Level 13  
    Czy w grę wchodzi jedynie nowy laptop, czy zastanawiałeś się nad używanym / po-leasingowym?

Jeżeli może być używka - to mogę polecić już nie najmłodszą ale zacną konstrukcję Lenovo Thinkpad W530 (nowsze serie thinkpadów jak i następców mnie nie przekonują).

Dlaczego:
    - taki sprzęt to tzw. buisensowe stacje robocze - czyli sprzęt niezawodny, bardzo solidny, dobrze wykonany, plastiki nie pękają, nie łamią się, ekran można otworzyć "na płasko", laptop jest bardzo wydajny, choć może nie piękny i nie ma dotykowego ekranu.

Laptopa tego typu można kupić od ok 1500 do nawet 4000 (przesada sprzedawców), w różnych konfiguracjach.

Osobiście używam W530 z:
    - procesorem i7-3840QM 8MB Cache 2,8GHz - 3,8GHz Turbo
    - 24GB RAM (3x DDR3 8GB 1866MHz) - maksymalnie 32GB (4x 8GB)
    - 3 dyskami (1x SSD 512GB, 1x SSD mSATA 500GB i 1x 1TB HDD w kieszeni ultrabay - taki wymysł lenowo pozwalający zmienić bez wyłączania komputera napęd dvd-rw na dodatkową baterię lub dysk twardy)
    - karta intel HD4000 + Nvidia Quadro k2000M 2GB
    - czytnik lini papilarnych
    - kalibrator kolorów
    - matryca fullHD o pokryciu barw 95% (tylko matryca B156HW01 V4)
    - podświetlana klawiatura (2 natężenia)
    - lampka doświetlająca
    - 2x USB 3.1. 2x USB 2.0 (1x powered USB)
    - mini display port, VGA
    - firewire, express card slot, czytnik kart
    - kamerka
    - touchpad z fizycznymi przyciskami (ostatni z wygodnych)
    - trackpoint i dodatkowe przyciski dla obsługi trackpointa
    - bluetooth
    - bateria 90Wh (wystarcza na ponad 5godzin pracy przy korzystaniu z internetu, przy filmach / grach - ok 2godzin)
    - dodatkowo stacja dokująca (8x USB, 1x USB 3.0, DVI-D, HDMI, Display Port, eSATA, Firewire) - do stacji podpinam dodatkowy monitor, drukarkę, zasilacz, jeszcze 1 dysk przez eSATA i nie muszę przepinać kabli, gdy zabieram laptopa.
    - karta lan 1000Mbps, Wifi w standardzie AGN (na upartego można też wymienić już na standard c... ale po co?)
    - w miejscu na dysk mSATA można zastosować moduł GPS lub modem HSDPA lub LTE na kartę sim!

Minusem jest to że jest ciężki i "kanciasty" i skromny (choć mnie się to podoba) i ma duży zasilacz.

Ja swój kupiłem "okazyjnie" za 1000zł, ale wymieniłem procesor (była i5-tka, choć z i7 jest dużo z drugiej ręki to jednak z modelem niżej niż ten który wsadziłem - tj. 3820QM),
    zakupiłem też nową baterię (drogie oryginały - 300zł), stację dokującą (za 9zł!), dodatkowy dysk SSD 512GB i kieszeń ultrabay na dodatkowy HDD i oczywiście dysk do niej 1TB), wymieniłem ram (było 4GB 1600MHz - jest 24GB 1866MHz).
    Całość wyszła mnie ok 2500zł !!!

Ciężko jest dostać wersję z grafiką k2000M 2GB, jak u mnie, bo mało ludzi się tego pozbywa, grafika dobrze daje sobie radę nawet w nowszych grach (Wiedźmin śmiga bez problemu, choć na standardowych ustawieniach - ultra już przycina).

Większość w530 na rynku jest z k1000M lub z samym intel HD4000 (wersja z samym intelem ma gniazdo thunderbolt, intel obsługuje 2GB vram - nie ma swojej pamięci, nie daje rady z grami nowszymi, wersje z dodatkową nvidią mają niestety zwykły mini display port zamiast thunderbolt-a - coś za coś).

Szukając nowego sprzętu o podobnej wydajności trzeba liczyć minimum 4tyś, a o podobnej elastyczności jeżeli chodzi o konfigurację - brak (3 dyski twarde / napęd / dwie baterie / lampka doświetlająca / kalibrator).
    Nowy sprzęt mimo, że ładniejszy - będzie tandetniej wykonany, z gorszych plastików, nie wzmacniany.

Jeżeli sam nie chcesz nic modernizować, to szukaj takiego, który ma przynajmniej 16GB ramu i i7-kę, dysk ssd (lub od razu dwa) i przynajmniej nvidia K1000M (choć warto zyskać te 10-15% wydajności przy k2000M), jeżeli ma być też pod gry.

Możesz też zakupić jakiś z i5-tką czy nawet i3-jką i mniejszą ilością ramu taniej, a modernizację zlecić jakiemuś serwisowi komputerowemu - tak czy tak wyjdzie taniej niż nowy sprzęt o takiej wydajności i zmieścisz się w budżecie, który planujesz przeznaczyć.

