Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Optex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Rejestrator hikvision po zmianach nie widzi kamery

07 Lip 2019 22:10 762 57
  • Poziom 8  
    Witam, mam cały zestaw hikvision rejestrator i dwie kamery, jedna z nich to HWI-T621H-Z wszystko działało idealnie nagrywało itp. Chciałem sobie podłączyć to wszystko do internetu by w domu oglądać na telefonie co się dzieje na działce. Nie znałem hasła do SADPTool wiec przywróciłem w rejestratorze wszystkie ustawienia fabryczne. I teraz jest problem. Podłączyłem kamery lanem do modemu a od niego kabel lan do rejestratota i kamera nie działa, pisze że siec niedostępna. Wszystko było ok zanim nie przywróciłem ustawień fabrycznych.. Próbowałem wszystkiego nowe kable twarde resety kamer itp. Nic nie pomaga. A przecież to powinno działać Plug & Play. W załącznikach zdjęcia. P.S jak podłącze kamerkę lanem bezpośrednie do rejestratora to też ten sam problem.
  • specjalista-kamery przemysłowe
    kipo88 napisał:
    Chciałem sobie podłączyć to wszystko do internetu by w domu oglądać na telefonie co się dzieje na działce.

    Wystarczyło skonfigurować podgląd online poprzez chmurę Hika.

    kipo88 napisał:
    Nie znałem hasła do SADPTool wiec przywróciłem w rejestratorze wszystkie ustawienia fabryczne

    Do SADPTool nie ma haseł. Co najwyżej są hasła do kamer i rejestratora tzn do aktywacji sprzętu lub wygenerowania nowego hasła.

    kipo88 napisał:
    Podłączyłem kamery lanem do modemu a od niego kabel lan do rejestratota i kamera nie działa, pisze że siec niedostępna.

    Do switcha PoE? Co się wyświetla konkretnie po najechaniu na pole sieć niedostępna? Błąd związany z nieprawidłową pracą sieci czy złym loginem/hasłem?

    kipo88 napisał:
    . A przecież to powinno działać Plug & Play.

    No nie do końca. Systemy IP działają w oparciu o loginy i hasła. W TurboHD masz prawie jakby Plug&Play.

    kipo88 napisał:
    załącznikach zdjęcia

    Brak.
  • Poziom 8  
    dawidedziu napisał:
    Wystarczyło skonfigurować podgląd online poprzez chmurę Hika.

    Wiem skumałem za późno :(
    dawidedziu napisał:
    Do switcha PoE? Co się wyświetla konkretnie po najechaniu na pole sieć niedostępna? Błąd związany z nieprawidłową pracą sieci czy złym loginem/hasłem?

    z siecią patrz załącnzik, hasła ustanawiałem po formacie rejestratora i są prawidłowo wpisane.
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Jak zasilasz kamery? Kamery zapisane w rejestratorze mają inną adresację. Zaznacz "ptaszki" przy kamerach tj D1 i D2 po czym je usuń. Jeśli wszystko będzie ok to rejestrator powinien wykryć kamery po kliknięciu na "Odśwież".

    Co to za model rejestratora?
  • Poziom 8  
    dawidedziu napisał:
    Jak zasilasz kamery? Kamery zapisane w rejestratorze mają inną adresację. Zaznacz "ptaszki" przy kamerach tj D1 i D2 po czym je usuń. Jeśli wszystko będzie ok to rejestrator powinien wykryć kamery po kliknięciu na "Odśwież".


    Zasilacze sprawne diody w kamerach działaja.
    Usuwałem i po usunięciu jest zielony + pisze aktywne maja adresy ip 169.254.0.2 i 3
    Jak klikam dodaj jednym kliknięciem to je doda i znowu widać trójkąt i sieć nie dostępna.
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Usuń obie kamery. Kliknij na jedną z nich, po czym ją edytuj, zmień jej adres IP na np 192.168.2.151, wpisz login i hasło i zatwierdź. Spróbuj wtedy ją dodać do rejestratora.

