Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz Zelmer Magnat 3000.0.F08E - czy nowe łożyska należy wkleić?

psia.kostka 05 Jul 2019 18:18 969 15
    psia.kostka
    Level 9  
    Dzień dobry,
    Dostałem odkurzacz jako uszkodzony. Po rozebraniu silnika okazało się, że jedno łożysko się rozpadło. Wymieniłem na nowe skf 608zz c3. Umieściłem je na wale wirnika, szczotki długie, komutator i turbinę wyczyściłem. Łożyska bez oporu weszły w tarcze. Stare mają ślady kleju.

Po zmontowaniu całości z turbiną uruchomiłem silnik na najniższych obrotach. Pracuje głośno i minimalnie iskrzy. Podkręciłem do połowy zakresu i jest bardzo głośny... Iskrzenie minimalnie wzrasta. Nie mam gwarancji, że wirnik jest sprawny.

Czy wina hałasu to mogą być nie wklejone łożyska? Nie mam serca ustawiać na max obrotów, bo boję się uszkodzić. Wierzę, że może się dociera wciąż...

Z góry dziękuję za rady i zainteresowanie.
    Robert B
    Level 43  
    Przede wszystkim masz wirnik do wymiany i żadne czary czy wierzenia tu nie pomogą.
    psia.kostka wrote:
    Łożyska bez oporu weszły w tarcze. Stare mają ślady kleju.

Czyli już ktoś przy tym nieudolnie rzeźbił. Łożysk się nie wkleja.
    psia.kostka
    Level 9  
    Raczej jestem pierwszym szczęśliwcem, który w nim gmera :)

Z tego co czytałem na forum, to niektóre zelmery miały opaski blaszane do mocowania łożyska, niektóre klejone od strony turbiny itp.
    Te "ślady kleju" to cienka warstwa, jak lakier, po zewnętrznym pierścieniu.
    Niby się nie wkleja, a wprasowuje, ale co jak wchodzą luźno? Przy takich obrotach kiepsko to widzę.
    UczenEl
    Level 18  
    Czemu od razu wirnik do wymiany? Może wystarczy go tylko wyczyścić
    psia.kostka
    Level 9  
    "Wymień wirnik, szczotki i łożyska" taka rada to nie rada, bo to można powiedzieć nie widząc nawet odkurzacza.
    Loctite itp przewijał sie na forum, jesli łożysko osadzone na wale wchodzi do tarczy bez nacisku to taki układ będzie pracować poprawnie?

Hałas agregatu ssącego generuje turbina, szczotki/komutator?

Czy w czyszczeniu komutatora celem jest uzyskanie widocznej miedzi zamiast osadu węglowego czy raczej o jego gładkość?

Czy warto uruchomić na chwilę, na niskich obrotach silnik bez turbiny by sprawdzić czy ona jest winna hałasu?
    UczenEl
    Level 18  
    Turbinę przeczyść z kurzu , a komutator możesz przeczyścić papierkiem ściernym z tego osadu węglowego
    max-bit
    Level 30  
    Niestety w tych łożyskach koszyki są plastikowe! Koszmar... Jeśli skonczy się smar wszystko się zaciera i efekt jest taki, jak powyżej nie dość że plastik się topi i pali ! Natomiast wirnik traci osiowość co tylko może zniszczyć resztę silnika. Łożyska NSK - Indonesia i pewnie wszystkie są takie!
    UczenEl
    Level 18  
    Kierownicę wymienić można, groszowe sprawy. Każde łożysko tak zajedzie jak się zatrze.
    UczenEl
    Level 18  
    Jak łożysko stanie to czego ty się spodziewałeś?
    psia.kostka
    Level 9  
    Instrukcja zelmera w pdf znaleziona na forum, szkoda, że żaden spec który rzeczywiście zajmował się agregatem 308.4 w magnacie nie miał ochoty się wypowiedzieć.

UczenEl
    Level 18  
    Kierownicę wymienić można, groszowe sprawy
    Każde łożysko tak zajedzie jak się zatrze
    psia.kostka
    Level 9  
    @UczenEl
    Czytaj uważniej, nie mówimy o wymianie kierownicy. W pierwszym poście pisałem już, że turbina i komutator były czyszczone. Moje pytanie jest w temacie oraz wyboldowane.

@max-bit
    Plastikowe koszyczki miały ponoć zapewnić cichszą pracę... Ale potwierdzam, że oryginalne stopiły się z kulkami.
    Skoro wspominasz o blaszce, to czy składałeś ten silnik bez klejenia łożysk i działa prawidłowo i cicho? Wg instrukcji producenta są one luźno osadzone w gniazdach i dopraszają się klejenia.

Troche nie widzi mi się kupno tego locktite w cenie za ml jak dom perignon lub złoto. Zastąpienie szybkoschnącą kropelką też nie bardzo, bo należy mieć czas zmontować oba gniazda i zapewnić osiowość. Jakieś alternatywy sprawdzone?