Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cdrom radio glosniki wzmacniacz - w aucie :-)

rustu 15 Sep 2005 16:03 4633 13
    rustu
    Level 11  
    witam. takie pytanko mam. chce w maluszku zrobic troche lepsze naglosnienie niz mam a obecnie posiadam mizerne. w najblizszym czasie bede montowal cdrom z kompa (pominmy fakt skakania laseru itp) oraz nowe glosniki . wiem ze nie sa one zbyt dobre i mocne, ale nie potrzebuje zeby ludzie slyszeli mnie 2 ulice dalej. pytanie wiec brzmi czy cdrom polaczyc z wejsciem magnetofonowym w radiu (gelhard gxr 925 st/12925 - niestety nie znalazlem zadnego opisu a na samym radiu nic ciekawego nie pisze) i pozniej na jakis wzmacniacz czy jest to zbedne. jesli chodzi o wzmacniacz to czy musi on w tym "zestawie" byc pozadny, czy wystarczy cos z rodzaju tych do samodzielnego montazu. prosilbym o jakas konkretna odpowiedz jak to najlepiej rozwiazac, gdyz orientuje sie w tych sprawach tylko pobieznie :-)

z gory dziekuje i pozdrawiam
    Krzycho2612
    Level 16  
    mysle ze przez radio bedzie lepiej bo bedziesz regulowac sile glosu jak podlaczysz pod wzmacniacz nie bedziesz mial takiej morzliwosci
    SlaweK
    Level 43  
    A ja myślę ze lepiej kup nowe opony/sprawdź zbieżność/zrób diagnostykę silniczka a zamiast zaprzątać sobie głowę badziewnymi rozwiązaniami ze stodoły rodem pomyśl jak zarobić trochę grosza żeby kupić używany markowy sprzet lub ewentualnie żeby było taniej kupić i naprawić uszkodzony.

SławeK
    rustu
    Level 11  
    jakbym chcial kupic to bym kupil i wkoncu kupie :-) narazie mysle nad takim rozwiazaniem ale widze ze od was elektronikow nic sie raczej nie dowiem. mimo wszystko dzieki
    Randal
    Level 16  
    Myślę że na forum mógłbyś znaleźć trochę porad co do sposobu podłączenia. cd-rom możesz podpiąć do radia jak też do jakiegoś wzmacniacza oddzielnego.
    Co to za głośniki to nie mam pojęcia, a jak grają tym bardziej. Może alphard albo może tesla (nie wiem czy do samochodu można ;) )
    dziqus
    Level 18  
    SlaweK wrote:
    A ja myślę ze lepiej kup nowe opony/sprawdź zbieżność/zrób diagnostykę silniczka a zamiast zaprzątać sobie głowę badziewnymi rozwiązaniami ze stodoły rodem pomyśl jak zarobić trochę grosza żeby kupić używany markowy sprzet
    no fajnie, widze ze sie orietnujesz w temacie, to powiedz mi jaki to markowy uzywany sprzet moge kupic zeby podczas jazdy po naszych pieknych dziurawych drogach nie przerywalo odtwarzania plyty cd? dodam ze mam utrwardzone zawieszenie i czytnik lekko nie ma... chodzi mi o jakies radyjko z cd w rozsadnej cenie ???? zreszta dobre radio w bobie niedlugo sobie pomieszka, wiem niestety z doswiadczenia....

rustu
    te glosniki co pokazales to sa 13cm (juz pomijam ze to sa jakies noname'y) i basu na nich na pewno nie uzyskasz,

wszystko zalezy od tego ile masz kasy.... nie wiem co to za radio i jaka ma moc wyjsciowa, jesli to jest z tych "4x50" czyli daje ok 25 w na kanal to ja bym do niego nie szukal wzmacniacza tylko kupil lepsze glosniki. no ale wybor nalezy do Ciebie, pomysl ile kasy mozesz na to przeznaczyc i bedziesz mniej wiecej wiedzial na jaki sprzet bedzie Cie stac.

pozdro ;)
    SlaweK
    Level 43  
    Kup dobre radio z porządną kasetą ! Napewno nie przeskoczy dobrze nagraną kasetę mało kto odróżni od płyty (robiłem takie eksperymenty na klientach). Poważnie. A jeśli już chcesz CD to porządną zmieniarkę. Polskie dziury, twarde zawieszenie, płyty nagrywane na różnych nośnikach nie zawsze się do tego nadających jak do tego dodać kurz jaki zwykle jest w aucie to można powiedzieć że żadne CD dlugo nie wytrzyma. CD możesz sobie słuchać na trasie, gładkiej drodze.