    Model rejestratora?
  • Poziom 8  
    dawidedziu napisał:
    Co to za model rejestratora?

    Hikvision HWN-2104H

    Dodano po 2 [minuty]:

    dawidedziu napisał:
    Usuń obie kamery. Kliknij na jedną z nich, po czym ją edytuj, zmień jej adres IP na np 192.168.2.151, wpisz login i hasło i zatwierdź. Spróbuj wtedy ją dodać do rejestratora.

    Jeśli tak próbuje zmienić IP to jak wpisuje hasło pokazuje że jest nie prawidłowe. IP mogę zmienić jak mam już je dodane. wtedy zmienia IP ale dalej jest trójkąt.
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Z tyłu tak wygląda?
    Rejestrator hikvision po zmianach nie widzi kamery

    Co pokazuje program SADPTools?
    Powinien Ci pokazać rejestrator i 2 kamery.
  • Poziom 8  
    dawidedziu napisał:
    Z tyłu tak wygląda?
    Rejestrator hikvision po zmianach nie widzi kamery

    Co pokazuje program SADPTools?
    Powinien Ci pokazać rejestrator i 2 kamery.


    Tak wygląda z tyłu,
    tak SADPTools pokazuje dwie kamery i rejstrator zgadza się i są aktywne.
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Zaloguj się na kamery bezpośrednio z laptopa lub komputera, po czym zmień im IP na np.:
    192.168.2.151
    255.255.255.0
    192.168.2.1
    i drugiej
    192.168.2.152
    255.255.255.0
    192.168.2.1
  • Poziom 8  
    dawidedziu napisał:
    Zaloguj się na kamery bezpośrednio z laptopa lub komputera, po czym zmień im IP na np.:
    192.168.2.151
    255.255.255.0
    192.168.2.1
    i drugiej
    192.168.2.152
    255.255.255.0
    192.168.2.1


    Te IP zmienić w SADPTool ?
    Czy w przeglądarkę wpisać teraz 169.254.0.2 i zalogować ?
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Możesz spróbować przez SADPTool, ale lepiej przez przeglądarkę. Z tym, że w komputerze musiałbyś ustawić adres IP na stałe z podsieci 169.254.0.X, czyli ustaw mu np IP 169.254.0.55 i maskę 255.255.255.0, aby móc się zalogować do kamer.

    Ciebie interesuje punkt 3.
    https://trybawaryjny.pl/jak-zmienic-ip/
    Po tym ustawieniu, logujesz się do kamer i zmieniasz ich IP. Po zmianie IP w kamerach, ustawiasz tak jak było w komputerze w karcie sieciowej i masz znowu na nin internet.
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Do zmiany IP w kamerach jest ona niepotrzebna. Ale możesz ustawić na 169.254.0.1.
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Kliknij na start, wpisz CMD, otwórz wiersz polecenia i wpisz dokładnie tak:
    ping 169.254.0.2
    Później wpisz:
    ping 169.254.0.3
    I jeszcze:
    ping ipconfig /all
    I wstaw zdjęcie tego, co Ci się wyświetliło.
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Masz chyba konflikt adresów IP komputera i kamery.
    Skoro kamera ma adres 169.254.0.3, to komputer musi mieć inny adres niż końcówka .3, czyli np 169.254.0.55. Ustaw prawidłowo adres IP komputera i wykonaj ponownie to co pisałem w poście #17
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Ogólnie to trochę namieszałeś z tą końcówką 55, ale mniejsza o to.

