Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Beninca Bill 30 - fotokomórki nie działają

skabszo 06 Jul 2019 17:24 957 2
  • #1
    skabszo
    Level 6  
    Witajcie,

    Świeżo kupiliśmy zestaw Beninca Bill 30. Nasz elektryk wszystko podłączył, zakładam że zgodnie z instrukcją. Generalnie prawie wszystko działa - poza fotokomórkami. Wyświetlają Err1. Zdemontowaliśmy je i testowaliśmy czy z małej odległości, kilku cm się widzą. Niestety nie. Pytanie takie - czy od razu zgłaszać na gwarancji czy jest szansa, że to jakiś problem podłączeniowy?

    Nie wiem czy to ważne, ale na starcie po podłączeniu wszystkiego brama działała, później chwilowo przestała - okazało się, że spalił się bezpiecznik (topikowy, 100mA 250V). Bezpiecznik jest teraz nowy.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Helpful post
    #2
    kotbury
    Gantry automation specialist
    Jeśli masz centralkę Heady (wz wyświetlaczem LCD i trzy guziki w pionie po jego prawej) uruchom bramę bez fotek, uprzednio mostkując 24 i 25 z 26. (zresztą 24 ma być zmostkowane cały czas z 26), funkcja 2ch w menu logika ma być na OFF . Jeśli zacznie normalnie działać - fotki wymiana na gwarancji (i tak nie dzialają?). Bezpiecznik wg instrukcji to nie 100 a 315 mA (jeśli oczywiście masz w/w centralkę - skoro ma wyświetlacz to chyba tak....).
    Mostkowanie 24 z 26 możesz zrobić po kablu od fotek (tzn tam, gdzie była fotka RX) i zmierzyć zasilanie obu fotek po kablu (mierz na pozycji miernika AC, tam jest napięcie zmienne 24V) - sprawdzisz czy z kablami OK.
  • #3
    cziko82
    Level 10  
    A ja mam pytanie bo fotokomórki po wykryciu przeszkody centrala nie reaguje tz siłowniki stają w miejscu przeszkody brak a siłowniki dalej stoją w miejscu .dopiero trzeba przycisnąć guzik na pilocie.Funkcja samodomykania oczywiście aktywowana. czy walnęła centrala?? Miał ktoś podobny przypadek?