A w końcu elektronicy to ludzie świadomi pewnych zasad i praw obowiązujących w elektrycznym świecie. Przynajmniej tak mi się wydawało. Wydawało by się że świadomi wielu oszustw i naciągania które stosują obecnie producenci by sprzedać towar. Nie będę się wypowiadał o firmie Alphard bo to nawet nie firma na marka handlowa, naklejka którą się nakleja na tanio zdobyty towar.

A jesli juz jesteśmy w gronie elektroników to rozmawiajmy jak elektronicy, na poziomie i nie próbujmy tutaj robić nowych Chin pchajac CDRom do auta. A jeśli już to zapytajmy elektonika jak to powino wyglądać. Napewno w pobliskim punkcie napraw rtv znajdzie się życzliwy człowiek który wytłumaczy na żywo dlaczego cdrom nie jest najlepszy do auta, dlaczego nie jest dobre podłaczać do niego goły wzmacniacz bez regulacji barwy i wzmocnienia itp sprawy.
    Ja zaczynałem w czasach kiedy się chciało mieć sprzęt ale w sklepach go nie było, zaczęło się od przeróbek ZK147 na stereo, potem słynne radio Taraban odbierało mi w stereo, potem była "produkcja" wież składanaych ze złomu z Bomisu i tak do tv.
    Zachowajmy zasadę, przede wszystkim bezpieczeństwo, dlatego wspomniałem o naprawach samochodu a potem pomyślmy jak zarobić na sprzęt a jeśli się nie znamy i nie chcemy nauczyć serwisu to zaróbmy na nowy sprzęt z pewną gwarancją w zawodzie na którym się znamy.

Przepraszam za ten wywód ale jak słyszę od cdromie w aucie to nóż w kieszeni mi się odtwiera.

SławeK
    dziqus
    Level 18  
    no wiec tak:
    raz nie jestem elektronikiem ;)
    dwa mam wlasnie radio z kaseta + cdrom lg
    trzy jest "niewielka" roznica w czasie i pracochlonnosci nagrywania kasety i plyty cd
    cztery co do glosnikow to sie zgodze, producenci nas waluja na kazdym kroku (to samo ze wzmacniaczami typu first 1600W max)
    piec nie zgodze sie ze wkladanie cdromu do auta to wiocha itd... przy mojej obecnej konfiguracji auta nie widze lepszego odtwarzacza ktory by podolal takiemu zadaniu (oczywiscie mowie o zamontowaniu "z glowa" a nie ze cdrom lezy na siedzeniu a kable po calym aucie porozp... porozwalane ;))
    szesc jak bede mial czas to jescze tu cos skrobne ;)

pozdro
    rustu
    Level 11  
    no wlasnie pisalem zeby pominac fakt samego problemu cdromu w aucie. w teorii nie powinno to sie sprawdzac ale kiedyts gdzies czytalem ze (tak jak kolega wyzej napisal) wystarczy pozadne mocowanie i wszystko OK. z tego co pamietam 1 na jakies 3 cdromy zamontowane w aucie co chwile przeskakiwal. pomijamy to

dziqus co do glosnikow nie chodzi mi o jakis wielki bass - linka zarzucilem tylko tak na przyklad. w malaczu nie oplaca sie inwestowac w jakis super sprzet. co do ceny (niestety biedny uczen:D) poszukuje czegos max do ok 70zł -> nie musi to byc extra ale zeby w miare dobrze gralo
    kraz73
    Level 28  
    :arrow: rustu

Nie wiem czy na forum jest 20% osób mających fundusze do wydatkowania na kompletną fabryczną zabudowę, sądzę raczej że nie. Inaczej "robienie" pieniędzy frapowało by ich na tyle, iż nie uzyskałbyś żadnej odpowiedzi. Częściowo SlaweK ma rację, lepiej kupić markowy choć kilkuletni /tym samym tanszy/ sprzęt niż badziew za parę zł, który po upływie okresu gwarancyjnego będziesz mógł tylko wyrzucić. Nawet skonstruowanie całkiem dobrze grającego systemu CA nie musi oznaczać riuny finansowej a sprzęt z wysokiej półki ale mający > 5 lat nie kosztuje fortuny. Na początek zastanów się nad porządnym radiem i głośnikami przednimi. Już tak skonstruowany system pod warunkiem poprawnego montażu zabrzmi dobrze. Później dokupisz sobie pozostałe komponenty do zaawansowanych CA włącznie.