    Czyli wychodzi na to, że kamery mają komunikację z komputerem - tak powinno być. Powinieneś mieć możliwość zalogowania się do nich poprzez InternetExplorer. W przeglądarkę wpisz adres 169.254.0.3 lub 169.254.0.3:80, w analogiczny sposób druga kamera. Jeśli nic się nie otworzy to wstaw zdjęcie z SADPTool, z kamerami i rejestratorem.
  • Poziom 8  
    Ok ale to juz jutro rano musze do pracy jechac, wstawie chwile po 9 rano

    Dodano po 5 [godziny]:

    A moze odlacze laptopa od internetu i podlscze do niego lanem kamere i wtedy sprobuje sie na nia zalogowac? Moze wtedy nie bedzie konfliktow IP.
    Bo na budowie jak jestem to z telefonu udostepniam internet do laptopa przez Wi-Fi.
    Wogóle jakieś dziwne IP te kamery mają. Kojarzę że pare miesięcy temu jak je dostałem i sprawdzałem mialy coś 192.168.0.X

    Dodano po 15 [godziny] 19 [minuty]:

    nadal nie można sie zalogować do kamery, poniżej zdjęcie z SADPTool
  • specjalista-kamery przemysłowe
    Ustawienia fabryczne rejestratora niekoniecznie powodują przywrócenie ustawień fabrycznych(hasła) w kamerach.
    Aczkolwiek niektóre rejestratory mają możliwość zmiany hasła do kamer przy zmianie jego głównego hasła.
    Także najlepiej byłoby skontaktować się ze sprzedawcą od którego masz sprzęt - powinien Ci pomóc w wygenerowaniu nowego hasła do kamer.

    Spróbuj jeszcze zgadnąć hasło do kamer - może z dużej litery pisałeś? Po kilku próbach kamera się zablokuje, ale wystarczy ją wyłączyć z zasilania i podpiąć na nowo - i możesz znowu próbować.
  • Poziom 8  
    dawidedziu napisał:
    Ustawienia fabryczne rejestratora niekoniecznie powodują przywrócenie ustawień fabrycznych(hasła) w kamerach.
    Aczkolwiek niektóre rejestratory mają możliwość zmiany hasła do kamer przy zmianie jego głównego hasła.
    Także najlepiej byłoby skontaktować się ze sprzedawcą od którego masz sprzęt - powinien Ci pomóc w wygenerowaniu nowego hasła do kamer.

    Spróbuj jeszcze zgadnąć hasło do kamer - może z dużej litery pisałeś? Po kilku próbach kamera się zablokuje, ale wystarczy ją wyłączyć z zasilania i podpiąć na nowo - i możesz znowu próbować.


    Kamery były kupowane bezpośrednio od producenta w chinach ;/ tak 6 prób można robić i na 30min sie blokuje kamera. Próbowałem wszystkie hasła które używam i nic.. próbowałem resetować kamerę (mają z tyłu pod klapką guziczek) i nic nie pomaga :(
  • specjalista-kamery przemysłowe
    kipo88 napisał:
    Kamery były kupowane bezpośrednio od producenta w chinach ;/


    To jest właśnie minus kupowania sprzętu CCTV bezpośrednio od Chińczyka🙂

    Jak próbowałeś ją zresetować? Spróbuj kombinacji typu wyłączyć zasilanie, trzymać guziczek i włączyć zasilanie, albo długie trzymanie przycisku. Instrukcję od tego ciężko znaleźć...
  • Poziom 8  
    dawidedziu napisał:
    kipo88 napisał:
    Kamery były kupowane bezpośrednio od producenta w chinach ;/


    To jest właśnie minus kupowania sprzętu CCTV bezpośrednio od Chińczyka🙂

    Jak próbowałeś ją zresetować? Spróbuj kombinacji typu wyłączyć zasilanie, trzymać guziczek i włączyć zasilanie, albo długie trzymanie przycisku. Instrukcję od tego ciężko znaleźć...


    No właśnie tak próbowałem trzymając guziczek ok 30 sekund i potem włączyłem do zasilania..
  • Pomocny post
    specjalista-kamery przemysłowe
    Masz kontakt ze sprzedającym? W typowych kamerach Hikvisiona idzie wygenerować nowe hasło dla każdej z kamer IP przy pomocy SADPTool. Jedyny warunek, że podczas generowania pliku pod nowe hasło, kamera musi mieć ciągle zasilanie. Jeśli masz taką możliwość to kontaktuj się ze sprzedającym te kamery, i może Ci wygeneruje nowe hasła.