Podsumowując - możesz mieć topową i7-kę (oczywiście jak na swoją generację), 32GB RAMu, niezłą buisenesową grafikę, która pociągnie wszystkie gry (może nie w ultra ale w wysokich i średnich ustawieniach), rewelacyjną matrycę fullHD, dodatki typu podświetlana klawiatura (uwaga nie wszystkie mają), lampkę nocną, szybki dysk ssd - lub kilka dysków, jeszcze napęd DVD-RW - jeżeli potrzebujesz, wzmocnioną konstrukcję itp.

Nie będziesz miał - dotykowego ekranu i usb C.

Dlaczego polecam - dla mnie thinkpady do generacji x30 (czyli t430, w530), to ostatni genialny sprzęt jaki został wyprodukowany pod szyldem lenovo a jeszcze w jakości IBM-a (bawiłem się ostatnio nowym lenovo Yoga za ponad 6tyś. i nie zamieniłbym się - tragiczny touchpad, ładna ale niepraktyczna klawiatura, słaba matryca... tylko wygląd ładniejszy...).

Nowy sprzęt to masówka, która ma po gwarancji przestać działać a po drodze jeszcze się połamać, żeby klient szybciej kupił nowy...
    W starej serii thinkpad-ów nie ma kompromisów.

Rekomenduję bo używam, a używałem też t430 i t430s (sprzedałem znajomym i są mega zadowoleni), a sam zmieniłem na mocniejszy ze względu na matrycę, obsługę 32GB ram i kartę Quado 2GB....
    Obsługuję tez firmę, która korzysta w sumie z 12 thinkpadów t430 / t430s i W530... z żadnym nic się nie dzieje... choć mają już parę lat i są mocno eksploatowane.

tu masz link do recenzji:
    www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-W530.79685.0.html.

Warto wspomnieć że w momencie gdy ten sprzęt był nowy jego cena przekraczała 10 tyś. w podstawowej konfiguracji!
    Dygo01
    Level 3  
    Laptop naprawdę nieźle się prezentuje i byłbym skłonny go kupić, ale w związku z tym, że model ma swoje lata i ktoś używał go bardzo długo, wolałbym nie ryzykować. Myślałem o używanym laptopie, ale takim, który był kupiony przez kogoś kilka miesięcy wcześniej a dalej wygląda jak nowy. Odnośnie nowych Lenovo, to znam kilka osób, które kupiły nowsze laptopy tej firmy i nie ma z nimi problemu przez długi czas. Mimo wszystko bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź.
    TomaszEsz
    Level 13  
    Rozumiem obawy - Twój wybór, ale warto zauważyć, że są firmy które oferują ten sprzęt z roczną gwarancją, a można wykupić nawet trzyletnią - czyli jest jak w nowym lapku, a nawet lepiej, z tym że za taki z gwarancją trzeba dopłacić przy rocznej paredziesiąt zł ale przy trzyletniej to już kilka stówek niestety.
    Dygo01
    Level 3  
    Wiem, że można skorzystać z gwarancji, ale bardziej zainteresowany jestem tym o czym wcześniej pisałem. Jest laptop, którego poleciłbyś w takiej cenie z nowych?
    TomaszEsz
    Level 13  
    W przedziale cenowym do 3300 na chwilę obecną można dostać niezłą konfigurację w x-kom:
    www.x-kom.pl/p/443883-notebook-laptop-15-6-lenovo-ideapad-330-15-i7-8750h-12gb-480-gtx1050.html

Laptop z i7, wydajną grafiką gtx 1050ti, 12GB ram (za dopłatą można mieć 20GB)

Więc spełnia Twoje oczekiwania, jeżeli chodzi o możliwości, niestety nie powiem nic o trwałości bo nie wiem, miałem taki w ręce, ale z 8GB RAM.
    Prezentuje się ładnie, działa szybko, nie podoba mi się touchpad - ale to dotyczy wszystkich nowych laptopów, bez fizycznych przycisków, z nieprecyzyjnym touchpadem (zostaje myszka), klawiatura nie jest zła, ale trzeba się do niej przyzwyczaić, w tej cenie nie ma obecnie chyba nic o zbliżonych parametrach.

Jak pisałem - nie wiem jednak jak z jego trwałością :)
    Dygo01
    Level 3  
    TomaszEsz wrote:
    Laptop z i7, wydajną grafiką gtx 1050ti, 12GB ram (za dopłatą można mieć 20GB)

Dzięki za podpowiedź, ten wygląda nieźle i jest tańszy od Legiona z podobnymi parametrami ;)
    Stever2
    Level 29  
    Osobiście wybrałbym Lenovo Legion
    Lenovo Legion Y530-15 i5-8300H/8GB/256 GTX1050Ti
    Matryca FULL HD matowa IPS, procesor 8 generacji 4 rdzeniowy, ciekawy design stonowany i elegancki, wygodna podświetlana klawiatura, dobra kultura pracy stabilna praca procesora i procesora graficznego pod obciążeniem, umiarkowane temperatury i hałas.

Ewentualnie w dobrej cenie
    Acer Aspire 7 i5-8300H/16GB/256SSD FHD 1050Ti
    Dygo01
    Level 3  
    Stever2 wrote:
    Osobiście wybrałbym Lenovo Legion

Też chyba tak zrobię, ale Acer Aspire 7 też jest interesujący. Musiał mi umknąć, dzięki za odpowiedź ;)
    Dygo01
    Level 3  
    Wybrałem Lenovo Legion Y530