Co do 126p, to prawda, że małe samochody lepiej się nagłaśnia niż duże, ale w przypadku 126p najpierw trzeba go porządnie wygłuszyć, a to nie lada wyzwanie. Jako dB Dragster konstrukcja fajna, ale wystarczy odpalić 650cm pochłaniacza benzyny i dźwięk gdzieś nagle zanika.
    dziqus
    Level 18  
    eh widze ze z Wami nie wygram ;) no to prosze, podajcie mi 3 modele samochodowych kompaktow ktore wytrzymaja eksploatacje w maluchowych warunkach ? tylko zeby to byly radia w rozsadnej cenie powiedzmy 200-250 zl

jesli chodzi o zabudowe boba to na przod jest kilka opcji-> 13cm glosniki w drzwiach, zabudowa nadkoli albo rzezba seryjnych plastikow, tyl to tez pare moozliiwosci: polka, wycinanie dziur w seryjnej polce lub glosniki w plastikach obok kanapy, kazda opcja ma swoje plusy i minusy, co do glosnosci silnika to niestety, taka konstrukcja ze idealnie cicho nigdy nie bedzie....
    SlaweK
    Level 43  
    Nowego to żadnego za takie pieniądze nie kupisz, no może chińczyka na Allegro ale to nie pogra długo.
    Za to nie jest problemem dla znającego się kupić za tą kwotę wiele udanych modeli Blaupunkta z przed kilku lat. Sam poluję na aukcjach na takie sprzęty i wygrywam z wieloma wiedzą co dany sprzęt jest wart lub jak go podłączyć. Ale z oszustami trudno wygrać. Moim zdaniem za taką kwotę, posiadając doświadczenie mozna mieć naprawdę dobry sprzet. Kilka dni temu kupiłem świetną zmieniarkę Alpiny dedykowaną dla Mercedesa a w innym miejscu radio MB Sound 4000 do niej. I kosztowało mnie to mniej niż ta kwota. Pozostało odczytać kod i zrobić kabel łączący zmieniarką ale to koszt niewielki.

A np dziś własnie przyjechał klient który kupił za 170zł komplet głośników Boschmanna (4 głośniki i zwrotnice) i zamontował w Astrze1. Chciał dokupić wzmacniacz zeby lepiej to grał. Ale jak usłyszałem to uszy mi opadły. Proste radio Grundiga roznosiło je. Do sprawdzenie zamontowałem mu prosty głosnik od VW, 16cm i był bardzo zdziwiony że tak dobrze to gra.
    Wniosek, jeśli chce się coś mieć dobrego należy o tym coś wiedzieć albo inteligentnie się dowiedzieć a najlepiej być elektronikiem i samemu sobie naprawić lub zrobić. Dla laików nie ma wyjścia, płać i płacz lub kupuj sobie chińską namiastkę jakości. Nie ma nic za darmo, bez wysiłku.

A co do typów odtwarzaczy które wytrzymają w maluchu to takowe nie istnieją, przynajmniej praktycznie bo teoretycznie (wg producenta) powinen każdy. A jeszcze w takiej cenie...

SławeK
    PS. Na Allegro aż roi się od oszustów i kombinatorów, więc odradzam zakupy laikom.
    dziqus
    Level 18  
    SlaweK wrote:
    Nowego to żadnego za takie pieniądze nie kupisz, no może chińczyka na Allegro ale to nie pogra długo.
    chodzilo mi o uzywke (pisales o dobrym uzywanym sprzecie wiec do tego odnioslem swoje pytanie) a wynalazkow typu redstar, pionier itd to nawet nie biore pod uwage bo na to szkoda kasy

SlaweK wrote:
    Wniosek, jeśli chce się coś mieć dobrego należy o tym coś wiedzieć albo inteligentnie się dowiedzieć a najlepiej być elektronikiem i samemu sobie naprawić lub zrobić.
    no coz, nie wszyscy moga by elektornikami

SlaweK wrote:
    A co do typów odtwarzaczy które wytrzymają w maluchu to takowe nie istnieją, przynajmniej praktycznie
    dlatego zalozylem sobie cdrom, moze i rozwiazanie rodem ze stodoly ale dziala i nie musze sie bawic z kasetami tylko nagrywam plytki rw.
    A jak mi tym razem skroja sprzet to bede stratny 30 zl a nie 500 jak poprzednio...
    Bystry16
    Level 1  
    ja tak trochę nie w temacie zapytam ale mam również takie radyjko Gelhard GXR 925 ST/12925 z kieszenią, mam mam problem z połączeniem kabli, kable od głośników nie sprawiają mi problemu, czarny - ground również, za to , czerwony i blady pomarańcz, obydwa z bezpiecznikami po drodze nie wiem jak połączyć z kostką ISO, czy złączyć je i połączyć z żółtym w kostce ISO(+12 V permanent) czy blady z tym żółtym a czerwony z czerwonym w kostce ISO. Poza tym jeszcze jeden problem... z gniazda w kieszeni wychodzi jeszcze jeden kabel biały, nie wiem do czego on służy, nie jest podpisany, pomocy:!: